Sült Sütőtök Krémleves – Tök jó hét I.

Úgy döntöttem, hogy tök jó hetem lesz. Már minden boltban mosolyognak (jobban mondva) vicsorítnak) ránk a jó kis/nagy halloween tökök. A halloween mint olyan nem nagyon elterjedt nálunk, de mint minden más egyéb globalizált jelenség, bekúszott az életünkbe, ha más formában nem, hát a kirakatokon meg a halloween party-kat hirdető plakátokon keresztül. (Ha a halloween-ről egy szofisztikáltabb, érdekesebb, filmesztétikai megközelítésű szösszenetet szeretnél , ajánlom Réz András írását.)
Számomra a halloween legizgalmasabb szereplője egyértelműen a sütőtök, annak konkrétan a gyönyörű narancssárga ehető belseje. Ilyenkor ősszel, télen ez az egyik kedvenc hozzávalóm., bármilyen formában jöhet. Ráadásul nagyon egészséges. Ha most otthon élnék, akkor szeptemberben biztos ellátogattam volna a nagydobosi sütőtökfesztiválra, állítólag Magyarországon ott terem a legjobb minőségű sütőtök. És remek recepteket lehet ott megismerni.
A sütőtök nagyon változatosan készíthető el, kezdve a hagyományos és ismert sütőtökkrémlevestől, a különbőző fűszerezésű sült köreteken át, a számunkra egzotikusnak hangzó kókusztejes sütőtök curry-k-ig, nem beszélve a bizarul hangzó sütőtökös pitéről (kicsit jobban hangzó nevén pumpkin pie), ami az amerikaiak egyik leghagyományosabb sütije. Az Egyesült Államokban egyébként is nagy hagyománya van, persze egy csomó ételt jellemzően nem a friss zöldségből, hanem konzerv sütőtök püréből csinálnak. Úgyhogy jöjjön a héten néhány jó tökös recept, indítsunk ezzel a klasszikus levessel.

Recept:

Hozzávalók 4 személyre

1kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj

190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze) Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

(Visited 35 645 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

24 hozzászólás

  1. Szia ,hetekig kerestem sütőtökös recepteket, és – nem adott ki téged a google – most nem is tudom, hogy keveredtem ide. Próbáld ki a sütőtök-levest chilipaprikával, nagyon finom.Virág

  2. hello,Kaldeneker Gyurinal olvastam korabban egy currys gyomberes levest, amit tobbszor meg is csinaltam, de sajna mar nincs fent. en abba is tettem chilit! 🙂

  3. Lassan 2 hete chili&vaniliát eszünk (a téli levesestárat lassan végigfőzöm 🙂 és imádom, hogy az az ízük mennyire bejön! 🙂

  4. szia !Kata(22) vagyok, szüleimmel lakom,tehát általában ők főznek,de néha rámjön a menthetetlen főzhetnék,és a mostani választás erre a levesre esett! kipróbáltam, isteni finom lett , bár inkább sütőtök krém lett mint leves..ilyenkor mivel tudom higítani? tejszínnel pl? be kell valljam most használtam először kakukkfüvet, mert ugyebár nem vagyok túl járatos a konyhában,és olyan jó volt új ízeket kipróbálni hogy csak na!kerestem itt BP.-n főzőiskolákat, ahova az egyetem mellett beiartkozhatnék, de nem nagyon találtam, úgyhogy végigmegyek a recepteiden, sztem az is bőven elég lesz!:)üdv!katkavics

  5. tegnap az ötfűszeres sütőtököt próbáltuk ki, a klasszikus mézes mellett, de mindkettőből maradt pár szelet. gondoltam, mehet a levesbe…az itt leírt sütőtöklevesbe. ami nálam aztán menet közben indiaivá alakult át: kevesebb levessel hígítottam, a tejszín is kimaradt, kevés készen vásárolt garam masalával ízesítettem kakukkfű helyett, mehet bele fokhagyma és chilipaprika, hmmm… na és persze csapátit kellett sütnöm hozzá. a chili&vanília nagyon jó alap minden kísérlethez!köszi!Gitta

  6. Három hete, hetente egyszer – vagyis mindig, miután megfőztem ezt a levest, elgondolkodtam, hogy van-e értelme egy ilyen régebbi írást kommentelni. De most úgy döntöttem, hogy akár van, akár nincs, írok. Köszönet ezért a receptért (is), csuda finom, mesés ez a leves!!! Eddig mindenkit elkápráztattam vele 🙂

  7. Én is köszönöm 🙂És most, hogy kiderült, nem csak az üres éterbe írok, azt is elmesélem, hogy amikor először főztem meg a levest, nem volt otthon sem kakukkfű, sem szerecsendió (ezekre mentségem csak annyi lehet, hogy még kezdő vagyok, és a konyhát tekintve elég konzervatív közegben nőttem fel), és ezek híján gyömbérrel és fahéjjal fűszereztem… És így is nagyon-nagyon finom volt! Ezt az új, vaniliás-birsalmás változatot is ki fogom próbálni 🙂 Szép napot!

  8. Bár a bejegyzés “csupán” 3 éves, azért reagálok. Csak nemrég találtam a blogodat, de azóta végig is olvastam, és jópár dologhoz kedvet is kaptam, amit előtte nem nagyon ismertem és használtam. 🙂 Ez a leves volt az első amivel most megpróbálkoztam és mondhatom nagyon klassz lett. Hidegen melegen, mindenhogy finom 🙂 Eddig a sütőtök csak sült tökként szerepelt nálunk, de ezek után gyakrabban csinálok belőle levest is 🙂

  9. Még nem tettem bele a tejszínt (a gyerek miatt), de már most olyan finom!!!!! alig várom, hogy ebédeljünk! :-))Helga

  10. Szia!Én most próbáltam ki.De őszintén?Igen rossz.Ez az a leves amitől egyszerre fo..ni ás hány..ni lehet.BRRRR.Bocsi de mussz leírnom.Andi

  11. Andi, ezek szerint a.)nem szereted a sütőtökkrémlevest, b.)valami romlott volt abból, amit használtál. ez egy tuttibiztos recept, évek óta rendszeresen főzöm, és mindenkinek nagyon ízlik. +ahogy a kommentekből látod, mások is megfőzték. szóval, bocs, de ez esetben biztos, hogy nem a recepttel van gond:)

  12. szegény andi, valami gond lehetett a tejszín szavatosságával! 😉 ez a leves a legborúsabb téli napokon is mosolyt és energiát csal az emberre/be. imádjuk.

  13. Akármikor is tetted fel ezt a receptet, örülök, hogy rátaláltam, hálás köszönet érte! Isteni lett! Tejszínnel, kakukkfűvel, chilivel és tökmagolajjal! 🙂 Holnap lesz a főpróba, híresen jó szakácsnő az édesanyám – és szerintem neki is fog ízleni!Köszi még egyszer!

  14. Szia,én ma főztem meg a levest és isteni finom lett! 🙂 Sajnos a nyelvem megégettem vele, ugyanis nem bírtam kivárni, hogy kihűljön… 🙂 pedig fújtam is egy kicsit! 🙂Köszi!

  15. Szia. több variációt is végigfőztem a levesből, még a hozzászólókét is kipróbáltam aktuális fogyókúrám okán. Néhány napja vettem egy Thermomix-et, abban 15 perc alatt meg lehetett bármit csinálni, bár éppen a töknek jót tesz, ha külön megsült, mert a Thermomixben főzve kicsit vékony az íze.Ha van ötleted recepted Thermomixre, nagyon örülnék neki, szívesen megosztom a saját próbálkozásaimat is.Gyuri

  16. Ha oktober, akkor “tökösödnek” az eteleim. Ez a leves abszolut favorit nälam. Nem lehet megunni, bärkinek kinälom, kedvenc lesz. 😊Köszönöm Zsofi!🤗

  17. Nagyon szupernek tûnik ez a recept. Én is elôsütöm a tököt, fokhagyma gerezdekkel (héjastól) illetve ha olyan kedvem van akkor vegyes indiai fûszerekkel. Isteni és melengetô.
    Köszönöm a receptet, ki is próbàlom.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük