Minden háziasszony álma: egyetlen tepsire ráhelyezünk mindent, betesszük a sütőbe, megsütjük, tálaljuk. Se stressz, se mosogatás. Természetesen nem mindegy, hogy mi és mikor kerül arra a bizonyos tepsire, az időzítés a kulcsa mindennek. Az alább ajánlott egytálétel egy egész tavaszi zöldség kollekciót felvonultat. Két előnnyel is bír: egyrészt csökken a burgonya aránya, így egészségesebb és változatosabb is lesz, másrészt remekül felhasználhatóak a hétvégi piacozás során feltorlódott, szezonális zöldségek. A többségük megsütve egészen új távlatokat nyit a zöldség horizonton, a karalábé és főleg a retek így teljesen más identitást kap. A hasonló egytepsis fogásoknál egyedül az ütemezésre kell figyelni: a különböző hozzávalók olyan sorrendben kerülnek bele, hogy mindnek megfelelő legyen az állaga. Itt három fázisban: először a csirke, utána a burgonya, a karalábé és a sárgarépa, végül a retek és az újhagyma. Tálalásnál élénkzöld petrezselymes joghurt frissíti az egészet.
Tavaszi tepsis csirke vele sült zöldségekkel
Hozzávalók (4 adag)
4 egész csirkecomb, alsó- és felsőcombra vágva
só, bors
0,5 dl olívaolaj
50 dkg újkrumpli
1 karalábé
4 új sárgarépa
1 csokor retek
1 csokor újhagyma
Tálaláshoz petrezselymes joghurt:
20 dkg görög joghurt
1 kis gerezd fokhagyma
só
2 nagy csokor petrezselyem
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A csirkecombokat mindkét oldalukon megsózzuk, megborsozzuk (esetleg használhatunk valamilyen sült csirkéhez passzoló fűszerkeveréket, vagy curryport is) és bedörzsöljük olívaolajjal. Egy nagy tepsire helyezzük, majd 20 percig sütjük. Közben előkészítjük a zöldségeket: az újkrumplit héjastul (mérettől függően) félbe, vagy negyedekbe vágjuk, a karalábét meghámozzuk és nagyobb kockára vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk, és hosszában nagyobb hasábokra vágjuk. A zöldségeket egy uzsonnázózacskóban összeforgatjuk olívaolajjal és sóval. 20 perc után kivesszük a csirkét, és a tepsire szórjuk a zöldségeket. 15 percig sütjük. Újra kivesszük, és harmadik ütemben hozzáadjuk az utolsó adag zöldséget: a negyedelt retkeket és a nagyobb darabokra szeletelt újhagymát (ezeket is összekeverjük kevés olívaolajjal). Ezeket is a tepsire szórjuk, és további 15 percig sütjük. Ez idő alatt az összes zöldség megsül, és enyhén megpirul. Miközben sül a csirke a zöldségekkel, elkészítjük a petrezselymes joghurtot: egy kancsóban botmixerrel összeturmixoljuk a joghurtot a petrezselyemmel, pici sóval és egy kicsi fokhagymagerezddel. Élénkzöld árnyalatú krémet kapunk, ezt akár a tepsire, vagy tálaló edényre, a zöldségek közé halmozzuk. Az egész egytálételt a petrezselymes joghurttal tálaljuk.
Kedves Zsófi, anno hibát találok a receptb én, hogy nem tiszta számomra, hogy mind a három részt külön, önállóan kell sütni, vagy a csirke mindig visszakerül.
Nagy rajongója vagyok, a Narancsból mindig felhasználás m a recepteket. Üdvözlettel