Spagetti karamellizált póréval és garnélával

Dübörög a diétaszezon, a csapból is a tutibiztos trükkök folynak. Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék, és naponta egy pohár pezsgő – dióhéjban ez a titka például annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és créme brulée-k mellett. Legalábbis Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak című könyve szerint. A New York és Párizs között ingázó szerzőnő trükköket fed fel, történeteket oszt meg saját küzdelméről, és néhány kifejezetten használható receptet is megoszt. A karcsú nagyasszony egyik fő titkos tippje a csodapóré. A „magical leek soup”, azaz bűvös póréhagymaleves névre keresztelt étel receptjét a fogyókúráját felügyelő orvosától kapta, és állítólag igen sok nőnek tett ezzel hatalmas szívességet. Ételnek azért barokkos túlzás lenne nevezni: a csoda ugyanis abban rejlik, hogy egy egész hétvégén keresztül, azaz 48 órán át(!) sós vízben főtt póréhagymát fogyasztunk, a főzővizet pedig megisszuk. Gondolom a 44. órában már az ember bőre is póré-illatot párologtat. A 44. óráig soha nem jutottam még el, sőt a 24.-ig sem (nem is lettem karcsú..), egyszer – és utoljára- azonban megfőztem, borzasztó. A póréhagyma ellenben alapvetően szuperzöldség, tele vitaminnal, méregtelenítő hatással, szinte nullkalóriás. Némi apró eltéréssel (na jó, és egy kis tésztával) zseniális fogássá alakítható. Ilyenkor tavasszal pedig kiválóan helyettesíthető zsenge újhagymával. Ha az ember serpenyőben hirtelen megpirítja, akkor enyhén karamellizálódik, édeskés lesz, intenzív ízű és eszméletlen finom. Az alábbi receptben tésztához keverjük. Nagyon jól passzol hozzá serpenyőben sült garnéla, párolt hal, vagy kagylófélék is, vagy ha ezek nincsenek, akkor a tetejére parmezán.

Spagetti karamellizált póréval és garnélával
Hozzávalók (2 adag)

20dkg spagetti, vagy linguine tészta
2 póréhagyma, vagy 4 csokor újhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 csokor petrezselyem, vagy turbolya, finomra aprítva
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál chilipehely
Fejenként 3-5 garnéla, megtisztítva, serpenyőben pirítva

A hagyma hajas végét és a sötétzöld részét levágjuk. A zöldséget keresztben elfelezzük. Mindkét felét most hosszában félbevágjuk, és éles késsel hosszában vékony, kb. 2-3mm széles csíkokat szeletelünk belőle, hogy úgy nézzen ki, mint egy metélt tészta. Egy nagy serpenyőt zsiradék nélkül a legerősebb lángon felforrósítunk. Ekkor öntünk bele némi (nem extraszűz) olívaolajat. A hagymametéltet rádobjuk, és néhány perc alatt rázogatva megpirítjuk, amíg megpuhul és kissé megpirul. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, inkább több külön adagban tesszük, különben a hagyma csak párolódna, de nem pirulna. Sózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá. Felaprítjuk a petrezselymet, és összekeverjük a pirított póréval. A végén meghintjük a reszelt citromhéjjal, chilipehellyel, mellé serpenyőben pirított garnélát tálalunk.

(Visited 1 039 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi, köszönöm ezt a szuper kis receptet, ez volt ma az ebédem 🙂 Nagyon finom, gyors, egyszerű és nagyszerű!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük