Ah, rugelach. A házi készítésűn kívül (saját ház) még sehol a világon nem ettem olyan jót, mint itt, a 80. utca sarkán. Fel kellett azonban fedeznem, hogy két különbözőt tartanak bent az üzletben, a péksüteményes pultban, kimérve és a kint, a kávézóban. Utóbbi az igazi. Tésztája omlós, friss, vékony, leginkább amolyan ürügy, tölteléke savanykás málnalekvár és mogyoró. Micsoda szerencse, hogy nincs Budapesten kihelyezett fiókjuk.
Hozzávalók (20-22 darabhoz)
Tészta:
12 dkg natúr krémsajt (Philadelphia), szobahőmérsékleten
12 dkg puha vaj
4,5dkg porcukor
15dkg liszt
csipet só
Töltelék:
5 dkg barna cukor
2 ek sima cukor
½ kávéskanál őrölt kardamom
10 dkg hámozott pisztácia, durvára vágva
6 evőkanál feketeribizli lekvár
Tetejére:
1 tojás
2 evőkanál tej
A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
Elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a krémsajtot, vajat, cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a sót , összegyúrjuk. Bucit, majd korongot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a hűtőbe teszzük. Amikor kivesszük, kettévágjuk, és mindkettő darabból egy-egy kb. 30×20 cm-es téglalapot nyújtunk, a deszkát bőven megszórjuk liszttel (a tészta szakad, nehéz vele dolgozni). A töltelékhez összekeverjük a pisztáciát, a kardamomot és a cukrot. A téglalapokat megkenjük 3-3 evőkanál lekvárral, majd elosztjuk rajta a pisztáciát. Hosszában feltekerjük, majd a hengerből kb. 6cm-es szeleteket vágunk. Nem baj, hogy a töltelék kissé kikandikál. Sütőlapra helyezzük, majd megkenjük a tojás és tej keverékével, 22-25 perc alatt sül meg.
Ez annyira csábító.
ez király…
Szia!
Bocs, nem kekeckedés, csak nem értem. Ha 20×30-as téglalapra nyújtod, akkor ugye kb 30 cm hosszú lesz a tekercs. Ha ebből kb 6cm-es darabokat vágunk, az 5 darab/tekercs. 2 tekercs van,tehát kb 10 darab. De az elején azt írod, hogy 20-22 darab! Akkor 2x-akkorára kell kinyújtani a tésztát? Vagy fele akkora darabokra kell vágni belőle?
Na, akkor itt is. Ezt le fogom gyártani. Még ma, kérem szépen.. 🙂
pontosan ilyen sütire vágyom a tea mellé.
Viki
Jól hagnzik….Azt hiszem megcsinálom én is holnap. Jó a Mascarpone is a Phiadelphia helyett? 🙂
Megcsináltam, minden rendben is volt, amíg rá nem néztem 20 perc után a sütőben..szét folyt az egész, egy masszává, ehetetlen lett. Mindent úgy csináltam, ahogy le van írva..Nem értem :@ Dóri
Nálunk általában a feleségem süt. És elég sokszor süt. Azon ritka alkalmakkor, amikor én sütök valamit, akkor az általában ez. Ez úton is köszönet a receptért!
Néhány megjegyzés a recepthez:
– Korábban már kiszúrták a kisebb matematikai bakit. Úgy látom azóta sem lett javítva és a kommentre sem reagáltak…
– Első alkalommal fegyelmezetten követtem a receptet. Nagyon-nagyon édes lett. Ez nyilván függ a lekvár édességétől is, de akárhogy is: én már úgy készítem, hogy a töltelékbe egyáltalán nem rakok cukrot, a tésztába is csak jelképes mennyiséget. Ezzel együtt több lisztet kell hozzáadni.