Sült édesburgonya zöldalmás-mandarinos salsával

 

 

 

Nigellánál találkoztam először a Hasselback burgonya fogalmával –az a fajta sült burgonya, amikor vékony szeletekben bemetszik a burgonyát, amelyet pirosra, ropogósra sütnek, és legyező-szerűen kissé szétnyílik a sütés során. Az internet szerint nevét állítólag a Hasselbacken nevű stockholmi étteremről kapta, ahol az 1700-as években először készítették. További internetes források szerint a formájára utalva, más konyhák “Accordion” (tangóharmónika) burgonya néven vették át. Hogy mindez igaz, vagy nem, ki tudja, az internetes források, mint tudjuk, nem mindig fedik a valóságot. Ugyanezt a módszert játszottam most el édesburgonyával, mellé/rá pedig egy nyers gyümölcsökből, chiliből, újhagymából és sok korianderből álló salsát készítettem. (Ismét) nem én találtam fel a spanyolviaszt, célzott keresés mások receptjét is felhozza. Jó, az édesburgonya hosszasan sül, cserébe semmi mást nem kell vele tenni, a salsa pedig kb. 5 perc alatt készül el.

Ha valaki esetleg arra jár, ma 18h órakor a Mammut Libri-ben dedikálok.

 

Sült édesburgonya zöldalmás-mandarinos salsával

Hozzávalók (2 adag)

2 közepes édesburgonya (egyenként kb.25-30dkg)

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál olvasztott vaj

só, bors

Salsa:

1 zöldalma, apróra kockázva (héjastul)

4 mandarin, meghámozva, kifilézve, apróra kockázva

4 szál újhagyma, felkarikázva

1 mandarin reszelt héja és kifacsart leve

1 zöldcitrom reszelt héja és kifacsart leve

1 kávéskanál méz

½ kávéskanál chilipehely (pl. Espelette)

4-5 evőkanál olívaolaj (ha van, mandarinos)

1 nagy csokor koriander, finomra aprítva

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Az édesburgonyában (nem kell meghámozni) éles késsel kb. 3mm vékony szeleteket metszünk be, úgy, hogy csak kb. a zöldség 2/3-os mélységéig vágunk, tehát nem vágjuk teljesen át, az édesburgonya maradjon egyben. Sütőlapra helyezzük, majd megkenjük az olívaolajjal és az olvasztott vajjal, úgy, hogy a szeletek közé is kerüljön. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 45 percig sütjük, amíg a belseje megpuhul, és kívül megpirul. (A sütési idő az édesburgonya méretétől függ.) A salsához összekeverjük a zöldalmakockákat, a mandarint, a felkarikázott újhagymát, a reszelt citrushéjakat és a chilit. A mandarin és a zöldcitrom levéhez adjuk a mézet, sót, borsot, majd fokozatosan hozzáadjuk az olívaolajat. Összekeverjük a gyümölcsökkel, végül hozzákeverjük a friss korianderzöldet. A sült édesburgonyára kanalazzuk.

(Visited 1 665 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. A pontos nevét nem ismertem ennek a beirdalásos módszerrel készülő burgonyának, de úgy látom nincs is igazán hivatalos neve. Nagyon szép színes lett a végeredményed!
    Tipp a beirdaláshoz: Érdemes a burgonyát egy kanálra helyezni és így beirdalni – a kanál automatikusan meg fogja állítani a kést, azaz így biztos nem fogod átvágni.

  2. Igen, Nigella is ezt a módszert javasolja a fent említett krumplis receptben, de mondjuk az apró újkrumpliknál ez megoldható, édesburgonya méretű kanál nem sok van 🙂

  3. Szerintem a csicsóka tökéletesen megfelel ennek a receptnek. Azt is szokták édesburgonyaként emlegetni és meglehetősen hasonlít a képen látható növényre.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük