Paradicsomos gyöngybab – alaprecept

Kiváló minőségű, idei, friss szárazbabokhoz lehet mostanság hozzájutni a piacokon. Érthetetlen, hogy miért nem élveznek kiemeltebb figyelmet a magyar konyhában. Felhasználásuk köre viszonylag korlátozott, pedig számos fajtájuk terem és kapható.
Nem tartjuk őket kellőképpen becsben, miközben rendkívül egészségesek, magas a fehérje- és ásványanyagtartalmuk, ráadásul igen változatosan lehet őket elkészíteni. Köteteket lehetne megtölteni csak a világ különböző, száraz és friss babjainak bemutatásával, több száz féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régióban a táplálkozásban a száraz babok központi szerepet kapnak. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással büszkélkedhetnek (pl. cassoulet, ribollita), az albán konyhában a hétfő kötelezően a babos étel napja, Ázsiában pedig ne lepődjünk meg, ha édes formában jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk sütemény töltelékeként. Az apróbb szemű gyöngybab nagyon jóízű babféle, ami úgy fő egyenletesen puhára, hogy közben feszesen egyben marad, nem esik szét, ezzel készül az alábbi paradicsomos bab is, aminek a fűszerezése ízléstől és rendelkezésre álló készlettől függ: keverhetünk bele csiliszószt, egy csipet fahéjat, vagy bármilyen, összetettebb arab fűszerkeveréket, hagyhatjuk ahogy van, natúr, vagy elvihetjük olasz irányba, oreganóval, friss zsályával, bazsalikommal. Mivel sokkal több hozzávaló nem is kerül bele, a legfontosabb, hogy jófajta, kisermelői babbal és lehetőség szerint házi paradicsomlével készítsük. Ennek az ételnek kifejezetten jót tesz, ha áll egy napig, adagolva pedig remekül fagyasztható is. A nagyszerű gyöngybabot pl. a Lehel piacon, az idős, “babos” házaspárnál lehet kapni.

Paradicsomos gyöngybab - alaprecept
Hozzávalók (6-8 adag)

50 dkg nagyszemű fehérbab
1 hagyma, félbevágva
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
1 babérlevél
10 szem bors
2 evőkanál olívaolaj
7 dl házi paradicsomlé
só, bors

A babot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízbe. Másnap leszűrjük, és egy nagy lábasba tesszük, ahol friss vízben felforraljuk, és tíz percig főzzük. Ezt újra leszűrjük és friss vízzel öntjük fel (a könnyebb emészthetőséget segíti ez a plusz lépés). Ekkor bő 1 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük a babot. A főzővízhez adjuk a hagymát, a gerezdekre szedett (de héjában hagyott) fokhagymát, a babérlevelet és borsot. Miközben fő a bab, elkészítjük a paradicsomos mártást. Egy nagyobb lábasban, vagy öntöttvas edényben olívaolajat hevítünk, ebbe megy a paradicsomlé, és ha használunk, a fűszerek. Átforgatjuk, kb. 15 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Sózzuk. Belekeverjük a bab főzőlevében krémesre főtt fokhagymagerezdeket, és simára turmixoljuk a mártással együtt.
A leszűrt, puha babot, összekeverjük a paradicsommártással, majd 200C fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

(Visited 5 434 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Kedves Mautner Zsófi,
    annak idején a Magyar Narancsot csonkítottam meg ezért s receptért. A Hunyadi téri vásárcsarnokban sikerült gyöngybabot vásárolnom.
    Majd ide tévedtem, ahol alaposan meglepve olvasom a recept hozzávalóit: „50 dkg nagyszemű fehérbab”
    „És akkor ezt így most hogy?” szól a klasszikus mondás.
    :((

  2. Kedves András, a klasszikus mondás valóban jogos, gyorsan vissza is néztem a narancsos receptet is, ott az én elküldött írásomban is sajnos a nagy bab szerepel, de szerintem/remélem, a szerkesztők ott javították:) A fotón gyöngybab van (és tényleg a Lehelen vettem a babos házaspárnál), azzal készítse, főleg, ha sikerült hozzájutni! egyébként nagyobb szemű babból is ugyanígy kell főzni, csak az több folyadékot fog valószínűleg felvenni. Minden estre, köszönöm az észrevételt, javítom is gyöngyre!:)

    1. Köszönöm, megnyugtatott. 🙂
      Az meg maradjon szigorúan kettőnk között, hogy sem a Narancsban, sem pedig itt a receptben a serpenyőben nem gyöngybab van.
      Bennem a fotó inkább Athéni emlékeket ébresztett, ahol a Plakán többször is találkoztam a sütőben befejezett paradicsomos gigantesszel, amelynek soha nem sikerült megtudnom az eredeti receptjét. De mindegy is, csütörtökön paradicsomos gyöngybab lesz az ebéd!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük