Nyugat-Ázsiából származik, ma India, Irán, Indonézia és Kína a legjelentősebb termelője. Kimondottan érdekes a kömény és köménymag körüli etimológia, az adott konyhákban bevett elnevezést ugyanis gyakran az határozza meg, hogy ki mennyire tartja egzotikusnak. Nevezik török köménynek (románul), keleti köménynek (szlovénul), de ugyanez működik fordítva is, azokban az országokban, ahol mindennapi, a köménymagot hívják pl. német köménynek. Rajtunk kívül oroszul, csehül és finnül is „római kömény”, ami talán az ókori Rómában való gyakori használatra utal. Indiai, arab, mexikói fűszerkeverékek alapja, curry, garam masala nem létezik nélküle. Zseniális salátaöntetekben is – friss korianderrel, petrezselyemmel, olívaolajjal, sok citromlével az egyik legjobb, legfrissítőbb nyári íz.
A saját konyhám egyik leggyakrabban használt fűszere – épp a napokban konstatáltam a drámai fordulatot: elfogyott (ez pedig bizonyára jelent valamit, lévén minden releváns utazásról érkezett egy-egy nagyobb tasakkal). Ezek szerint igen sokszor kerül elő. Teszem én mindenbe, például a következő ételekbe:
1. Paradicsomos káposzta (a káposztát ropogósra hagyom és csipet curryvel és római köménnyel dobom fel)
2. Sült paprika saláta (a grillezett, lehéjazott kaliforniai paprikára juhsajttal együtt morzsolom)
3. Paradicsomsaláta (olívaolaj, újhagyma, pirított mogyoró és szezámmag társaságában)
4. Lecsó (tudom, a lecsó puristák most azon nyomban dobnak egy hátast, de nagyon finom)
5. Kuszkusz, bulgur, tarhonya (akár saláta, akár főzött köret, egy csipet mindig kerül bele)
6. Avokádókrém, padlizsánkrém, hummusz és további kencék kiváló ízesítője
7. Fűszeres fasírt (sok friss petrezselyem, koriander mellé, ha bárányhúsból készül, még jobb)
8. Paprikás krumpli (egyáltalán nem árt neki)
9. Lencse, bab, csicseriborsó saláta (hagymával, friss zöldfűszerekkel, citromlével)
10. Aszalt gyümölcsökkel készült ragukban (nagyon jól ellensúlyozza azok édességét)
Zsófi! Írjál többet!
Köszönjük, ez jól jött. És már nagyon hiányzott egy új bejegyzés Tőled.
Remélhetünk egy kiértékelést a Czifray II. hivatásos forduló munkáiról?
üdv: gambas
Nekem is most fogyott el! Pedig a padlizsánkrémem alapja.
Szia Zsófi!
Tudnál technikai tanácsot adni, hogy hol kapható magyarországon? Én nem találtam sehol eddig, holott egy nagycsomó Jamie Oliver-es receptben az alapanyagok között található…
Köszi a válaszod!
Chili! nem tudom, hogy mennyire jó amit én szoktam venni, de a Ferenc körúton a török étterem mellett van egy török bolt és én onnan szoktam beszerezni az őrölt római köményt (súlyra árulják), meg a palacsintaszerű pita-t, meg még egy csomó török alapanyagot 🙂
a jó stílusú és frappáns írásaiadat szívesen olvasom, és jók voltatok a szarvasgomba napokon is…
sztem a karinthy úti szír élelmiszerboltban bizonyosan van… ők egy igazi gyöngyszem budapesten!!
tm
József: indiai boltokban, török boltokban, az Ázsia shopban a csarnokban, de nem kizárt, hogy a hipermarketek nemzetközi kaja részén is lehet kapni
egy kis off: zsofi, szeretnek tanacsot kerni;
Kozepkoru kulfoldi (nemet ferfi) ismerosunk erkezik uzleti ugyben nehany napra Magyarorszagra. Szeretnenk korbevinni Budapesten, egy kicsit „reprezantalni”, jo benyomast tenni ra 🙂
tudnal adni egy par etterem-tippet ebed, vacsora esetere? magyaros van pl egyaltalan, ami nem lehuzos-atveros vaci utcai gulyasturizmus?
elore is koszi, agi
Gambas,a Czifray első értékelése már kint van a Bűvös Szakácson, többi folyamatban:)
József,ahogy írják a többiek is, Nagycsarnok aljában, Culinaris-ban, török-arab boltokban (pl. Lehel, Aradi utca, Lövőház u.) lehet kapni.
Ági, ha kifejezetten magyarosat szeretnétek, ezekre a helyekre nyugodtan, nem átvágósak és kellemesek, konyha is jó: gyors, korrekt ebédekre: pl. Centrál, Onyx (puccos, de 3eft-ért kiváló háromfogásos ebéd van), Stand (nem kimondottan magyaros, de korrekt, gyors), Budán Csalogány. Estére mindenképpen Bock Bisztró. A külföldi vendégeim magyaros műfajban a Múzeum és a Café Kör hagulatát is szokták szeretni. Attól is függ, milyen árszínvonalú helyeket keresel, és hogy a konyha, vagy a hangulat a fontosabb a vendégeteknek.
koszi a gyors valaszt.
ar szempontjabol kozepkategoriara gondoltam, es ugy erzem a hangulat talan most fontosabb (persze nem a minoseg rovasara), leven meg nem jart hazankban. Semmikepp nem akarjuk paprikafuzeres ciganyprimas helyre vinni!!! ugy egyutt a ketto, hangulat es a konyha osszehangja fontos
agi
ha római kömény akkor chili con carne, ahol a húsé a főszerep nem a babé. (és kukorica véletlenül se..)
EZ lenne angolul a „fennel seed”?
Boldog névnapot!
Imádom a római köményt! Évekig kerestem a „Hollandia-illatot” és egyszercsak megtaláltam. A Savaria Karneválon a sógornőm kézműveskedett a gyerekekkel, mozsárban tört gabonából kemencében kenyeret sütöttek. Az egyik kis tálban volt ez az őrölt, tömény „Hollandia-illat”. Ráüvöltöttem szegény sógornőmre, hogy MOST AZONNAL mondja meg, mi ez. Azóta (majdnem ) mindenbe teszek. Imádom. Recepteket nem írnál vele?
angolul cumin!!
Hááát… Teljesen véletlenül botlottam bele, juhtúrós pogácsát akartam sütni, vettem „sima” köménymagot, ami belekerült a zzzember fűszeresdobozába, és véletlenül a római köményt vettem ki… gyanús volt, hogy valami nem stimmel, viszont a végeredmény? Mindenki kétpofára falta – dupla adagot sütöttem, konkrétan a fél cég azt ette… 🙂
hé, a sárgaborsófőzelék kimaradt!
Sziasztok,
Sima herbáriában/gyógynövényes boltban is lehet kapni, Tea név alatt csomagolják be, olyan 10 dkg ot 240 Ft ért.