A vasárnapi Pancs termelői piac mindig sűrű, koncentrált lenyomata az évszaknak. Már amikor belép az ember a kilencedik kerületi gasztrokocsma és kézműves söröző udvarán berendezett piacra, megcsapja a szezon hangulata és látványa. Az évek óta működő minivásár nemcsak a kerületi törzsvásárlókat vonzza, hanem sokakat, akik szeretik a kisebb, személyesebb piacokat, ahol az állandó árusoknak köszönhetően több idő marad beszélgetni, kérdezni, kóstolni, lassabban nézelődni. Minden akad itt, amivel egy hétre fel lehet tölteni a kamrát: a legnagyobb standot vivő „Szorgos Gazda” termelőéknél ilyenkor többféle sütőtök, édesburgonya, póré, cékla, házi savanyúságok, fodros kel. A Csöglei libásnál füstölt libamellek, konfitált libacombok, pástétomok, rillette-ek. Marika néninél birsalma, szőlő, must. Kovászos kenyerek, kistermelői sajtok, csípős kolbászok. A vásárlók pedig hétről hétre kíváncsian várják, hogy milyen különlegesség jelenik meg egy-egy héten, ami valóban csak néhány vasárnapon át terem. A novemberi hetekben például hazai termesztésű, vegyszermentes datolyaszilva, ami idén sok kárt szenvedett a rossz időben érkező fagyoktól, majd aszálytól. A datolyaszilva az a gyümölcs, amit ha nem megfelelő, még éretlen pillanatában kapunk el, akkor egy életre elmegy tőle a kedvünk. Titka az érettségi foka, olyat kell választani, ami puha, de feszes, mintha egy érett ringlót választanánk. Jó hír viszont, hogy utóérő, azaz ha csak kőkeményet kapunk (ami a gyakoribb), akkor néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik, amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal. Ezt az egészséges, igen magas béta-karotin tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani, például az alábbi, különleges, téliesített Caprese (a klasszikus paradicsom-mozzarella páros) változatban, amihez mindent az őszi piac adott.
Téli Caprese sütőtökkel, datolyaszilvával
Hozzávalók (4 adag)
1 kisebb sütőtök
(hosszúkás, kanadai fajtájú, lehetőleg hosszabb egyenes szárral)
2-4 szem érett, de nem túl puha datolyaszilva
2x125g mozzarella
olívaolaj, só, bors
2 evőkanál csilis-mézes homoktövis (elhagyható)
50 g fodros kel, vagy más kesernyés, zöld levél (pl. spenót)
A sütőt előmelegítjük 220C fok (légkeverés). A sütőtököt vékony karikákra szeleteljük, a héját nem szükséges eltávolítani. Érdemes a vásárlásnál olyan tököt választani, aminek hosszabb az egyenes szára, abból tudunk könnyen, szép, szabályos korongokat vágni. Összesen kb. húsz szeletet kell kihozni (de a mennyiségek ennél a salátánál rugalmasan kezelendőek, ugyanúgy, mint egy paradicsom-mozzarella esetében). A tökszeleteleket egy olívaolajjal megkent papírral, vagy alufóliával borított tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 perc alatt megsütjük, úgy, hogy puhuljon meg, de tartsa a formáját, kissé meg is pirulhat. A pontos sütési idő a tök méretétől és fajtájától függ. Közben felszeleteljük a datolyaszilvát és mozzarellát. Amikor langyosra hűlt a tök, felváltva körberakjuk egy tányéron a három fő összetevőt: a sült tök korongokat, a datolyaszilvát és a mozzarrellát. Innentől kezdve szabadon variálható, hogy mi kerül a tetejére: zöldfűszerek (pl. zsálya, bazsalikom), kesernyés salátalevelek (pl. fodros kel, bébispenót), esetleg karamellizált homoktövis.