Ez a darált csirkehúsból és csicseriborsólisztből készülő gombóc azon kevés ételek egyike, amelyet az iráni zsidóknak tulajdonítanak. Hagyományosan sabbatkor készítették, mivel hétköznapokon ritkán akadt hús. Manapság is ünnepi ételként tartják számon, zsidó újévkor gyakori fogás. Többnyire húslevesben tálalják, de találkozhatunk vele előételként is, utóbbi esetben pitával, savanyúsággal, újhagymával, retekkel és bazsalikommal, mentával körítik. Nagy valószínűséggel a teheráni zsidó közösségbe vezet vissza az eredete, de persze ahány család, annyiféle recept. A hús és a csicseriborsóliszt aránya változhat, a fűszerek általában megegyeznek: őrölt római kömény, kardamom, kurkuma. A végeredmény egy fűszeres, lágy, egzotikus maceszgombóchoz áll legközelebb, és hihetetlenül finom. Csicseriborsólisztet bioboltokban, vagy a szokásos delikáteszüzletekben lehet kapni (pl. Szép Kis India, Culinaris, Ázsia bolt) és érdemes otthon tartani, mert szuperegészséges, gluténmentes és rendkívül magas a fehérjetartalma. A gombócon kívül sós palacsintákat süthetünk vele, a rántott hagymakarika pedig csicserilisztel készítve nagyságrendileg übereli a sima lisztes nagytestvérét. A főzési idő első ránézésre hosszúnak tűnhet, de valóban ennyi, nem elírás.
A receptet Shir Halpern-től a Tel Aviv-i termelői piac alapítójától kaptam, aki Rosh Hashana estéjén ünnepi vacsorát főzött Budapesten több tucat magyar vendégnek. A gombóc mind egy szálig elfogyott.
Perzsa zsidó ünnepi húsleves csicseriborsós húsgombóccal (Gondi)
Hozzávalók (4-6 adag)
Leves:
Hagyományos, jófajta házi tyúkhúsleves, betétnek sárgarépa, főtt csicseriborsó
petrezselyem-, vagy zellerlevél
Csicseriborsós húsgombóc ( 8 nagy, vagy 16 kicsi gombóc)
250 g darált csirkehús
100 g csicseriborsóliszt (ún. gram)
1/2 hagyma, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál kurkuma
¼ teáskanál őrölt bors
só
50 ml olaj (napraforgó, vagy olíva)
100 ml víz
Hagyományos módon, ízlés szerinti húslevest főzünk. (Gyorsított változat arra az esetre, ha nincs időnk: kuktába teszünk fél kiló csirkeszárnyat, vagy két csirkecombot, egy-egy sárgarépát és petrezselyemgyökeret, 2 liter vizet, sót, borsot, majd 45 percig főzzük.)
A gombóchoz egy nagy keverőtálba tesszük a darált csirkehúst, hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a finomra aprított hagymát, a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk kb. fél deci olajat és egy deci vizet, mindkettőből annyit, hogy közepesen lágy, de még formázható masszát kapjunk. Lefedjük frissentartó fóliával és 20-30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni, ezalatt jobban összeáll. Nedves kézzel gombócokat formázunk: vagy 16, kb. 30-35g súlyú, kb. nagyobb diónyi méretűt, vagy 8 nagyobb, kb. pingponglabda nagyságút. A húslevest leszűrjük és forráspontig melegítjük. Belehelyezzük a gombócokat, és gyöngyöző hőfokon, lefedve kb. 35 percig főzzük (a gombócok térfogata igencsak megnő). A levesben tálaljuk, amibe a benne főtt zöldségeket és főtt csicseriborsót teszünk.
Fantasztikus ! Két kérdésem lenne. 1. A darált csirkehús lehet a húslevesben főtt hús ledarálva vagy nyers darált csirkét használjak? 2. Ha a húslevest forralom és abban főzöm ki a gombócokat, akkor nem lesz zavaros a végén a leves? Külön vízben is lehet a gombócokat kifőzni?
Köszönöm a receptet mindenképpen kipróbálom.
Üdv
Bogi