A szezon első tökös étele mindig a klasszikus sütőtökkrémleves szokott lenni, azzal ünneplem az ősz beálltát (ez a bevált, kedvenc receptem hozzá, rengetegen készítitek ez alapján, köszönöm, hogy még ennyi év távlatából is néha megírjátok). Most még azonban nyár és ősz határán lebegünk, az ételek színeiben és hőmérsékletében már évszakváltás történt, nekem azonban még nem akaródzik hivatalosan is tökös, őszi szezonnyitót tartani, még adok néhány hetet a vénasszonyok nyarának.
A piacokon, zöldségeseknél persze már megjelent a sütőtök, örömmel nyugtázom, hogy a szupermarketekben is nagy mennyiségben és rendszeresen kapható a csinos Hokkaido tök, ez a kívül sötét narancssárga, belül inkább élénk napsárga, kisebb méretű, kerek sütőtök. Ennek egyik legjobb tulajdonsága, hogy a héja is ehető, tehát ha darabolva sütjük, akkor sem kell meghámozni.
A gersli, vagyis árpagyöngye az egyik kedvenc alapanyagom, őszi-téli időszakban gyakran készítem. Szeretem a harapható állagát és az enyhén diós ízét. Általába nagyobb adagot főzök meg egyszerre, egyrészt mert elég hosszú a főzési ideje (kb. 40 perc), másrészt, mert hűtőben kiválóan eláll, remekül lehet hétköznapi vacsorákra is variálni. Kerülhet levesbe (gombával pl. fantasztikus, a lengyel konyha erre nagyon jó ötletekkel tud szolgálni), lehet saláta alkotóeleme, sima köret, vagy selymes zöldségpürével összekeverve készülhet belőle gersli rizottó. Megjegyzem, gersli és gersli között is óriási minőségi különbségek vannak, ha tehetem, akkor Giuseppe olasz boltjában (Buono.hu) veszek csúcsminőségű olasz gerslit, sokáig kitart és fantasztikusan finom.
Az alábbi egytálételhez egyetlen tepsin sül minden: csirkecomb, darabolt sütőtök és lilahagyma. Miközben sül, megfőzöm a gerslit (még jobb, ha van maradék, én is azt használtam most), végül a sült csirkét lefejtem a csontjáról, és a tépett húst összekeverem a gerslivel és a sült zöldségekkel. Természetesen tálalhatjuk külön is a sült csirkét a körettel. Szuper hétköznapi fogás, csupa jó alapanyagból.
Tépett csirke sütőtökös gerslivel
Hozzávalók (4 kis adag)
12 dkg gersli
4 alsó csirkecomb, vagy 2 egész, félbevágva
1 Hokkaido tök
4 lilahagyma
olívaolaj
só, bors
5 dkg pirított napraforgó-, vagy tökmag
Feltesszük főni a gerslit: átöblítjük, majd háromszoros mennyiségű, sós vízben kb. 30-40 perc alatt puhára, de harapható állagúra főzzük. A sütőt előmelegítjük 200C fokra (alul/felül). A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, bedörzsölhetjük kedvenc fűszerkeverékünkkel is, pl. curry-vel, vagy baharat-tal (arab fűszerkeverék, a Lehel piacon az arab fűszeresnél kapható a legjobb fajta). Csirkéből alsócombot használunk, vagy ha egész combunk van, félbevágjuk, ez azért fontos, mert a kisebb darabok sülnek meg ugyanannyi idő alatt, mint a zöldségek. A tököt félbevágjuk, belsejét, magját eltávolítjuk, majd szeletekre és darabokra vágjuk. A lilahagymákat megpucoljuk, és negyedekre vágjuk. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, arra tesszük a befűszerezett csirkét, a sütőtökdarabokat és a hagymákat. Meglocsoljuk olívaolajjal (esetleg chiliolajjal), sózzuk, borsozzuk, majd kb. 30-35 percig sütjük, amíg minden megpirul és megpuhul. Ha már minden puha, de még nem pirul, akkor a végén néhány percre grillfokozatra vehetjük a sütőt. Amikor elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük, a csirkehúst lefejtjük a csontról, majd mindent lazán összeforgatunk a gerslivel. Megszórjuk a pirított napraforgómaggal. Jól illik hozzá a friss petrezselyem, koriander, vagy rukkola, ezt is keverhetünk bele. Tálaláskor adhatunk mellé sűrű görög joghurtot.