Toroella de Montgri egy tízezer fős katalán település Spanyolország észak-keleti csücskében. A hangulatos középkori városka főterére minden hétfőn színes piac költözik, ahol nem csak a helyiek, hanem a környékbeli falvak lakói is bevásárolják a heti zöldség- és gyümölcs adagjukat. A májusi standok meghatározó színe a zöld: saláták, spenótok, articsóka hegyek (1 euro/kg áron), vaskos lóbabok (ugyanennyiért), utóbbi kettő pucolása nem piskóta. Már érett, édes az eper, és ilyenkor van a szezonja a mediterrán országokban igen gyakori, nálunk kevésbé ismert japán naspolyának (nespole, loquat), ami úgy néz ki, mint egy hosszúkás sárgabarack, igen lédús és ilyenkor kiváló. Minden második háziasszony kosarában pedig egy-két csokor mángold is landol. Helyi elkészítési mód szerint mazsolával és pirított fenyőmaggal adják, kiváló körete halaknak, a jellegzetes, helyi, fűszeres kolbásznak, a butifarra-nak, vagy éppen egy klasszikus, mindenki által kedvelt, ropogós bőrű sült csirkének. Amelyet az alábbi receptben még meg is töltünk, és hogy biccentsünk egyet a katalánoknak, csipetnyi füstölt paprikával fűszerezünk. Mángold helyett spenóttal is készíthetjük.
Töltött csirke katalán mazsolás mángolddal
Hozzávalók (4-6 adag)
Töltött csirke:
egy kb. 1,5 kg-os, jó minőségű, tanyasi csirke
2 nagy szelet kovászos kenyér
2 dl langyos tej
1 tojás
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt, füstölt pirospaprika
só, bors
5 dkg puha vaj
2 evőkanál olívaolaj
Katalán mángold:
0,5 dl olívaolaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
2 nagy csokor mángold
10 dkg mazsola
8 dkg hámozott mandula, vagy fenyőmag, megpirítva
csipet chilipehely
só, bors
2 evőkanál balzsamecet
A töltött csirkéhez előmelegítjük a sütőt 200C fokra. A csirkét “kiterítjük” a következő módon: konyhai csirkeollóval, vagy éles késsel a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. (Ezt félretesszük, kiváló leves készülhet belőle). A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. A töltelékhez a kenyeret beáztatjuk a langyos tejbe, kinyomkodjuk, majd összekeverjük a tojással, petrezselyemmel, füstölt paprikával, ízesítjük. A csirkét mindenütt alaposan sózzuk, borsozzuk. Óvatosan fellazítjuk a bőrét, majd kanállal egyenletesen alátöltjük a kenyeres masszát. A csirkét bedörzsöljük a puha vajjal, és meglocsoljuk pár evőkanál olívaolajjal. 45 perc alatt készre sütjük. A mángoldhoz az olívaolajon egyenletesen aranyszínűre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk először a mángold feldarabolt szárát (ez hosszabb főzési időt igényel, mint a levelek) és a mazsolát, és addig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az átöblített leveleket, és néhány percig főzzük, amíg összeesnek. Sózzuk, borsozzuk, pici chilit szórunk rá. Amikor kész, meglocsoljuk balzsamecettel, tálaláskor megszórjuk pirított mandulával, vagy fenyőmaggal.