Szép Heléna körtéje – Poires Belle Héléne

Itt a szeptember, lassan kénytelenek vagyunk búcsút mondani a nyárnak, megsiratni a harsogóan színes, leves nyári gyümölcsök (dinnyék, ribizlik, őszibarackok) emlékét, ízüket elraktározzuk a gondolatainkban, s szinte észrevétlenül áthangolódunk a soron következő társaikra. Ha az időjárás nem is mindig engedi meg azt a luxust, hogy elmerülhessünk az őszi színkavalkád gyönyörűségében, a piacon biztos, hogy legeltethetjük szemünket a szebbnél szebb gyümölcshalmok látványán.
A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar az egész világon elterjedt. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezi. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17. században pedig a 72 évig uralkodó Napkirály egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a Vilmos, a Bosc és a Conference, vagy például a kikísérletezett, de nem elterjedt, viszont érdekes fantázianevű „Zöld Magdolna”, „Bohusné vajkörtéje” és a „Drouard elnök”. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, pl. kacsával, remek érett sajtok, camembert-ek, kékpenészes sajtok társaságában, de különleges árnyalatot adhat akár egy krumplipürének, krémlevesnek vagy rizottónak is. Nem beszélve az édességfrontról.
A körte Szép Heléna módra klasszikus francia desszert: sűrű, édes, vaníliás szirupban posírozott gyümölcs, amelyet vaníliafagylalttal és forró csokoládéöntettel tálalnak. A modern francia konyhaművészet legendás alakja, Auguste Escoffier kreálta Párizsban, az 1864-ben bemutatott és kirobbanó sikert arató, antik tárgyú, Trójai Heléna történetét feldolgozó Offenbach-operett, a Szép Heléna tiszteletére. Minő öröm, hogy a kreáció megmaradt az utókornak is.
Recept
Hozzávalók (4 személyre)
4 szép, érett körte
fél citrom leve
15 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
5 dl víz
10 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
1 ek. vaj
vaníliafagylalt
Az egész körtéket zöldséghámozóval hámozzuk meg, úgy, hogy egyben maradjanak, és a száruk is megmaradjon. Egy éles késsel óvatosan vágjuk ki a magházukat (vagy félbevághatjuk a körtéket, úgy könnyebb). Azonnal dörzsöljük be a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A vizet forraljuk fel a vanília magjával és a cukorral, 1-2 percig forraljuk, majd vegyük le a lángot alacsony hőfokra. (A sziruphoz adhatunk fehérbort, fahéjat, citromhéjat.) Állítsuk a lábasba a körtéket, fedjük le, és kis lángon főzzük meg a körtéket, úgy, hogy megpuhuljanak, de ne főjenek szét. Ez a körte fajtájától függően kb. 10-15 perc. Hagyjuk teljesen kihűlni (előző nap is elkészíthető). A csokoládéöntethez az étcsokoládét gőz fölött olvasszuk meg, keverjük hozzá a tejszínt és a vajat. A körtékre csurgassuk rá a forró csokoládét, tálaljunk mellé vaníliafagylaltot.

(Visited 1 340 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Annyira tudtam! A más bőrébe bújós VKF-fordulón eredetileg körtés posztot szándékoztam írni a stílusodban, de családi izéségek miatt nem jött össze:(

  2. Na, eddig vártam, hogy bejegyzést készítsek a blogodhoz. Kb. délután öt óra óta olvasgatom, és még mindig a gép előtt ülök (Most este 11 van). SOHA még ennyire teljes és érdekfeszítő foodbloggal nem találkoztam, pedig már sokat olvastam. Le a kalappal CHILI&VANILIA, azt hiszem az elkövetkezendő napokban rengeteget fogok főzni (és hízni:))!

  3. Én az ilyesmit karamell-mártással készítem, az is nagyon illik a körtéhez. A tetejére pedig olvasztott csokit „csíkozok”… Üdv: Articsók

  4. Chili, help! Főnököm megy New York-ba, és kérdezett (engem, haha), hogy van-e ott olyan konyhafelszerelési bolt, amit feltétlenül meg kell néznie (kiszúrók, ilyesmik), hátha talál valami poénosan a kávézóba. Van valami ötleted?Köszönettel:Moni

  5. Móni, hajjaj! Williams-Sonoma boltok, sztem az a legjobb, ami a Columbus Circle-ön van a Time Warner Center-ben. ez fancy, drága, de szuper dolgok vannak. a másik jó a Bridge Kitchenware, ez oldschool, franciás vonal, és ezerféle cucc van. asszem e43#3rdAve, de a címeket nézd meg inkább google-on.de jó neki!

  6. A piacon tényleg nagyon szép gyümik vannak, ellentétben a szupermarketek kínálataival. Szerintem azok a gyümikamik a super marketekben vannak, attólolyan nagyok és puffadtak mert génkezeltek. Szerintetek?

  7. Bocsi hogy ide írok, de olvastam néhány ezelőtti recepteted és a hozzászólásokat. A különleges thai s kínai hozzávalókkal kapcsolatban írták a 8.kerültei piacot. Citronella, stb ilyesmiket szeretnék venni. Meg tudnátok mondani pontosan hol? Nem vagy túl ismerős Pesten. Volt aki a fény utcát írta, az hanyadik ker? Köszi D

  8. ja mert hogy fény utcából 2 van, a 8kerületi piacnál meg nem tudom hogy a kínai piascra gondoltatok- e. Nagyon jó a blog, megtanulok főzni!!! Detty 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük