Spárgában nálam a top favorit a sült spárga, ritkán készítem másképp. A világ legegyszerűbb dolga: a spárgákat (zöldből is, fehérből is lehet készíteni, bár ilyen módon elkészítve a zölddel szeretem jobban) megtisztítom, további felhasználástól függően vagy egészben, vagy néhány centis darabokra vágva összeforgatom olívaolajjal, lazán szétterítem egy alufóliával kibélelt tepsin, sózom, borsozom (aztán jön egy trükk, amit valahol olvastam és nekem nagyon működik: a spárgát meglocsolom icipici –épp csak egy tk-nyi olvasztott vaj és barna cukor keverékével). A sütőben 220C-on (gáz 7) a spárgák vastagságától függően 15-20 perc alatt sütöm meg. Ezalatt megpuhul, de al dente marad, megmarad a friss spárga íze, kívül szépen megpirul. Ez már így önmagában egy tökéletes tavaszi vacsora, de lehet tovább variálni. Salátával, más zöldségekkel keverni, tésztavacsorát rittyenteni vele kis bacon-nel, pármai sonkába tekerni, megszórni parmezánforgácsokkal, rántottát, vagy folyós közepű lágytojást tenni rá, hajszálvékonyra szeletelt sült csirkemellel, vagy steak-kel és pirított szezámmaggal, szójaszószos mézes öntettel összeforgatni, a lehetőségek tára végtelen.
Egy kis spárgamix a külföldi gasztroblogokról, lehet mazsolázni, kipróbálni:
Hogyan készítsük elő a spárgát – képes technológiai bemutató – Helen, Beyond Salmon
Spárgás rizottó – Johanna, The Passionate Cook
Bacon-os spárgás quiche – Angelika, The Flying Apple
Spárgapuding – Kitchen Chick
Extravagáns spárgás-epres lepény – Chocolate&Zucchini
Recept
Hozzávalók (4 személyre)
1 csomag zöld spárga (1/2kg)
1 csomag fehér spárga
½ kg apró szemű burgonya (pl. kiflikrumpli)
25 dkg koktélparadicsom
12 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű
olívaolajsó, bors
egy ek-nyi olvasztott vaj, pici barna cukorral keverve
fél csokor friss petrezselyem
opcionális: reszelt citromhéj, reszelt parmezán, fekete olajbogyó
A sütőt előmelegítem 220C-ra (gáz 7) A krumplit mérettől függően félbe, vagy negyedekbe vágom. Összeforgatom az olívaolajjal, friss kakukkfűvel, fokhagymagerezdekkel, sóval, borssal és kiterítem egy alufóliával bélelt tepsire. Kb. 45 percig sütöm. Közben előkészítem a spárgát. A zöldet általában könnyebb előkészíteni, a fehérnél gyakrabban fordulhat elő, hogy fás a szára. Lehetőleg nagyjából azonos vastagságú spárgákat próbáljunk beszerezni). A fent leírt módszerrel (azaz olívaolajjal, sóval, borssal összeforgatva tepsire borítom, meglocsolom a vajjal. 30 perc után beteszem a krumpli mellé/alá, így egyszerre sül meg. Ha nem fér be, akkor rögtön a krumpli után, nem baj, ha a krumpli nem forró. A megsült krumplit és spárgát összekeverem, hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomot, a sült fokhagymagerezdeket és megszórom jó sok friss petrezselyemmel. Lehet hozzáadni pici reszelt citromhéjat, vagy reszelt parmezánt, más friss zöldfűszereket, fekete olajbogyót, meg ami még tetszik. Langyosan tálalom köretként.
(Visited 5 340 times, 2 visits today)
Ebben az időszakban a leggyakrabban kinyított posztod volt.
Amióta elolvastam, azóta én is a legtöbbször így készítem. És hiába tudom kívülről, mindig megnézem újra.
dalit
Vicces! Én ezt nem ismertem, viszont a hétvégén hasonlót készítettem sietve, serpenyőben, citrommal. Hozzá rozé sertésszűz, úgy is remek volt. Ma teszik fel a borsára:-)
bocs, ez nagyon off. rosszul emlékszem, hogy volt egyszer a nariban egy olyan hús recept, amit tortillában ajánlottál? akkor csak úgy ránéztem, valami olyasmi rémlik, hogy elég sokáig kellett a húsdarabkákat a serpenyőben sütni, meg, hogy kifejezetten bulikra ajánlottad. sehogy sem találom a blogon. tudna valaki segíteni? köszönöm!
szia, az a lassan főtt sertéshús, carnitas, itt a blogon nincs a recept, a könyvben van!
köszi szépen, közben a neve nekem is eszembe jutott, csak a sok kitépett nari-recept közt elkallódott.
Kedves Zsófi,
Spárgát én eddig még csak krém formájában ettem ( nem kezdek bele,pár éve kezdtem csak főzni, nincs még sok tapasztalatom, csak bújom a blogokat, recepteket stb). A lényeg, hogy ma elkészítettem ezt a receptet és elájultam :))) Rég ettem ilyen finomat!!! Isteni ez a spárga a krumplival…hűűűű
Az én kis blogocskámban is Rád hivatkozva valamikor posztolni fogom majd, ha nem bánod. Köszi mégegyszer 🙂
Üdv.
Trichterwinde
A spárga irtó finom, de a carnitast a könyvben sem találom. Vak vagyok? A neten már találtam más recepteket, de valahogy a tied jobbnak tűnt annak idején…
A spárga a vajjas, barna cukoros locsolással megsütve, zseniálisan finom!!!
Most tűntettünk el egy fél kilónyi spárgából készült adagot, koktél paradicsommal kiegészítve.
lombi, a könyvben a New York fejezetben van, burritóparti címen fut:) ha nagyon nem találod (de ott van:)), szólj, akkor majd elküldöm külön
Szia!
Megláttam ezt a receptet, beleszerettem, megcsináltam, és a szerelem csak fokozódott!!!!
Köszönöm, egy postot is kapott nálam!
Gratulálok munkásságodhoz, rendszeresen olvaslak! Remek munkát végzel!
Hugi
Ma ez volt ebédre! imádtuk! köszi a tippet! 🙂
ne nevess ki, de hogy lehet 1 tk olvasztott vajjal ennyi spárgát úgy meglocsolni, hogy mindenhova jusson? vagy nem kell mindenhova?
vagy hogy?
Kedves Zsófi,
engem nagyon érdekelne az a bizonyos quiche recept, de nem tudtam bejutni a Flying Apple oldalra – nem ismerem ezt a rendszert… Tudsz ebben segíteni? Ja, és a spárgás penne carbonara zseniálisan finom, köszönet érte 🙂
Gabi: áthidaló megoldásként javaslom, hogy a kissé megmelegített olívához keverd az evőkanálnyi vajat és barnacukrot, és abban forgasd meg a spárgát.
nagyon finom. De vajon mihez passzolna köretként?
szia, nem ismerjuk egymast, viszont el kell mondanom h 2006 ota ezt esszuk egyfolytaban minden majusban 🙂
köretként sült csirkéhez vagy párolt/grillezett halakhoz is nagyon finom!
barb, de jó, ezt örömmel hallom:)
Én is elkészítettem és isteni finom! Köszi a receptet, fel is raktam oldalamra:
egyszerűen fenséges