Ahogy elindult az igazi ősz, nekem megjött a sütési hangulatom. Lehet, hogy a nagyszabású almás pite hozta meg hozzá a kedvet, vagy a sok csodás őszi gyümölcs, amiket különböző kertekből kaptam. A körte nagy kedvenc, és abból sem könnyű piacon igazán jót találni, de a Lehelen most sikerült, a középső részen, a babokra specializálódótt idős házaspár pultján pompázott egy rekeszben a szemmel láthatóan kiskertből, fáról szedett, apró körte. Meg is bántam, hogy nem vettem rögtön többet, mert már az autóban kiderült, hogy milyen zamatos. Az egyik fele sáfrányos-vaníliás szirupban végezte, és kecsketejes tejberizsre került, a másik fele pedig ezen a süteményen landolt. A tarte tatin-hoz hasonlít, de egy tömörebb, piskótaszerűbb tészta fedi, amibe belesül a vaníliás-karamellás-vajas körtelé. Amolyan délutáni süti, kávé, tea, könyvek és beszélgetések mellé. Langyosan a legfinomabb.
Vaníliás-körtés fordított sütemény
Hozzávalók (8 szelet)
10 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
2 tojás, szétválasztva
20 dkg liszt
½ csomag sütőpor
½ teáskanál só
2 dl tej
½ vaníliarúd
4 nagy, vagy 10 kisebb szemű körte
(érett, de nem túl puha)
5 dkg cukor
5 dkg vaj
½ vaníliarúd
Mézes joghurthab:
20 dkg görög joghurt
1,5 dl tejszín (30%)
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt kardamom
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A tésztamasszához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ezzel is elkeverjük, majd beletesszük a lisztet, sütőport, sót, a tejet és a fél vaníliarúd kikapart magjait. Simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. A tésztát félretesszük, amíg előkészítjük a körtét és a tortaformát. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát kibélelünk sütőpapírral, amit vizes kézzel kissé benedvesítettünk. Egy vastagfalú serpenyőben kíméletesen, lassan karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vaníliamagokat, és a vajat is. Ezt a karamellás masszát a papírral bélelt tortaforma aljára öntjük. Nem baj, ha kissé, csomós, bekeményedik, és nem egyenletes, ez a sülés során szépen eloszlik majd a körte levével összeolvadva. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és negyedeljük (vagy ha nagyobb körtéket használunk, akkor hat szeletre vágjuk). Körkörösen, egymás mellé helyezzük nagyon szorosan a forma aljára, a karamellás rétegre. Ráhalmozzuk a tésztamasszát, és egyenletesen elkenjük. Kb. 45 percig, tűpróbáig sütjük. Hagyjuk állni 15 percig. Egy tálat helyezünk a tortaforma tetejére, megfordítjuk, és így is hagyjuk állni 5 percet, így könnyebben kijön.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, langyosan a legfinomabb. Mascarponéval, vaníliafagylalttal, vagy mézes joghurthabbal kínáljuk, utóbbihoz együtt felverjük a görög joghurtot, mézet, kardamomot és a tejszínt.
Szia Zsófi, el tudod ezt képzelni körte helyett almával, liszt helyett finomra darált dióval?
Egy nagy szar ez a sütemény. 1 óra sütés után tocsog a vajban, nyers a tészta. Vagy más az alapanyag amit használ, vagy az arány mégsem ez. Agyrém, hogy ezek a sütireceptek totál használhatatlanok.
Sajnálom, hogy Önnek nem sikerült, azt még jobban, hogy nem tudta kulturáltabban megfogalmazni a kritikáját. Nekünk annyira bejött ez a sütemény, hogy almával, körtével, sőt, tavasszal még rebarbarával is szoktam csinálni. Az egész család imádja, bekerült az állandó repertoárba.
Egy javaslat a recepttel próbálkozóknak: NE használjon senki kapcsos tortaformát a sütéshez, mert a vaj kifolyik és most az egész konyhában égett vaj szag van, pedig még van 20 perc a sütésből…:(( Kénytelen voltam kitámasztani a sütő ajtaját, hogy a füst távozzon.. Remélem, lesz a sütiből valami..
Én harmadszorra csinálom és még egyszer sem sikerült elrontani, a lisztből kb. 5 dekát darált mandulara cserelek, úgy még jobb. Kapcsos tortaformát is ki kell bélelni papírral és akkor nem folyik sehova se a vaj. 🙂 Amelyik receptet én Zsófitól mecsináltam, legyen az BÁRMI, mindig szuper lett.