Amióta írom ezt a gasztroblogot és olvasom a többiekét (főleg külföldieket, mivel magyar nyelvűt nem találtam még), rengeteg receptet jelöltem meg, hogy majd ki kell próbálni valamikor. Persze az ember tényleg nem győz annyit főzni, hogy minden izgalmasan hangzó receptre sor kerüljön, ráadásul az a legritkább alkalom, hogy tényleg a kísérlet kedvéért lehet sütni, főzni, többnyire az étel (meglepő módon) fogyasztás céljára készül és azt, hogy mit főzünk, elsősorban az határozza meg, hogy kinek készül, illetve, hogy mi van otthon. Ezt a sütit nem olyan régen néztem ki, Nic remek sütős gasztroblogjáról, a Bakingsheet-ről (a kedvencek között). És mivel volt még itthon egy fél zacskó vörös áfonya (cranberry), továbbá Amerikában ma van Thanksgiving, azaz a Hálaadás ünnepe, ami mindig november utolsó csütörtökje, tökéletes alkalom volt ezt kipróbálni. Ez a süti angolul a scones névre hallgat, aminek nincs igazából magyar megfelelője. Leginkább reggelire, vagy uzsonnára fogyasztják ezt az omlós, pogácsa szerű sütit, egy bögre tejeskávé, vagy tea társaságában. A cranberry-nek, vagyis a vörös áfonyának, vagy tőzegáfonyának ilyenkor van igazán szezonja, gyönyörű, friss piros bogyói olyan guszták, hogy soha nem bírom megállni, hogy ne szerezzek be egy zacskóval (emlékeim szerint már otthon is kapható). Sok mindent lehet vele készíteni, legjellemzőbb elkészítési módja az áfonyaszósz, amelyet a hálaadásnapi óriás sült pulykához tálalnak, további tipikus köretek mellett (pl. kandírozott édesburgonya, francia zöldbab, sütőtökpüré, kelbimbó, stb.). Nagyon finom lekvár lesz belőle (ami egyébként iszonyú hamar kész van, mert olyan magas a gyümölcs pektin tartalma, hogy azonnal bezselésedik), és sütikbe is nagyon passzol (itt egy másik jó recept, amit majd esetleg máskor). A gyümölcs maga elég savanyú, úgyhogy elég sok cukrot bír el. Tökéletes kiegészítője a narancs, alig van olyan recept, amelyben nem együtt szerepelnek.
A süti nagyon finom, omlós, narancsos ízű és az áfonyától olyan jó szaftos, gyümölcsös. Az eredeti recepten annyit módosítottam, hogy több cukrot tettem bele és csökkentettem a sütési időt (nekem 12 perc alatt megsült). Langyosan a legfinomabb.
Recept:
12,5dkg liszt
1 ek sütőpor
csipet só
5dkg cukor
5dkg hideg vaj
1 közepes narancs leve
fél narancs reszelt héja
egy nagy marék vörös áfonya
A sütőt előmelegítem 200C-ra/gáz 6.
Összekeverem a lisztet, a sütőport, sót, cukrot. Hozzáadom a kockákra vágott hideg vajat és kézzel összedolgozom, hogy morzsás állagú legyen. Ekkor belekeverem az áfonyát és reszelt narancshéjat, majd a narancs levét (annyi levet, hogy szilárd tészta állagú masszát kapjak). A masszából hat egyforma golyót formálok, amelyeket picit meglapítva egy kivajazott, kilisztezett sütőlapra helyezek (én szilikonos lapot használtam, ezt nem kell vajazni, lisztezni). Kb. 12 perc alatt sül meg. 6 db lesz. (Ha vörös áfonyát nehéz beszerezni, a recept szerintem működik mélyhűtött áfonyával, esetleg málnával is. Ekkor nem kell felolvasztani, hanem fagyottan kell a tésztához adni, így megtartja formáját.)
Eredeti recept: Nic,
www.bakingsheet.blogspot.com, Fresh Cranberry Orange Scones
(Visited 940 times, 1 visits today)
alkalmanként benézek a Vásárcsarnokba, még valamikor tavasszal aranyárban vettem aszalt vörösáfonyát (a néni, aki árulta szimpatikus volt és igazán ellenállhatatlanul dícsőítette a korábban számomra ismeretlen gyümölcsöt, pl. bizonygatta, hogy jó a hajhullásra)>a vörösáfonya azóta is üvegbe zárva várta a lehetőséget, hogy kezdjek vele valamit… >hurrá, egy recept ami elég gyorsnak és egyszerűnek tűnik, ahhoz, hogy bele merjek vágni – gondoltam, amikor itt olvastam ezt a receptet>>kicsit megégett az alja… rutintalanul elhagytam a konyhát 🙁>de a teteje igen jó 🙂
elfelejtettem írni, hogy az aszalt vörösáfonyát rumos narancslébe áztattam >>ninkananka
Kérdezném, hogy az az egy evőkanál sütőpor valóban annyi-e. Nem tk. az véletlen?>Köszönöm!