Zöldborsós gersli rizottó

Többezer éves élelmiszer, Ázsiából származik, sokáig csak szárított formájában fogyasztották. Itt a zöldborsó szezonja! Az egyik legnépszerűbb zöldség nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványianyag található benne. Évezredes múltja ellenére frissen csak a 16. században vált elterjedté, akkortájt azoban kifejezetten divatos csemege hírében állt. Genován keresztül érkezett XIV. Lajos, a Napkirály udvarába, ezt követő sikere után kezdték el termeszteni. Egész évben hozzáférünk, hiszen fagyasztottan is jó minőségű, mivel azonnal szedés után mélyhűtik, aminek köszönhetően zsenge és édes marad. A frissen termett zöldborsó íze ezzel együtt verhetetlen, a klasszikus magyar zöldborsóleves például ilyenkor a legütősebb (új zöldségekkel, rengeteg petrezselyemmel). A mediterrán konyhában is kultusza van az új tavaszi zöldborsónak, a hagyományos római fogás, a vignarola azt a néhány hetet ünnepli, amikor egyszerre érik be a borsó, a fava, vagyis a lóbab és az articsóka. A három zöldséget olívaolajjal, fehérborral, füstölt szalonnával párolják és langyosan adják, frissen sült kenyérrel, kiváló olívaolajjal. A risi e bisi eredetileg nem rizibizi, hanem ősi velencei étel, kerekszemű rizsből főzött, igazi olasz típusú, krémes risotto, zöldborsóval, parmezánnal.

Szintúgy risottóféle az alább ajánlott fogás, amely nem rizzsel, hanem egy méltatlanul alulértékelt, ámde igen egészséges gabonából, az árpa gyöngyéből, azaz gersliből készül. Gyakorlatilag két főszereplője van: a gersli és a zöldborsó, a többi (vaj, sok petrezselyem) csak ezeket támogatja. Ha muszáj, hal (pl. lazac), vagy hús (sült csirke, bárány) körete is lehet, de simán megállja a helyét magában. Zseniális, kéretik kipróbálni!

Zöldborsós gersli rizottó
Hozzávalók (4-6 adag)

20dkg gersli

3+3 dkg vaj
45 dkg fagyasztott, vagy friss, pucolt zölborsó
3 nagy csokor petrezselyem
3+2 dl víz, vagy alaplé (leszűrt húsleves)

A gerslit leöblítjük, majd négyszeres mennyiségű, sózott vízben kb. 40 perc alatt puhára főzzük (akár előző este, akár kuktában, rövidebb idő alatt). A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a fagyasztott, vagy friss zöldborsót, felöntjük 3 dl alaplével, és kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Közben egy kis lábasban vizet forralunk, és a petrezselymet a forró vízbe mártjuk néhány percre (blansírozzuk). A petrezselymet a borsóhoz adjuk, és az egészet simára pürésítjük, a püréhez adjuk a vaj másik felét, megsózzuk. A főtt gerslit egy kevés olajon átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, vagy alaplével, majd belekeverjük a szép zöld, petrezselymes borsópürét.

(Visited 12 520 times, 5 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Fantasztikus nagy siker volt. (azért azt hozzátenném, hogy a petrezselymet fel kellene aprítani mielőtt a turmixba kerül, mert a szárakat – a mégoly vékonykákat is – csak feltekeri a kés. Tudom, tudom, ez mindenki másnak tök egyértelmű volt:)

  2. Kedves Zsófi!
    Fantasztikus és egyszerű ez az étel! Köszönet a receptért! 🙂
    Az előző hozzászólót, zsuzskát megnyugtatandó: én is alászaladtam a petrezselyem szár kontra aprító problémának. ^_^ Legközelebb hallgatok rád! 🙂
    Egyetlen kérdésem maradt csupán: esetleg valamiféle kalória értéket tudnál mondani vagy, hogy hol tudnék ennek utánaszámolni?
    Előre is köszönöm!
    Egy új, mostantól hűséges olvasód:
    Jucc

    1. Szerintem egyszeruen add ossze a nyers hozzavalok kaloria / szenhidrat / zsir / stb ertekeit egy tablazatbol – igy meglesz az egesz etele. Ha keszen van, merd le a teljes sulyat es voila, mar szamolhatod is ki pl. 100 gramm kaloria / stb erteket.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük