Piros, görög, nem görög

Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye nem is görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztése több ezer éves hagyománnyal bír. Az ókori Egyiptomban elterjedt, fali freskó, rajzok és fáraók sírjai tanúskodnak róla. Népszerűsége magas víztartalmára is visszavezethető, elsősorban ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy gyorsan elterjedt az egész mediterrán térségben, később Ázsiában is. Európába csak a római birodalom hanyatlását követően érkezett, Amerikába pedig az afrikai rabszolga kereskedők hozták a 17. sz. elején. Az ókori Rómában egyébként nem gyümölcsként fogyasztották, hanem salátaként, ecettel, borssal és erjesztett halszósszal ízesítve. Ma számos változatban, méretben és színben terem –utóbbi egyes kultúrákban komoly jelentőséggel bír, a brahmanizmus bizonyos irányzataiban a legszigorúbb vegetáriánusok pl. nem fogyasztják a rózsaszínűt, mert túlságosan a hús színére emlékeztet. Világszerte készítik savanyítva, vagy főzve is, van, ahol a magjait hasznosítják (Afrikában a magokat megsütik, darálják, majd ún. egusi levest készítenek belőle). Kínában egyik fajtájából, az ún. téli dinnyét húslevessel, gombával főzik, majd látványos, faragott dinnyehéjban tálalják.

Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Ilyenkor hatalmas, hívogató halmokban állnak a zöld labdák a zöldségesnél és az útszéli árusoknál, az is belefér, hogy kísérletezzünk egy kicsit. Két perc alatt, minimális erőfeszítéssel izgalmas előételt, vagy desszertet varázsolhatunk belőle. Íme két kedvenc:

Görögdinnye kecskesajttal: 4 személyre 1kg görögdinnyét felszeletelünk, rámorzsolunk 20dkg kecskesajtot, frissen őrölt borsot szórunk rá, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Végül jó minőségű balzsamecetet, vagy balzsamecet krémet csorgatunk rá. Látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk kis, és felváltva rendezzük körbe a sajttal. Esetleg szabályos téglalapot vágunk belőle, majd a tetejére kenjük a sajtot (mint a képen)

Görögdinnye-granita: 1,5dl vizet és 5dkg cukrot kis lábasban összeforralunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon. (a cukor mennyisége ízléstől és a dinnye édességétől is függ) Hozzáadjuk egy citrom, vagy két zöldcitrom levét és lehűtjük. Kb. 60dkg görögdinnyehúst magostul felkockázunk. Hozzáöntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel, vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét nagy lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb.1 óra múlva kivesszük, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor egy-két óránként.

(Visited 473 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük