Az itthon is beszerezhető változatok közül a három legnevesebb a nagyobb szemű, világos barna árnyalatú turbinado; a guyana-i Demerera folyóról elnevezett demerara; valamint a Mauritius-on és Barbados-on termelt muscovado. Sötét, barna színüket természetes úton, a cukornádból nyerik, nem tartalmaznak színező- és vegyi anyagot. Nálunk nem ismert, de különleges ízű a Dél-Amerika országaiban elterjedt, formázott rapadura (Venezuelában, Brazíliában és a Karib térségben), ugyanez Mexikóban süveg formájú, piloncillo néven fut, és jellegzetes édességek alapja. Az alábbi, elegáns desszertben a cukor nemcsak funkcionális hozzávaló, hanem főszereplő.
Barnacukor panna cotta mandarinos granitával
Hozzávalók (2-4 adag)
2dl jófajta tejszín
1dl tej
4dkg muscovado típusú finomítatlan barnacukor
2db csillagánizs
1 rúd vanília
csipet só
egy zselatinlap
Mandarin granitához:
2dl frissen facsart mandarinlé (4db mandarin, vagy clementine)
Néhány csepp citromlé
2ek cukor
A tejszínt és a tejet egy lábasban forráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a csillagánizst és a vanília kikapart magjait, valamint a vanília rudat. Letakarjuk, és 30 percre félretesszük, hogy a fűszerek aromája finoman átjárja a tejszínt. 20 perc elteltével egy tálban, hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapot, kb. 10 percre. A folyadékot leszűrjük, a csillagánizst és a vaníliarudat eltávolítjuk. Visszaöntjük a lábasba, és felmelegítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, felmelegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A zselatinlapot alaposan kinyomkodjuk, a tejszínhez adjuk, és kézi habverővel elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Átszűrjük, elosztjuk négy pohárban. Legalább 4 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe helyezzük. A jégkásához kifacsarjuk a mandarinok levét. 1/2dl vízet összeforralunk 2ek cukorral, és a mandarinléhez adjuk. Kihűtjük, majd lapos tálban fagyasztóba tesszük. Kb. két óránként villával szilánkosra törjük, a krémre kanalazzuk.
Ázsia Bt-ben mindig(!) van csillagánizs, a honlapukon pedig nem írnak semmit a bezárásról, bár jó lenne, ha nagyobb helyre mennének lassan, már be sem lehet oda férni a sok terméktől…
Úgyis megyek minden héten, majd legközelebb rákérdezek. 🙂