Tízperces sóska gazpacho

Ez a leves garantáltan a nyár megunhatatlan visszatérője lesz, nem csak azért, mert szenzációsan finom, hanem azért is, mert szinte teljesen főzés nélkül, tíz perc alatt elkészül. A piacon gyönyörű, zsenge sóskák vannak, a hagyományos mártáson/főzeléken kívül pedig számos felhasználási módja akad. Az egyetlen hátránya, hogy hőkezelés hatására gyakorlatilag azon nyomban elveszíti szép zöld színét, és olajzölddé válik. Ennél a levesnél mindössze ahhoz kell bekapcsolnunk a tűzhelyet, hogy éppen csak egy másodpercre lobogó vízbe mártsuk a leveleket, azt követően minden egyetlen turmixgépben történik, villámgyorsan. Az összhatás savanykás-édeskés, hihetetlenül frissítő leves, amiből literszámot lehet készíteni, elfogy mindig az utolsó falatig. A tetejére tehetünk zöldfűszereket, jó olívaolajat, vagy akár vékony sonkaszeleteket a sós kontraszt kedvéért.

Amióta van szép színes Magnesium Mineralizer vízszűrő kancsóm, azóta a napi vízivást is sokkal könnyebben tudom teljesíteni, hiszen folyamatosan kint van a konyhapultomon egy kancsónyi (+nem kell folyamatosan műanyag palackos vizeket hazacipelnem), de főzéshez, pl. hideg levesekhez, gazpachok készítéséhez is ezt a magnéziumban gazdag szűrt vizet használom, ami még ízben is hozzátesz.

Tízperces sóska gazpacho
Hozzávalók (2-4 adag)

10 dkg megpucolt friss sóska (kb. 20dkg pucolás előtt)
1 szelet kenyér, héja nélkül
3 dl natúr joghurt, lehetőség szerint török típusú
3,5 dl szűrt, magnéziumos víz
5 dkg méz
egy kisebb zöldcitrom leve
csipet só
Tetejére: chilipehely, citrusos olívaolaj, zöldfűszerek, esetleg sonka

A sóskaleveleket megpucoljuk (száráról letépkedjük a leveleket), bő vízben alaposan átöblítjük. A kenyérről eltávolítjuk a héját, darabokra szedjük, egy tálban ráöntünk egy kevés vizet, hogy megszívja magát. Turmixgépbe tesszük a joghurtot, a szűrt, magnéziumos vizet, a zöldcitrom levét, a mézet, a beáztatott kenyérszeletet és egy csipet sót, turmixoljuk. Nagy lábasban vizet forralunk, a sóskaleveleket egy másodpercre a lobogó vízbe mártjuk, azonnal kivesszük és egy jéggel teli tálba tesszük. Hozzáadjuk a leturmixolt joghurthoz, és teljesen simára pürésítjük. Hűtőben jól lehűtjük, jéghidegen behűtve a legfinomabb.

 

(X) támogatott poszt

#bwtdrink, #bwtvíz, #magnéziumvíz

(Visited 3 762 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük