Amióta először kóstoltam, azóta nagy rajongója vagyok, tavaly a helyszínen, Saigonban pedig alig vártam, hogy megtanuljam készíteni. Az autentikus verziót aztán visszafordítottam európaira (ott a garnéla mellett főtt, húsos szalonna is kerül bele), és ma az egyik legkedvesebb ételem, amelyet variálok a szerint, hogy éppen mi van itthon. Az igaziban a következő hozzávalók vannak: garnéla, főtt rizstészta, saláta, szójacsíra, néha uborka, zöldfűszerek: menta, koriander, ázsiai bazsalikom. Ezt ízlés szerint lehet variálni, garnéla helyett mehet bele csirkehús, de a hús akár teljesen el is maradhat. Nálam általában saláta, uborka, újhagyma, zöldek kerülnek bele, a rizstészta pedig muszáj –egyrészt finom, másrészt ez adja a kellő „töltőanyagot” és tömörséget, hogy egészen szorosan fel lehessen tekerni (a zöldek magukban „lifegnének”).
A rizspapírlap használata némi gyakorlatot igényel, de hamar rá lehet érezni, és ha a mozdulat megvan, akkor ez gyakorlatilag egy fastfood, ami kb. 5 perc alatt elkészül. Ezt a száraz –rizslisztből és vízből készülő – kerek lapot használat előtt be kell áztatni. A nyári tekercshez én a 22cm átmérőjűt szoktam venni. (otthon is kapható az Ázsiában, láttam.)
A rizspapír használata:
1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.
2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül (megfőzött tészta, meghámozott, kimagozott, julienne-re vágott uborka, vékony csíkokra szeletelt salátalevél, újhagyma, levelekre tépkedett zöldfűszer, csirke, vagy főtt garnéla)
3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.
4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.
5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.
6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3-4 másodpercig.
7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós, és nem lehet dolgozni vele.
8. Helyezzük rá a hozzávalókat, alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.
9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.
A tavaszi tekerccsel ellentétben ehhez nem az édes-savanyú, halszószos, tiszta mártogatós, a nuoc cham jár, hanem mindig sűrű, krémes, fűszeres mogyorószósz. (Erre mindenkinek megvan a kedvenc receptje, én ezt szeretem – de most csaltam, és kész, üvegesbe mártogattam.)
A legjobb? Ha megvan a technika, akkor bármit bele lehet csomagolni -nemcsak ázsiai dolgokat, mivel teljesen semleges ízű.
De jó, hogy írtál róla! Engem is izgat egy ideje a rizspapírlap, kerülgettem is a boltban, de még nem nagyon mertem próbálkozni vele.Egy ilyen jó kis útmutatóra vártam. Köszi.
Ezt így nyersen kell fogyasztani?>Mert az elkészítése egyszerű volt, de minden általam olvasott receptben a tavaszi tekercseket bő, forró olajba ki kellett sütni és az én (ilyen rizspapírba készített) tekercseim nem túl jól viselkedtek az olajba sütéskor, konkrétan szétestek, egy olajos dzsuva lett az egész. El is ment a kedvem tőle, pedig a tölteléke isteni finom volt!
én ezt imádom, de a rizspapírral nem vagyok ilyen profi. nekem mindig csuszkal.
igen, ezt így nyersen esszük, ez egy kvázi salátatekercs. A tavaszi tekercs az, amit olajban sütünk (autentikus elkészítési módja a post végén belinkelve), ezt pedig nyári tekercsnek hívják. (summer roll). A tavaszi tekercs akkor esik szét az olajban, ha nincs kellőképp szorosan feltekerve.
Köszönöm, újra megprobálom és ha sikeres lesz, megposztolom!
Sziasztok
És hol lehet rizspapírt venni? Tudtok valami tippet adni?
Előre is köszi!
V
Viki, Ázsia Nagycsarnok aljában, Culinaris, Szép Kis India, stb. olyat kell venni, amire rá van írva, hogy sütéshez, vagy „for fried spring rolls”, ilyet a Rákóczi téri csarnok aljában lévő kínaiban találtam
Megcsináltam. Az első nem sikerült, mert túl sok zöldséget tettem bele, de a többi nagyon jól nézett ki!