A frankfurti leves még véletlenül sem Frankfurtról kapta a nevét – sőt, eredetileg ez egy cseh leves, leginkább egy rántott, köménymagos krumplileves, virslivel. A frankfurti jelző tehát elsősorban a virslire utal (angolul és németül is a Frankfurter = virsli). A kelkáposzta már magyar csavar, nem tudom, milyen megfontolásból került bele. Az alábbi, gyors, hétköznapi leves semmiképpen nem a menzás frankfurti leves. Könnyebb, érdekesebb, nincs agyonrántva, a végén pedig egy kis kimchi ad hozzá némi élénk csípősséget. Hétvégi piacozás után főztem, a hűtőben maradék kínai kel, egy kisebb darab kelkáposzta és egy marék apró, nagyon zsenge kelbimbó várt felhasználásra, így mind belekerültek, és kiderült, hogy mindegyiknek van benne helye. Virsli egyáltalán nincs benne, helyette néhány karika jófajta kolbász ízesíti. Ebben a formában egész könnyű kis leves, persze, ha valaki laktatóbbra szeretné készíteni, nyugodtan főzhet bele egyebeket (rizs, tészta, stb.)
Tripla frankfurti leves kimchivel
Hozzávalók (4 tányérhoz)
2 evőkanál olaj
100 g kolbász, felkarikázva
4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
½ teáskanál köménymag
500 g krumpli, felkockázva
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál liszt
só, bors
250 g kínai kel, felcsíkozva
250 g kelkáposzta, felcsíkozva
80 g kimchi, felaprítva
opcionális: 150 g zsenge kelbimbó
Egy lábasban felhevítjük az olajat, és beletesszük a felkarikázott kolbászt, lassan kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és a köménymagot, néhány másodpercig kevergetjük. Rádobjuk a felkockázott krumplit, átforgatjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. (A liszt elhagyható, ha nem bánjuk, hogy vékony lesz a leves. A minimális liszt egy kis testet ad neki). Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott kínai kelt és kelkáposztát, 15 percig főzzük. Ezután, a legvégén beletesszük a felaprított kimchit és ha használunk, a zsenge kelbimbót, ezekkel csak 5 percig főzzük. Összesen tehát kb. 25 percig fő a leves, de a pontos főzési idő a zöldségek fajtájától, zsengeségétől is függ, lehet valamivel kevesebb, vagy több is, érdemes figyelni és ellenőrizni, hogy pl. a krumpli ne főjön szét.