Az a helyzet, hogy mélyhűtő tisztogatást végzek, mivel jövő hét végén én is elvonulok innen egy kicsit ünnepezni. Úgy látom, bármennyire igyekszem, teljesen ez a művelet nem fog összejönni, pl. a kettes fakkban található termetes egész gyöngytyúk, amit egyszer nagy lelkesen megvettem húsleveshez, nagy valószínűséggel marad ahol van. Viszont felfedeztem, hogy van egy csomó kisebb méretű, pont egy-két személyes adagnyi különböző maradék halfilém, úgyhogy ezeket viszont felhasználom, hogy majd januárban friss alapanyagokkal tudjam feltölteni a helyüket. Egyébként a mélyhűtőmben sok minden lapul még, ami mindig van benne: fagyasztott húsleves, tojásfehérje, kókusztej, zöldborsó, leveles tészta, csirkemell, mini csomagokba osztott petrezselyem, kapor, kaffir lime levél, vanília fagyi, citrom sorbet. Ja, meg a fagyigép.
Na jöjjön ez a lazac. Egy 20 dkg-os szelet kétfelé osztva elég szerényen néz ki a tányéron, ilyenkor szoktam ezt a nyárs módszert alkalmazni, mert így egész mutatós és kiegészítve körettel meg ezzel azzal elég két személyre. Lehet esetleg felváltva más halat, vagy zöldséget is húzni rá. Ezt a chilis gyömbéres receptet imádom, sokat használom, halakhoz, csirkéhez, zöldségekhez is. Az egész kaja 15 perc alatt kész van és tele van ízekkel. Csípős, aki nem szereti, hagyja el a chilit. (De minek is?)
Recept:
Hozzávalók (2 személyre)
20-30 dkg lazacfilé (ideális esetben inkább 30)
4 ek szezámmag
szezámolaj
só,bors
egy fél piros kaliforniai paprika
egy friss chiliparika
5-6 cm-es friss gyömbér
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek szójaszósz
1 tk szezámolaj
1ek rizsecet (vagy citromlé)
1 tk barna cukor
1 tk reszelt zöldcitromhéj (vagy sima citrom)
olaj, friss koriander
A lazacot 2×4 egyforma kockára vágom és bambusznyársra húzom rombusz formában (A babmusznyársat vagy be kell áztatni előtte min. fél órára, vagy ha ehhez az ember lusta, mint én, akkor a kilógó végeket be kell csomagolni alufóliába, különben megég.). Sózom, borsozom, egyenletesen bekenem szezámolajjal. Egy lapos tálon beleforgatom a szezámmagba, hogy mindenütt ráragadjon. 200C-os előmelegített sütőbe teszem és kb.15 percig sütöm, amíg a lazac átsül és a szezámmag megpirul. Amíg sül a hal, elkészítem az öntetet: A paprikákat pici kockákra (chili kimagozva és kesztyűben!!), a gyömbért és a fokhagymát szintén egész apróra darabolom. Pici olajra dobom őket és közepes lángon párolom, amíg a gyömbér és a fokhagyma megpuhul. (Kb. 5 perc). Ekkor hozzáadom a szójaszószt, szezámolajat, rizsecetet, barna cukrot és a citromhéjat és átforgatom. Kiveszem a lazacot a sütőből, ráöntöm a chilis gyömbéres öntetet, és sok korianderrel megszórva, citromgerezdekkel tálalom. Basmati rizs, vagy valami zöld (brokkoli, friss spenót,stb.) illik hozzá.
No ez már végre valami embernek való kaja 🙂 utána meg csokimussz és nem is kell már más…. húúúú de finoman hangzik 🙂 köszi!
Hi!>What happened to you? I thought you were coming to the London food blogger pre-Christmas do?>I wish I could understand the recipe – it looks delicious!!>„Lakritz”
Gergő,>a csokimusszhoz való csoki már otthon van:)>>Zabeena,>oh,it’s really such a pity I didn’t make it this time, kind of last minute-pre-Christmas-chaos..I hope,next time. I’m sure it was fantastic!
It was brilliant! Really, really hope to see you next time!!