Burpees golden (sárga színű kerek, édes), Detroit (1892-ben fejlesztett fajta, vékony, feszes héjú, kisméretű), Cylindra (hosszúkás, zsenge, édes), Tonda di Chioggia (csíkos, jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít. Olasz ősi fajta, amely Chioggia városábólszármazik, mint Goldoni csetepatéja). Egitto Migliorata (1850-ben született, lapos, élénk piros a húsa.) Csak néhány a számos céklafajta közül, amelyeket már szerencsére itthon is felfedeztek maguknak (és a fogyasztóknak) a termelők. Gyakran őszi, téli gumós zöldségként tartjuk számon, pedig ilyenkor nyáron még finomabb – zsenge, édes, szinte alig igényel hőkezelést, nyersen is megállja a helyét.
Hihetetlenül változatosan lehet elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges. Gyógyító, méregtelenítő hatású, tele van rostokkal, vitaminokkal: C-vitaminnal, káliummal, folsavval. A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amely sütve önálló életet kezd élni, az ízét össze sem lehet hasonlítani a főzött állapotú önmagával. Intenzív, édes, izgalmas köret csirkéhez, halakhoz, de kreatív saláták főszereplőjeként is csodás, lsd. alább. Fetával, kecskesajttal klasszikus duó, avokádóval, csicseriborsóval nagyszerű, nyári, fanyar pirosgyümölcsökkel pedig pazar, és igazi vitaminbomba. Remekül harmonizál meggyel, cseresznyével, málnával, feketeribizlivel. Figyelem! A cékla levelét nehogy otthagyjátok, vagy eldobjátokk, azt is fel lehet használni: simán csak fokhagymával, olívaolajjal megfonnyasztva, mint a spenótot, vagy pesztóként (pirított törökmogyoróval , parmezánnal, fokhagymával, olívaolajjal, sóval, borssal).
A blogon rengeteg sült céklás recept és ötlet szerepel, úgyhogy tudtok mazsolázni, ha momentán egyet kellene ajánlanom, azt mondanám, mindenképpen a jéghideg lengyel céklaleves, a chlodnik legyen az, amibe kerül, az valami zseniális!
Nyári cékla málnával és kecskesajttal
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg zsenge, nyári cékla (kb. 5 szem)
1 evőkanál durvaszemű só
1+5 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál málnás balzsamecet (vagy vörösborecet)
1 teáskanál méz
10 dkg rukkola
5 dkg pisztácia, vagy mandula
15 dkg málna
15 dkg kecskesajt, vagy feta
esetleg: egy marék gojibogyó, vagy pl. aszalt vörösáfonya, vagy meggy
Először megsütjük a céklákat, ezt akár előző nap is megtehetjük: a céklagumókat egyenként (vagy ha kicsik kettesével) alufóliába csomaguljuk, előtte összesen 1 evőkanál olívaolajat csepegtetünk rá, és megszórjuk durvaszemű sóval. 200C-on kb. 45 percig sütjük (sütőtől, céklától és méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb, vagy több.) Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön. Felszeleteljük. A saláta öntetéhez az ecethet adunk sót, borsot és egy teáskanál mézet, elkeverjük, majd lassú sugárban hozzáadagoljuk az öt evőkanál olívaolajat. Közvetlenül tálalás előtt állítjuk össze a salátát: a rukkolát összeforgatjuk az öntettel, majd ráhalmozzuk a sült céklát, a málnát, a darabokra morzsolt kecske-, vagy fetasajtot, és a pisztáciát, vagy mandulát.
(Visited 1 614 times, 1 visits today)
kedves zsófia