Brokkolikrémleves

Dátum 2009. január 9. 16:09
Tárgy Brokkoli
Küldő gmail.com

„Szia!

Ne haragudj hogy így ismeretlenül írok neked de mivel feltétlen odaadással adózom a receptjeidnek és nem utolsósorban a stílusodnak, így arra gondoltam nem lesz istenkáromlás ha megkérdezlek: Van neked vmi igazán jó brokkoli krémleves recepted? Keresgéltem a neten és jópárat találtam is, de autentikus forrást akartam:)

Előre is köszi a választ.
K.”

Dátum 2009. január 12. 0:06
Tárgy Re: Brokkoli
Küldő gmail.com

Kedves K.,
igen, szoktam készíteni, de még soha nem mértem a hozzávalókat. Én úgy szoktam, hogy vajon újhagymát (vagy sima hagymát) és fokhagymát párolok, felöntöm húslevessel, puhára főzöm benne a brokkolirózsákat, végül pürésítem. Pirított mandulával és bacon-nel szoktam megszórni. Tejszínt csak a végén, egészen minimálisat teszek hozzá. De a kérdésedtől olyan kedvet kaptam hozzá, hogy vettem is brokkolit, a hűtőben lapul, valamelyik nap megcsinálom, és akkor pontosítom is.
Zsófi

Kedves K.
tényleg megfőztem, isteni volt, köszönöm az ihletet! ígéret szerint pontosítom:

A jó brokkolikrémleveshez három dolog szükséges: friss brokkoli, jó húsleves, erős teljesítményű robotgép, vagy botmixer. Ha ez a három rendelkezésre áll, nincs visszaút.
Ja, tejszínt most egyáltalán nem tettem bele, olyan krémes volt, hogy nem hiányzott. A tetejére pirított mandula, kisütött kolozsvári szalonna, valamint a felkockázott brokkoliszár került, amelyet vajon megpirítottam, úgy, hogy ropogós maradjon. (a piacon kapható brokkolinak túl nagy a szára –persze, mert súlyra mérik –így a szárának ez egy jó felhasználási módja. Egyébként, a szárnak meglepően brokkoli íze van, valószínűleg érdemes vele külön kísérletezni.

Brokkolikrémleves
Hozzávalók (4 személyre)

Kb. 60dkg friss brokkoli (két közepes fej, szárastul), rózsáira szedve
1l tyúkhúsleves (lehetőség szerint)
1 csokor újhagyma, fehér része felkarikázva (vagy hagyma, ill.2 salotta, finomra aprítva)
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
Kb. 3dkg vaj
Só, fehérbors
Tetejére:
Pirított húsos szalonna
Pirított mandula
Felkockázott, pirított brokkoliszár

A vajon, fedő alatt, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Beletesszük a brokkolirózsákat. A rózsákat kb. egyforma, viszonylag kis méretűre szedjük, hogy egyszerre puhuljanak meg. A brokkoli szárának felét meghámozzuk, és egész apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk. Fedő alatt, kb. 6 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul, de nem fő szét, és még szép zöld színű. Robotgépben, vagy botmixerrel pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk (főleg, ha botmixerrel pürésítettük, azzal nehezebb egészem sima állagot elérni.). Közben serpenyőben egymás után, külön-külön megpirítjuk a mandulát, a szalonnát, és a brokkoliszár másik, felkockázott felét.

 

Hobbiszakács feltett nekem néhány jó nehéz kérdést, de klassz volt megválaszolni, köszönöm!

(Visited 12 695 times, 5 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Köszi a receptet, illetve köszönöm a pirított brokkoliszár tippet – jól sikerült.
    Egyébként én úgy készítettem el, hogy előbb megfőztem külön-külön a brokkolit és a krumplit, majd a brokkoli főzőlevét használtam alaplének, miután megpirítottam a fokhagymát, poréhagymát. Izesítéshez a só mellé fehérborsot használtam én is.:)
    Finom lett! 🙂
    Kati 🙂

  2. Bizonyára fokhagymásan is finom, én azonban bazsalikommal és rózsaborssal fűszerezem. Sajtkockával is finom.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük