Tejfölösen, sóskához hasonló mártásként, pitékben, dzsemként, kompótként a legfinomabb, de savanyúsága miatt sültekhez is passzol. Hogy kompóttal mikor találkoztam utoljára, bármilyen formában is, meg nem mondom – van benne valami régimódi, nosztalgikus -falusi sárgabarackbefőtteket (és a mellé járó rántott csirkecombot), almakompótokat juttat eszembe. A rebarbarából készült változat kiváló, vaníliával különleges, kedvet csinál ahhoz, hogy a kompót ismét méltó helyhez jusson a konyhában. Nálunk általában járni kell utána, ha piacon csak elvétve is, kertekben felbukkan ( találni kell ismerőst, akitől szépen lehet kérni.)
Vaníliás rebarbarakompót
Hozzávalók (4 személyre)
1kg rebarbara (tisztítva 80dkg)
20dkg kristálycukor (a cukor mennyisége a rebarbara savanyúságától függ)
½ közepes méretű citrom leve
1 vaníliarúd
opcionális: tálaláshoz tejszín, vagy mascarpone
A rebarbarát megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. (A külső, szálas „héját” le lehetne hámozni, de azzal együtt valamivel könnyebben megtartja a formáját. Egy nagyon tiszta lábasba 4dl vizet teszünk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Éles késsel kettéhasítjuk a vaníliát, kikaparjuk a magját, ezt is hozzáadjuk. Összeforraljuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd néhány percig főzzük, amíg kissé szirupossá válik. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt rebarbarát, majd fedő alatt, alacsony hőn, kb. 5-10 percig főzzük, amíg a rebarbara megpuhul, de nem fő szét teljesen. (Figyelni kell, ez nagyon hamar bekövetkezik). Kihűtjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk, lazán felvert tejszínhabbal, kikevert mascarponéval, esetleg vaníliafagylalttal. Ugyanezekkel a hozzávalókkal finom dzsemet is készíthetünk, természetesen ahhoz növelni kell a cukor mennyiségét és a főzési időt.
PS. A képen a kompót nem eperrel készült, hanem tényleg ilyen rózsaszínű rebarbarát kaptam.
Otthon a Csarnokban egy darabot nem láttam, viszont azt mondják, a bio-piac tele van.
A fehérvári úti piacon is minden második árusnál kapni, de nekem nem ízlett annyira…
Gyermekkoromban a retek és a vaníliás rebarbara kompót jelentette a „kulináris” tavaszt… >>A rebarbarával egy baj van: a sóskához hasonlóan magas oxálsav tartalommal rendelkezik, ami kalciumot tartalmazó étellel (pl. tejtermék) kalciumoxalátból álló vesekövet okoz.
Az Óbudai piacon is szokott lenni rendszeresen 1-2 néninél, szóval nem hiszem, hogy ne lehetne kapni. A Nagycsarnok valószínűleg túl flancos ehhez, de oda nem is napi-heti zöldségbevásárlásra járunk. 🙂
Hát ez jó hír, hogy van mindenütt, én általában a Csarnokban és a Lehelen fordulok elő, ott sajnos nem láttam.>>Komolyan, vesekövet?? Jesszus, azért remélem, csak nagy mennyiségben, és egy plötty mascarpone-tól, vagy vaníliafagyitól nem.
de jó! pont a hétvégén készültem vaníiliás rebarbara kompótot készíteni. kaptam egy csomó gyönyörû gyümölcsöt hozzá
Úgy igazán se a zöldség (http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6lds%C3%A9g ), se a gyümölcs (http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcs) nem botanikai fogalom. A termés például az.
A Terebessben a Rebarbara címszó alatt többek között ez áll:>>„Éhínség idején nagyon sok helyen fogyasztották folyamatosan, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezetett. Az oxálsav és sói nemcsak mérgezőek, hiszen a szervezetben is jelen vannak a védekezőrendszer (fagocitózis) egyik elemeként. A túl sok bevitel káros. A rebarbarán kívül sok oxálsav található az éretlen paradicsomban, a sóskában, az eperben, a kakaóban, valamivel kevesebb a céklában, a ribizliben, a köszmétében, az uborkában és a répafélékben. Az ételek kombinálásával ezt is célszerű figyelembe venni.>>A levélnyélből tavasszal, illetve ősszel, amikor kevés a vesekövet okozó oxálsavtartalma, különféle ételeket, szörpöt, bort készíthetünk.”>>Érdekes, hogy Svédországban nagyon népszerű szezonétel a rebarbara-pástétom, de a sóska feketelistán van.
Fény utcai piacon szombaton 600 Ft volt kiloja, tehát az őstermelőknél ott is előfordul néha (tavaly 800 Ft volt!)
hát, nemtom, hogy a minősége milyen, de én pl a tescoban is láttam rebarbarát…
< HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Nike Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Nike Air Jordan<> Shoes,< HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Jordan Whoesale<><>.<> <>> < HREF="http://www.jordanshoesmall.com/" REL="nofollow">Nike Shoes<>: Shoes like < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan<> Shoes, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan<>, < HREF="http://www.cooljordanshoes.com/" REL="nofollow">Nike Jordan<> Shoes, < HREF="http://www.feetsource.com/" REL="nofollow">Nike Air Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Jordan shoes<>, and many other < HREF="http://www.nikejordanshoesonsale.com/" REL="nofollow">Wholesael Nike Shoes<> are reviewed.
Hunyadi téri piacon is előfordul néha, én pont ma vettem ott. Ha a Lehel téri piacra jársz, a Hunyadi onnan már nincs messze…
Én a szomszéd nénitől szoktam kapni nagyobb mennyiségben 8szerencsére), mert bármilyen gyümölccsel összedolgozva remek lekvárokat gyártok belőle évek óta. Most a legújabb a rebarbara-szeder volt, hihetelenül finom! És mindig olyan színű,mint a gyümölcs,amihez keverem…..
Helgarozi