Van a Laci!Konyha! étteremben ez a “grízes tészta” desszert, amely szerintem az utóbbi idők egyik legszellemesebb és legfantáziadúsabb újítása. A Spoerri Eat Art vacsorának ez volt a zárófogása, és egyöntetű sikert aratott. A rendezvényen fadeszkán, sírhalom formában, földet szimbolizáló, fekete (kakaós-mandulás) morzsával megszórva, és ehető virágokkal körülvéve szolgálták fel (és ezzel a művész életművét végigkísérő elmúlás tematikáját dolgozta fel), aztán azóta így maradt, és az étlapra is felkerült (jobban mondva, néha a napi ajánlatba, úgyhogy figyelni kell), amit magam részéről egyáltalán nem bánok. A rétegei vékony, mandulás financier tészta, főzött grízes krém, sárgabarack (és talán még valami fehércsokoládékrém is). Különleges ízét leginkább attól kapja, hogy a grízt megpirítják (in memoriam grízes tészta). Így tettem hát én is egy sima grízpuding esetében, amelynek ez a húzás kimondottan jót tett. A tojásfehérjehab pedig lazítja kissé.
Amúgy is kedvelem a grízes édességeket (grízes piskóta, török pirított grízes desszert, azaz irmik helvasi, a küneféről nem is beszélve. Egyébként a török szirupos édességek közül is a grízzel készülő, az ún. sekerpare a kedvencem, amely külsőre unalmas és értelmezhetetlen, pedig mennyire, hogy nem az!), ez a Laci!-féle pedig nyugodtan rákerülhet a legkreatívabb újítások listájára, Ennek legalább pontosan tudni fogjuk a forrását.
A recept előtt még két aktuális ez+az:
A Baldaszti’s-nál holnap zárul a főzőverseny, amelynek főnyereménye egy éven(!) keresztül, heti 10.000Ft értékű bevásárlás a gourmet üzletben.
A Babel Delicate étteremben pedig a következő hetekben “Best of” menü, az eddigi kedvenc fogásokból összeállítva (pl. halászlé, töltött paprika, és a híres Rákóczi-túrós)
Vaníliás grízpuding sült meggyel
Hozzávalók (4-6 adag)
5dkg vaj
8dkg búzadara
0,5 liter tej
1 vaníliarúd
csipet só
6dkg cukor
2 tojásfehérje, kemény habbá verve
30dkg kimagozott meggy
2 evőkanál barnacukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál meggylikőr
2 teáskanál étkezési keményítő
A grízpudinghoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd világosbarna színűre pirítjuk benne a búzadarát. A tejet forráspontig melegítjük a vaníliarúd kikapart magjaival és a csipet sóval. Hozzáadjuk a megpirított búzadarát és a cukrot. Néhány percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Kissé lehűtjük, amikor langyos, óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjehabbal. Poharakba, vagy üvegtálkákba töltjük. A meggyhez a sütőt előmelegítjük 220C-ra. A meggyet összeforgatjuk a cukorral, citromhéjjal, meggylikőrrel és a keményítővel. Alufóliával bélelt tepsire, vagy hőálló tálba terítjük, 20 percig sütjük, végül rágrillezünk, hogy kissé karamellizálódjon. A grízpudingra halmozzuk.
Én is nagyon szeretem a grízes édességeket.
Ez pedig a meggyel elképesztően jól hangzik.Még a héten kipróbálom.
Ezer hála a kovászos uborkalevesért is.A legnagyobb kedvencünk ilyen forró napokon,mint a mai.
Óriás lájk!Elkészítem amint búzadarához jutok.
Ahh, ez mennyei volt! Még annak ellenére is, hogy friss meggy híján befőttből készítettem, fele cukorral, és röviden sütöttem csak. A citromhéj benne telitalálat!
Imádom az édeset. Igyekszem a kislányomnak minél kevesebb cukrosat adni, de Ő is nagyon imádja. Ha sütit sütök, mindig körülöttem van. Most készítettem róla egy aranyos képet, ahol még az orra is habos 🙂 Fel is töltöm a babaszépségverseny oldalra, hátha egy évre elegendő pelenkamennyiséget nyerek 🙂 http://surl.hu/babaszepsegverseny
A párom hogy imádná! Sőt imádni is fogja! Mert elkészítem! 🙂
A grizpudingos kipróbálás még várat magára, viszont tegnap a nagy melegben jól behűtött görög joghurtot ízesítettem vele. Csudi jó volt.