Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Ilyenkor hatalmas, hívogató halmokban állnak a zöld labdák a zöldségesnél és az útszéli árusoknál, az is belefér, hogy kísérletezzünk egy kicsit. Két perc alatt, minimális erőfeszítéssel izgalmas előételt, vagy desszertet varázsolhatunk belőle. Íme két kedvenc:
Görögdinnye kecskesajttal: 4 személyre 1kg görögdinnyét felszeletelünk, rámorzsolunk 20dkg kecskesajtot, frissen őrölt borsot szórunk rá, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Végül jó minőségű balzsamecetet, vagy balzsamecet krémet csorgatunk rá. Látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk kis, és felváltva rendezzük körbe a sajttal. Esetleg szabályos téglalapot vágunk belőle, majd a tetejére kenjük a sajtot (mint a képen)
Görögdinnye-granita: 1,5dl vizet és 5dkg cukrot kis lábasban összeforralunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon. (a cukor mennyisége ízléstől és a dinnye édességétől is függ) Hozzáadjuk egy citrom, vagy két zöldcitrom levét és lehűtjük. Kb. 60dkg görögdinnyehúst magostul felkockázunk. Hozzáöntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel, vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét nagy lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb.1 óra múlva kivesszük, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor egy-két óránként.