Szilveszterre: szójás-mézes grillezett sertéskaraj pácolt sárgarépával

Szilveszterre ajánlok most egy alternatívát, ami nagyobb létszámú partikra is jó ötlet lehet. Imádom a dél-kelet ázsiai (főleg a vietnami) konyhában, ahol egymásra épülnek a különböző sós-édes-csípős-savanyú ízek, és ahogy ezeket mindenki magának tudja szabályozni. Nagyon szeretem az ételek frissességét, ropogósságát is, amit elsősorban a sok zöldfűszernek köszönhetnek. Az alábbi fogás sertéshúsból készül, a végeredmény mégis könnyű, az ízek izgalmasak. A tálalásban, illetve a fogyasztás módjában rejlik a kulcsa. A grillezett hús szójás-fokhagymás-mézes (már nem lehet rossz), az igazán nagy durranás azonban utána következik. A húshoz ugyanis mentát, koriandert, savanyított répát adunk, ezeket mindenki egy-egy salátalevélbe tekeri, majd chilis mártásba tunkolja. Ízbomba! (ha valaki nem szeretne majonéz-alapú mártást készíteni ehhez a könnyű fogáshoz, adhat hozzá zöldcitromos-szójás-chilis vinaigrette-et is). Ez a recept tarjával is kiválóan működik, mivel az zsírosabb, még szaftosabb és ízesebb lesz a végeredmény.

A szeletelt sertéskaraj GMO-mentes. Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a GMO-mentes termékek iránt. Aki szereti a sertéshúst, ugyanakkor fontos számára, hogy az általa feldolgozott hús olyan állatból származzon, mely génmódosított szervezetektől mentes takarmányon nevelkedett, örömmel fogja fogadni a „PICK Friss hús” márkanév alatt – forgalomba hozott GMO-mentes termelésből származó sertéshúsokat. Egyelőre 6 különböző termék található a hűtők polcain: sertésszűz, tarja, comb, darált hús, lapocka és az alábbi receptben szereplő szeletelt karaj. További információt itt, a vágóhíd honlapján találtok.

Szójás-mézes grillezett sertéskaraj pácolt sárgarépával és egyebekkel
Hozzávalók (4-8 adag)

Édes-savanyú, pácolt sárgarépa
1, 25 dl rizsecet (vagy más nem túl savas, enyhe ecet, pl. alma)
8 dkg cukor
2 teáskanál só
2, 25 dl meleg víz
4-6 közepes sárgarépa, gyufaszálra szeletelve, vagy durvára reszelve

Hús
80 dkg „Pick Friss Hús” vékonyra szeletelt sertéskaraj
Máz:
4 evőkanál hoisin szósz (ázsiai delikáteszekben kapható)
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 cm friss gyömbér, lereszelve
Grillezéshez: kevés olaj

A pácolt sárgarépához összekeverjük az ecetet, cukrot, sót és a vizet, addig keverjük, amíg minden teljesen feloldódik. A sárgarépára öntjük, és zárt, műanyag dobozban hűtőbe tesszük. Legalább néhány órát állni hagyjuk, de zárt dobozban 3-4 hétig eláll.
A mázhoz egy kis edényben összekeverjük az összes hozzávalót. A vékony hússzeleteket megforgatjuk a pácban, ha van időnk néhány órára hagyhatjuk is állni (de azonnal is jó). Szárazon felhevítünk egy vastag (pl. bordás), lehetőleg vas serpenyőt, amikor szinte füstöl, akkor adunk hozzá néhány csepp olajat. Rátesszük a vékony szelet, pácolt húsokat, és erős lángon, mozgatás nélkül mindkét oldalán néhány percig grillezzük, amíg a máz kissé rákaramellizálódik. A vékony szelet karaj nagyon hamar átsül. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, 100C fokos előmelegített sütőben, egy tepsin melegen tarthatjuk a kész húsokat. Tálaláskor a húsokat vékonyra szeleteljük, és salátaleveleket, mentát, koriandert, a savanyított sárgarépát és chilis majonézt adunk mellé, ebből mindenki maga állítja össze a saját kis “csomagját”. Alternatívaként kínálhatunk mellé tortillát, vagy párolt jázminrizst is.

(x) promóció

(Visited 7 840 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük