1. Galanga gyökér
A gyömbérhez hasonlító gyökér, rózsaszínes, krémfehér színű, íze kifinomultabb, nem csípős. Nagy mennyiségben hallucinációt okozhat (és tényleg!)
Wikipedia
Gernot Katzer
Fantasztikus illatú fűszer, úgy néz ki, mint egy újhagyma. Mielőtt bekerül a lábasba, mindig szétzúzom picit mondjuk egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromák.
Maga a kaffir lime gyümölcs vicces külsejű: göcsörtös, ráncos zöldcitrom. Ennek csak a héját, ill. a citrus aromájú levelét használják (babérlevélhez hasonlóan).
Terebess
Remélem, ezzel kvalifikálok a vkf fűszerkiadására, köszönet Aubergine-nek a szervezésért. És Gernot Katzernek a kiváló fűszeres honlapjáért.
Kiegegészítés: Nem szoktam bort ajánlani, mert nem értek hozzá -inkább profikra bízom magam. Otthon a Ráday utcai Bortársaság üzletben szoktam tanácsot kérni, soha nem csalódtam még. Múltkor ázsiai ételhez kértem tőlük segítséget, akkor ismertem meg ezt a remekül passzoló bort, amit ehhez is fogyasztottunk, és a külföldi barátaim is odavannak érte: Concubina Fehér cuvée 2004 Gyöngyöstarján (Németh Attila Gábor), egy szubjektív vélemény itt.
Recept:
Hozzávalók (2 személy)
½ kg zöld színű zöldség
(pl. brokkoli, cukkini, mangetout, spárga, spenót vegyesen)
Mártás:
1ek zöld currypaszta
1salottahagyma (vagy fél vöröshagyma)
1 zöld chili, kimagozva
2 fokhagymagerezd
4 szelet galangagyökér
4 kaffir lime levél
1citromfű
2dl kókusztej
2ek halszósz
1ek limelé
1tk cukor
Olajon üvegesre pirítom a felaprított hagymát, fokhagymát, chilit. Hozzáadom a currypasztát, átforgatom, néhány percig pirítom. Beleteszem a galangát, citromfüvet, lime levelet. Felöntöm a kókusztejjel, 10 percig alacsony lángon rotyogtatom. Ízesítem a halszósszal, lime lével, cukorral. Közben párolóedényben megpárolom a zöldségeket, úgy, hogy roppanósak maradjanak. Leöntöm az átszűrt mártással, megszórom friss korianderrel, újhagymával.
Majdnem ugyanez a kedvenc levesemben.
abba az ázsiai szupermarketbe, ami közel van a főtérhez? én oda szédelegtem be első brüsszeli látogatásomkor, és nem értettem, hogy hol vannak a belga csokik 🙂 viszont vettem nagy kiszerelésű sütőport, meg fahéjat meg ilyesmit. Brüsszel jó.
moes voltam, csak bénázok itt kora reggel :))
a 3 graciadbol limelevel is van itthon mindig a feny utcai azsiaiban es a fovamteren is, thai bazsalikom, na azt nehez kapni, de szokott lenni cserepesben, es remekul eleldegel, en most azzal bovitettem a cserepeseim koret
Moes, a Pl. St.Catherine-nél lévbe (Sun Wah). Na, ezt ráadásul tavaly bővítették, úgyhogy már többezer nm-es. Brux tényleg jó.)>roll., ezt örömmel hallom, fény u. felé már rég jártam, a csarnokban galangát, citromfüvet mindig látok, limelevelet nem szoktam, mondjuk nem tul gyakran nezem
Kedves C&V! Olyan ‘aromája’ van az írásaidnak, köszönöm, nagyon jó itt!!! (munka után, mintha egy babérligetbe csöppennék!)>Más: a thai ételekhez ajánlott bor arról a vidékről való (Mátrai Borvidék – már nem Mátraaljainak nevezik), ahol én is lakom! Feltétlenül ki fogjuk próbálni!>HB
Szeretem a thai konyhát, és főleg a thai citromfüvet és a kaffir lime levelet (mindkettő kapható a Culinaris-ban), ezért is nagyon tetszett a recepted. De egyébként is tetszenek a receptjeid. Na meg a fotók is!
És milyen sikerrel lehet ezeket az alapanyagokat fagyasztani?
anais, a levelet, meg a galangát szuperül, a citromfű azért határeset, fagyasztva nekem picit elszíneződött, és az aromája sem volt annyira intenzív. de szért jobb, mint a semmi
koszi 🙂>imadom a thai, indiai dolgokat.>Miota voltam itt Pesten egy thai fozotanfolyamon es tapasztaltam hogy milyen egyszeru, azota fozogetem is lelkesen.>Kivancsi lennek nagyon,hogyan keszul a Ch&V fele pad thai 🙂
Jaj de jó, hogy kiegészítetted a borajánlattal! Ezt kóstoltam a múltkor valahol, persze nem jegyeztem meg a nevét, de így már nem kell keresgélnem.