Oladuski –orosz joghurtos palacsinta

 

 
A legjobb barátnőm orosz származású anyukájának, Klári néninek a főztjéből elég sokat volt szerencsém kóstolni a főiskolás éveim alatt. Sok, tanulásnak álcázott órát töltöttem náluk, de családi eseményeken is sokszor részt vettem. Mivel nagy vendégjárás zajlott ott, a konyhában szinte mindig éppen készült, vagy elkészült valami. Az oladuskiról azonban valahogy lemaradtam, vagy legalábbis nem rémlik, hogy valaha találkoztam volna vele. Talán azért, mert –mint kiderült, ezt reggelire készítették. Mostani beszélgetésekben azonban újra felbukkant, és kiderült, hogy Klári néni a legjobb barátnőm azóta megszületett kislányának, Zsófinak is szokott oladuskit sütni reggelire. Oroszországban cukrozott sűrített tejjel locsolták meg, vagy édes tejföllel.
Az oladuski tulajdonképpen egy joghurtos palacsinta, és az elkészítése rendkívül egyszerű. Eredetileg kefírrel is készül a tésztája, én natúr joghurtot használtam. Lágy, krémes és könnyű, nem túl vastag palacsinta a végeredmény. Mézzel és vaníliával kikevert joghurtot és szőlőlekvárt (Enni jó, Wamp-ról) adtam hozzá. 
Oladuski
Hozzávalók (22 darabhoz)
4,5dl natúr joghurt
1 tojás
4 dkg cukor
12 dkg liszt
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlében feloldva
A sütéshez kb. ½ dl olaj
A palacsintatésztához elektromos keverővel simára keverjük a joghurtot, az egész tojást, a cukrot, lisztet, sót, valamint a szódabikarbónát (amelyet egy teáskanál, vagy facsarásnyi citromlébe teszünk, ettől feloldódik és felpezseg). Egy nagy serpenyőben kb. 2 evőkanál olajat forrósítunk fel, majd elkezdjük kisütni a palacsintákat: egy-egy púpos evőkanál masszát teszünk bele, ez magától szép, szabályos, kb. 8cm átmérőjű kör formára terül. Lefedjük, és addig sütjük az egyik oldalán, ameddig kissé megpirul, a teteje pedig elveszíti nyersességét, és kissé megdermed, kb. 3 percig. Megfordítjuk, és a másik oldalán és kb. 3 percig sütjük. Konyhai papírtörlőre helyezzük, leitatjuk. Kisütjük az összes palacsintát, minden második sütés után konyhai papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt, és friss 2 evőkanál olajat teszünk bele. Mézes tejföllel, vagy lekvárral kínáljuk.
(Visited 1 172 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

7 hozzászólás

  1. Gyerekkoromban nalunk joghurt nem letezett, Szovjetunioban ez ismeretlen fogalom volt, ezert szerint az igazi “oladuski” csakis kefirrel keszulnek…a tobbi helyes, es nagyon nagyon finom :))

  2. Kedves Zsófi, a vajteszthez szólnék hozzá, de ott nem találtam rá, hogy hogyan menne. Igazából javaslom, hogy egyszer próbálja ki a VI. kerület Hunyadi téri piacának szombatonként tejet áruló fiúnál a házi vajat. Szerintem mindig nagyon jó ízű és 50 magyar tarka marhából álló kisgazdaságnál Lajosmizsén készül (legalábbis ha jól emlékszem). A házi tejük is csodálatos, én csak az aludt tejig jutottam a 'feldolgozásban', de az mint egy álom. Sajtban a füstölt és a csípőspaprikás jött be nálunk, bár ott van fejlődési lehetőség. Szóvaé feltétlenül próbálja ki, kíváncsi lennék a véleményére. Rita

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük