Lednek krémleves zöldségekkel

Amikor utazom, kivétel nélkül mindig vásárolok (legalább) egy helyi gasztronómiai magazint, ebben az sem gátol meg, ha netán olyan országban történik ez meg, amelynek nem beszélem a nyelvét. Főzni, vagy receptet olvasni ugyanis szerintem szinte minden nyelven lehet, ha meg valami nagyon izgatja az ember fantáziáját, úgyis utánanéz. Ennél jobb nyelvtanulási módszert nem ismerek (na jó, egyet). Bár olaszul sajnos nem beszélek, természetesen itt is megtekintettem az első újságárus kínálatát, és azzal a lendülettel, egy másodpercnyi gondolkodási idő nélkül megvásároltam a La Cucina Italiana különszámát, amelyben kizárólag levesek vannak. Nem is akármilyenek, komolyan mondom, a kiadvány mögött a legjobb szakácskönyvek is elbújhatnak. Ennek lapozgatása közben ötlött a szemembe az ismeretlen hangzású alapanyag, a lapban édesköménnyel szerepel.

-Giuseppe, mi az a cicerchia?
-Olyasmi, mint a csicseriborsó, csak lapos.

Több sem kellett, mire hazaértünk, olthatatlan vágyat éreztem, hogy azonnal kiderítsem, mi ez pontosan. Közben még valahol az olasz-szlovén határ magasságában betértünk egy szupermarketbe, ahol lehetett kapni, nyilván azonnal vettem egy csomaggal.Kiderült, hogy a szegletes lednek az egyik legősibb kultúrnövényünk, ma azonban javarészt takarmányhoz használják. Giuseppének igaza volt, valóban úgy néz ki, mint egy lelapított csicseriborsó. Egész éjszakára beáztattam, megfőztem, és lett belőle egy kellemes leves. Mivel szegletes ledneket én még itthon sehol nem láttam, helyettesíthető száraz csicseriborsóval. Ízre is nagyjából ahhoz áll a legközelebb, de ez még diósabb, nekem nagyon tetszik..

Lednek krémleves zöldségekkel
Hozzávalók (2 adag)

15dkg száraz lednek, vagy csicseriborsó
6dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves
só, bors
Tetejére:
két-két szelet piros, sárga és zöld kaliforniai paprika, egészen finomra kockázva
fél sárgarépa, egészen finomra kockázva
olívaolaj

A babot (vagy csicseriborsót) előző este hideg vízbe beáztatjuk, teljesen lepje el. Másnap leöntjük róla a vizet, a nagy részéről eddigre leázott a héja, azt távolítsuk el. Vizet forralunk, amikor forr, beletesszük a ledneket, majd néhány másodperc múlva jéghideg vízbe tesszük. Így nagyon könnyen lejön a héja (amit tanácsos leszedni, mert kimondottan kemény). Beletesszük a felforrósított levesbe, majd kb. 30 percig főzzük alacsony lángon, amíg teljesen megpuhul. Tálaláshoz szárazon felforrósítunk egy serpenyőt, hozzáadjuk az olajat, majd hirtelen megpirítjuk a felkockázott zöldségeket (ami éppen van otthon, minél színesebb, annál jobb). A tetejére szórjuk, majd meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal.

(Visited 1 366 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. régebben a múzeum körúton a bioboltban vettem ledneket, sőt a bolt melletti „lébár” nevű étkezdében a múlt héten lednek főzeléket ebédeltem.

  2. En bevallom ferfiasan, nem vagyok ennek a kockasnak a nagy hive, de talan azert mert az en videkemen annyira nem volt szokasos etel. A csicseriborso helyettesitese tuti bejonne inkabb, de ez tenyleg csak szemelyes problema. Ellenben orulok, hogy vegre latok elkeszulni belole valami „ertelmeset”, mert eddig en is eleg keves valtozattal talalkoztam: a cicerchia fozelek. 😉

    Erre egy lagy olajat tennek, ugy egyebkent :)))

  3. Félig-meddig off: Nekem nem nagyon szokott leázni a csicseriborsó héja, max. a szemek feléről, és elég macerás a maradékról leszedegetni. Próbáltam a hosszú áztatást is, a forró majd hideg vizet is, de nem sikerült még hosszú és unalmas kézimunka nélkül megszabadulnom a héjától. Van erre valami trükk? Köszi szépen!

  4. A hétvégén a tiszafüredi piacon jártunk, és ott kapható az őstermelőknél, 500.- ft 1 kg.

  5. A gyöngyösi piacon szokta nekem venni a nagymamám.
    Arrafelé laposborsónak hívják és legtöbbször levest főznek belőle, fokhagymás rántással.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük