Júniusban elkezdődik a friss zöldborsó szezonja, ezt valószínűleg mindenki klasszikus magyar zöldborsólevessel ünnepli majd meg, ami kétségtelenül ilyenkor a legütősebb – új zöldségekkel, sok petrezselyemmel, kinél csipetkével, kinél apró nokedlivel, hol pirosan, hol fehéren, paprika nélkül. Esetleg csirkeszárnnyal, aprólékkal. Az egyik legnépszerűbb zöldség nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványianyag található benne. Évezredes múltja ellenére frissen csak a 16. században vált elterjedté, akkortájt azoban kifejezetten divatos csemege hírében állt. Genován keresztül érkezett XIV. Lajos, a Napkirály udvarába, ezt követő sikere után kezdték el termeszteni. Egész évben hozzáférünk, hiszen fagyasztottan is jó minőségű, mivel azonnal szedés után mélyhűtik, aminek köszönhetően zsenge és édes marad. A frissen termett zöldborsó íze ezzel együtt verhetetlen. A friss, fejtett borsónak a héjából is lehet csemege, az egész borsóhüvelyt kevés olívaolajjal, sóval tíz percig grillezhetjük, szenzációs snack lesz belőle. De főzhetünk belőle intenzív, borsó ízű alaplevet is, amit azonnal fel is használhatunk például az alábbi leveshez. Ami egy zöldborsókrémleves ízű, de kevésbé sűrű, könnyű, zöld raguleves, amibe egyrészt a zöldborsó egy része kerül betétként, másrészt karalábé, valamint az utolsó spárgák. Passzol bele minigaluska, csipetke, vagy minigrízgaluska is, de tészták nélkül is nagyszerű. Tetején snidlingvirág, a legfinomabb ehető virág.
Petrezselymes, dupla zöldborsóleves spárgával
Hozzávalók (4-6 adag)
Leves:
30 g vaj
1 nagy karalábé, felkockázva
1, 2 liter alaplé, vagy víz
450 g fagyasztott zöldborsó (szezonban friss)
só, bors
2 nagy csokor petrezselyem
500 g vékony zöldspárga, felkarikázva
A leveshez felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a felkockázott karalábét. Néhány másodpercig főzzük, majd felöntjük az alaplével, vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A karalábét szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük. A főzővízbe tesszük a borsót, majd kb. 10 percig főzzük, amíg a zöldborsó megpuhul, és még zsenge marad. Szűrőkanállal kivesszük a zöldborsó felét, félretesszük, a többit pedig (ha szükséges, két adagban) turmixgépbe öntjük a petrezselyem leveleivel, majd pürésítjük. Vékony, némileg áttetsző krémleves kapunk. Visszaöntjük a lábasban, majd beletesszük a vékonyra karikázott spárgát, ezzel éppen csak 5 percig főzzük, hogy a spárga még kicsit ropogós maradjon. Amikor elkészült, a puha karalábét is beletesszük. Ha készítünk bele grízgaluskát, akkor ahhoz feltörünk egy tojást, és lemérjük a súlyát. Pontosan annyi grízt mérünk ki, amennyi a tojás súlya. Villával felverjük a tojást, megsózzuk, és hozzáadjuk a grízt, összekeverjük. Legalább tizenöt percre betesszük a hűtőbe pihenni. Vízbe mártott kávéskanállal lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Kb. 10-15 perc alatt puhul meg, a főzés során megdagad.