Sült sárgarépa vérnaranccsal és fetával

Rubinvörös, cinóbervörös, élénk karmazsinpiros, vagy szinte fekete árnyalatokban pompáznak a vérnarancsok ilyenkor februárban, szezonjukban. A legjobbak Szicíliában teremnek, a klíma itt különösen kedvező. Leghíresebb fajátja a Tarocco narancs (a Moro és Sanguinello mellett), ennek C-vitamin tartalma olyan magas, hogy már egy darab fedezi a napi C-vitamin szükségletet. Vékonyra szeletelve, fahéjjal, rózsavízzel, sáfránnyal Marokkóban desszertet készítenek belőle, ami olyan bódító, hogy még a parfümipart is megihlette, a L’Eau de Tarocco kölni születésére. Kifacsart levével látványos dzsúzok, smoothie-k születnek, rendkívül mutatós hófehér desszerteken (panna cotta, tejberizs és társai), fordított narancsos sütemény alkotóelemeként pedig különösen csábító. A tortaforma aljára ilyenkor karamella kerül, arra sok szelet vérnarancs, majd tésztamassza. A végére a karamella összeolvad a narancs kisülő levével, fényes, szirupos réteget képezve kiborításkor. A narancs és sárgarépa klasszikus páros, kombinációjuk mindig működik. Ha hozzájutunk, készítsük az alább ajánlott salátát kisebb méretű, színes szivárványrépákkal (a Lehelen pl. szombatonként a 32-es standon, vagy termelői piacokon), ezeket nem is szükséges szeletelni, egyben süthetjük. Fokozhatjuk az ízeket azzal, ha sima olívaolaj helyett narancsos olajat használuk. Meghinthetjük egy csipet chilivel is, és összeforgathatjuk az egészet egy nagy adag rukkolával is.

Sült sárgarépa vérnaranccsal és fetával
Hozzávalók (4 adag)

6 közepes sárgarépa
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
4 vérnarancs
15 dkg fetasajt
1 csokor petrezselyem, vagy koriander

A sütőt előmelegítjük 190C fokra (légkeverés). A sáragrépát megmossuk és konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. Hámozni nem szükséges. Nagyobb darabokra vágjuk, majd egy uzsonnázótasakba tesszük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy a répát mindenütt egyenletesen érje az olaj. Kiborítjuk egy sütőpapírral leterített tepsire, majd a sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, a pontos sütési idő a sárgarépa fajtájától és méretétől függ. Miközben sül a répa, előkészítjük a narancsokat. Mindkét végéből levágunk egy szeletet, majd deszkára állítjuk, és a narancs oldala mentén szorosan haladva, egy éles késsel levágjuk a héját úgy, hogy fehér rész egyáltalán ne maradjon a gyümölcsön. Az így meghámozott narancsot karikákra szeleteljük. A megsült sárgarépát hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor egy tálon elrendezzük a narancsszeletekkel, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd nagyobb darabokban rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel, vagy korianderrel. Azonnal tálaljuk.

(Visited 5 506 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük