Legjellemzőbb elkészítési módja az áfonyaszósz, amelyet az óriási sült pulykához tálalnak, további, jellegzetes köretek mellett (édesburgonya, zöldbab, sütőtökpüré, kelbimbó, stb.). Pikáns csatnik remek alapanyaga, de édességekben is jól érvényesül, pl. az alábbiakban.
Tőzegáfonyás pogácsa
Összekeverünk 25dkg lisztet, egy csomag sütőport, csipet sót, 10dkg cukrot. Hozzáadunk 10dkg felkockázott hideg vajat, és kézzel gyorsan összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor belekeverünk 2 marék áfonyát, 1 narancs reszelt héját, végül 2 közepes narancs levét (vagy annyi levet, hogy szilárd, tészta állagú masszát kapjunk). 12 egyforma golyót formálunk, amelyeket picit meglapítva, kivajazott, kilisztezett sütőlapra helyezünk. 200C-on, kb. 12-14 perc alatt megsütjük, langyosan kínáljuk, tea, tej, vagy tejeskávé mellé.
A gyümölcsöt (kb. 40dkg-t) összekeverjük 20dkg cukorral, 2,5dl vízzel, egy narancs kifacsart levével és 2ek narancslikőrrel. Közepes lángon főzzük, amíg a cukor felolvad, és az áfonya héja elkezd kipattogni, kb. 5-8 percig. Robotgépben pürésítjük, szűrőn, vagy passzírozón át eltávolítjuk a héját. Teljesen kihűtjük, fagylaltgépben elkészítjük.(Ha nincs, mélyhűtőbe tesszük, majd egy-két óránként robotgépben megkeverjük.)
12,5dkg jéghideg vajat lereszelünk. Hozzáadunk 12,5dkg lisztet, 5dkg porcukrot, csipet sót, és kézzel nagyon gyorsan összemorzsoljuk, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állagú legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, belenyomkodjuk, hogy tömör, egyenletes réteget kapjunk. 180C-on 20-25 percig sütjük. Ez idő alatt kikeverjük a krémet: 2 tojást kézi habverővel fehéredésig keverünk 12,5 dkg cukorral. Egy narancs levét, 30dkg (átpasszírozott) tőzegáfonya pürét, 2,5 dkg lisztet,1/2tk sütőport, csipet sót adunk hozzá. Amikor a tészta megsült, megkenjük kevés tojásfehérjével, (hogy a meleg tészta ne szívja be a krémet), és ráöntjük a masszát. 20 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, felszeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
Én Aradról szereztem a piacon 🙂