Avagy, a desszert, amely másnap reggeli lett. Az alsó képen egy vacsoramenü zárófogása ez a vaníliás körte, a felsőn pedig zabkására került - mindkét formájában nagyszerű. A vanília és a körte amúgy is csodásak együtt, a többi végsősoron csak a körítés. Összesen négy darab szép zamatos körtére van szükségünk (érdemes nagyjából egyforma méretű és formájú gyümölcsöket választani), ezeket posírozzuk egy fehérboros szirupban, azaz rövid ideig főzzük, éppencsak annyira, hogy szép, opálosan áttetsző lesz, de nem fő szét. A főzési idő a kulcsa ennek a desszertnek, ami persze a körte fajtájától és érettségétől függően változhat, nekem 2x7 perc volt most.
A receptet a Nők Lapja mostani számában is megtaláljátok, ahová ezúttal "királyi alapanyagok" témában kértek tőlem recepteket.
Desszertként is egyszerűségében elegáns, főleg ha mellé narancsos tejszínhabot adunk - ez lehet mascarpone, vagy vaníliasodó, vagy fagylalt is - amit kis narancslikőrrel (pl. Cointreau), vagy narancsvirágvízzel verünk fel. Talán azonban még jobban megörül az ember, ha maradék is jut másnap reggelre, ugyanis zseniális zabkásán is - pirított magokkal és gránátalmával (fenti kép).
Styling: Kapolka Ágnes, fotó: Körmendi Imre
Vaníliás körtekompót narancsos tejszínhabbal
Hozzávalók (4 adag)
2,5 dl víz
2,5 dl édes fehérbor (pl. szamorodni)
5 dkg cukor
fél citrom leve
2 nagyobb darab citromhéj
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
4 érett, de nem túl puha, zamatos körte
Tálaláshoz:
2 dl tejszín, habbá felverve
5 dkg porcukor
fél narancs leve és reszelt héja
esetleg: 2 evőkanál narancslikőr
3 dkg pirított szezámmag
Egy nagy átmérőjű, alacsony lábasba öntjük a vizet, a bort, a cukrot és a citrom levét és héját. Összeforraljuk. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, és a rudat is. Közben előkészítjük a körtéket (érdemes szabályos, szép formájú gyümölcsöket választani): zöldséghámozóval egyben meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, úgy, hogy a szára is maradjon rajta (ez csak esztétiai élményt ad majd). A magházát karalábévájóval eltávolítjuk. A szirupba fektetjük, vágott felülettel lefelé, majd fedő alatt, kb. 7 percig posírozzuk, alacsony hőfokon, majd megfordítjuk, és további 7 percig főzzük a gyöngyöző szirupban. A pontos főzési idő a körte érettségétől és fajtájától függ, 5 perc után már érdemes ellenőrizni, akkor jó, ha egy kést már könnyen bele tudunk szúrni, de nem főtt szét. Teljesen kihűtjük a szirupban. (Hűtőben 2-3 napig eláll). A tejszínt habbá verjük a porcukorral, narancssal, esetleg narancslikőrrel. Tálaláskor mindenkinek egy-két körte felet teszünk a tányérjába, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, mellé adjuk a habot és megszórjuk pirított szezámmaggal.