Úgy hiányzott erről az ételről a friss korianderzöld, hogy az nem is igaz. Ha még Brüsszelben lennék, akkor, ha éppen valamilyen véletlen folytán nem lenne a hűtőmben (kizárt), akkor leszaladnék a sarkon lévő Delhaize-be, és gyorsan vennék egy csomaggal. De mivel Budapesten sehová nem tudok hirtelen leszaladni egy csokor korianderért (persze, akadnak helyek, ahol mindig van, de odáig nem szaladok csak úgy..), az erkélyemen meg elhal villámgyorsan, maximum hozzágondolni tudom, hogy milyen finom is lenne azzal együtt. Kellene a csípősségéhez, fűszerességéhez. Sőt, ha Brüsszelben lennék, akkor vennék gyönyörű minőségű ördöghalat, bambuszpárolóban natúr megpárolnám, és arra halmoznám. Így, magában is remek, 10 percen belül elkészülő vacsora, kukorica meg aztán van elég, persze, kell egy-két kört járni, és mustrálni, mire az ember megtalálja a szép, telt, fényes szemű csöveket. Ha laktatóbbra kell venni, illatos párolt rizs illene alá, amely felvenné az erős ízeit, ha nem, akkor így, ahogy van, finom. Persze, mi nem az, amiben szójaszósz, fokhagyma, barnacukor, szezámolaj sül össze.
Hozzávalók (2 adag)
2-3 szép, jó minőségű csöves csemegekukorica
egy csokor újhagyma
2-3 szárzeller
kb. 2 cm-es friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
fél chilipaprika
kupica Shao Sing rizsbor (vagy helyette száraz sherry, esetleg vermut)
3-4 ek világos szójaszósz
1tk barnacukor
1-2 ek szezámolaj
olaj
A serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon megpirítjuk rajta a finomra aprított friss gyömbért, fokhagymát, kimagozott chilipaprikát, a felkarikázott újhagymát és a szárzellert. Felöntjük az alkohollal, hagyjuk elpárologni. A kukoricáról éles késsel lefejtjük a szemeket, a serpenyőbe tesszük. Erős lángon, néhány percig átforgatjuk. Közben összekeverjük a szójaszószt és a barnacukrot, ráöntjük a kukoricára. Pár percig még sütjük, hogy kissé rákaramellizáljon. Végül átforgatjuk a szezámolajjal. Újhagyma zöldjével (és friss korinaderrel) megszórva tálaljuk.
(Visited 367 times, 1 visits today)
Én a mélyhűtőben tartok egy csokornyit…
Visszahúz a szíved?!…
Kezdődik 🙂
hát igen, a korianderhiány (hogy mást most ne emlegessünk). én ha látok valahol, felvásárolom a készletet, akkor pár napig mindenbe kerül 🙂
tudom, hogy most kukorica szezon van, de úgy egyébként télvíz idején konzerv kukoricából is lehetne?
A Kaisers -ben lehet kapni kiskockákban mélyhűtöttet. Majdnem olyan, mint a friss, vgagy legalábbis a legközelebbi, amit eddig találtam.
valaki meg tudna nekem mondani mi a koriander angolul vagy nemetul? amugy azt se tudom hogy nez ki. tudom, ciki…
Angolul coriander 🙂>Így már meg is tudod nézni.
emberem amerikai, de mikor kerdeztem tole, nezett mint a borju:))) de en se lattam meg se a friss fuszeres polcokon, se a szaritott fuszerek kozott. de most juszt is rakerdezek a boltban.
jaj, már látom, vissza kell fogni magam, nehogy mindig az legyen, hogy bezzeg Brüsszelben..:)pedig..>látok friss koriandert pl. mindig a Lehelen a zöldfűszeresnél is, de olyan csúnya. Igen, kezdődik:)>>chilii, frissből persze sokkal jobb, de sztem konzervvel sem lehet nagyon rossz.>>amerikai emberednek nevezd cilantro-nak, úgy rögtön fogja tudni, mi ez.
koriander culinarisban mindig van (nekem sajnos nagyon közel van – sajnos a pénztárca miatt…) vészhelyzet esetére én az intersparban/kaisersben kapható fagyasztott Dorot márkájút használom, piros doboz, olyan mintha jégkockatartóban lenne.
Nálam ugyanez, csak én a sarki GB-be szaladtam le… 😉
akkor irigykedem:)