Az egyes zöldségekre, vagy zöldségfélékre bontott fejezetek izgalmasabbnál izgalmasabb recepteket vonultatnak fel, közöttük olyan (számomra legalábbis) inspiráló ételekét, mint pl. a soba tészta sült padlizsánnal és mangóval, a sült vajbab fetával, sóskával és szumákkal, vagy a gránátalmás gerslisaláta. A hatáshoz természetesen a fotók is hozzájárulnak, amelyeken az tetszik a legjobban, hogy annyira élethűek, hogy ami úgy néz ki, mintha épp levették volna a tűzhelyről, arról el is hiszem, hogy valóban így történt, szinte érzem az egyes hozzávalók állagát és illatát. Az alábbi recept elsőre a fotójával ihletett meg. Habár, azt is meg kell állapítanom, hogy az éppen kifolyó tojás sárgája látványa mindig megihlet, teljesen mindegy, hogy saláta, vagy egy üveg barackbefőtt tetején található.
Téli kenyérsaláta karamellizált gombával és buggyantott tojással
Hozzávalók (2 személyre)
2 szelet (7dkg) kenyér, pl. ciabatta
2+6evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet
só, bors
1 hagyma, vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
50dkg gomba, negyedekre darabolva (csiperke, vagy ha van jobb és több féle, annál jobb)
fél citrom reszelt héja
csipet őrölt kardamom
1 csokor friss koriander (vagy petrezselyem)
2-4 tojás
A sütőt grillfokozatra (vagy a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk. A kenyeret felkockázzuk, sütőlapra szórjuk, és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal. 2 percig sütjük, amíg szépen megpirul, közben egyszer megfordítjuk. Közben a balzsamecethez keverjük a sót, borsot és lassan hozzákeverjük a 6 evőkanál olívaolajat. Az öntetet a pirított kenyérre öntjük, összeforgatjuk. Nagy serpenyőt zsiradék nélkül, füstölésig forrósítunk, hozzáadunk kevés olajat, majd rádobjuk a felnegyedelt gombát (ha kisebb fejek, akkor elég felezni), a hagymát és fokhagymát. Néhány percig nem mozgatjuk, majd dobva-rázva addig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma is enyhén karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csipet kardamomot és a reszelt citromhéjat. Végül megszórjuk a friss korianderrel és a pirított kenyérkockákkal összekeverjük. Buggyantott, vagy 5 perces lágy tojásokat készítünk, és a saláta tetején tálaljuk.
„a soba tészta sült padlizsánnal és mangóval”
Jaj kérlek, ennek a receptjét írd le, van mangó is, padlizsán is, de dunsztom sincs, mi az a „soba” tészta.
Köszönöm, Gyöngyi
Kipróbáltam, itthoni készletből dolgozva narancshéjjal, citromos olíva olajjal a kenyérnél, simával az öntetben, petrezselyemmel és lilahagymával. A kardamom tényleg bevált. Remek recept, köszönöm.
Fantasztikus recept!
Köszönjük!
a könyv ma szembejött velem, elsőre kicsit szkeptikus voltam, mert mindenhol csak a sütőtökbe botlottam a hozzávalók között 🙂 és azt nálunk senki sem szereti, aztán lejárt a szabad két percem és mégis magammal hoztam.
most itt zsizsegek kis fecnikkel, jajmelyiketmikor és húilyetmegholkapok? egyszerűen izgalmas. köszi
Helga
Mindhárom Ottolenghi könyvet imádom, szerintem lesznek, akik örülnek a hírnek, hogy magyarul is megjelenik:
https://www.facebook.com/GABOKIADO/photos/a.122014541149825.16771.121978347820111/1093464734004796/?type=3&theater
🙂
Nagyon-nagyon finom!