Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal

 

Szinte nincs olyan régió, amelyben ne készítenének valamilyen töltött paprikát. A Balkánon rizzsel, hússal, Indiában currys-korianderes burgonyával, Baszkföldön sózott tőkehalas masszával töltik. Mexikóban olajban sütik, a törökök hidegen eszik. A sort folytathatnánk tovább egy igazi világkörüli turnéval, amelyben a hagyományos magyar változat mindenképpen dobogós helyen végezne. Életem legemlékezetesebb töltött paprikáját (már a hazain kívül) egy szerény bakui dolmabüfében ettem, műanyag asztalon, műanyag tányéron. Náluk nyáron “három nővér” dolmának keresztelik a töltött paprikából, paradicsomból és padlizsánból álló triót. Fűszeres, bárányhúsos rizsből áll a töltelék, és sok fokhagymás joghurttal fogyasztják.

Az alábbi recept ehhez hasonlít leginkább, csak fűszeresebb, a perzsa konyhának is egyik emblematikus étele. Darált bárányhússal a legfinomabb, de bármilyen más húst használhatunk. Olyan paprikákat válasszunk, amelyek stabilan megállnak az edényben, a pritaminpaprika a jelenlegi szezonális kínálatból a legmegfelelőbb erre. A Lehel piacon, a 32-es standnál, Csabánál (kedden, csütörtökön, szombaton van kint, nála vannak a színes paradicsomok meg a fehér padlizsán is) kapható apróbb méretű, tepsibe állítható, szépen tölthető zöldpaprika, múltkor azzal készítettem. Erősen ajánlom, világbajnok!
Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal
Hozzávalók (10 paprikához)
Töltelék:
20 dkg rizs
4 evőkanál olívaolaj
2 hagyma, finomra aprítva
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
50 dkg darált hús
só, bors
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor tárkony, finomra aprítva
10 pritaminpaprika (vagy tepsibe állítható zöldpaprika)
5 dl víz
1 dl passzírozott paradicsom
2 citrom leve
4 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor, finomra aprítva
Egy lábasban tegyük fel főni az alaposan átöblített rizst háromszoros mennyiségű vízben. Alacsony hőfokon, kb. 15-20 percig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul, és felszívja az összes főzővizet. Miközben fő a rizs, egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, római köményt és fahéjat. Átkeverjük, majd beletesszük a darált húst. Néhány percig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. A fűszeres-hagymás alaphoz keverjük a főtt rizst, valamint a finomra aprított petrezselymet, kaprot és tárkonyt, sózzuk, borsozzuk. Átforgatjuk, ezzel elkészült a töltelék. Levágjuk a pritaminpaprikák kalapját, a csumáját és magját eltávolatjuk. Az üreget megsózzuk. A paprikákba töltjük a rizses – húsos tölteléket, és visszahelyezzük a kalapját.  A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Egy kis edényben elkeverjük az 5 dl vizet a paradicsompürével és a két citrom levével. A könnyű paradicsomlevet egy nagy tepsi, vagy hőálló tál aljába töltjük, majd ráállítjuk a töltött paprikákat. Lefedjük alufóliával, és 40 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és további 20 percet sütjük. Langyosra hűtjük. Mellé fokhagymás joghurtot adunk, amihez kikeverjük a joghurtot a reszelt fokhagymával és a kaporral.
(Visited 2 690 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Hello
    I want to thank you for all the information and say that I always learn a lot from your blog.
    I'm always watching the new posts and writing texts.
    Thanks for sharing all this information with us.
    Wish you have a lot of luck and much success your blog.

  2. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@mytaste.hu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük