Nagyon vaníliás hókifli narancsos porcukorral

Hókifli. Megpuhul, vagy nem puhul – nálunk ez állandó karácsonyi kérdés. Mert van év, amikor igen, máskor csak egy-egy darab, néha meg olyan soká, hogy addigra elfogy az összes. Én azért nem nagyon szeretek sokkal előre süteményeket sütni, bármennyire is elállnak fémdobozban, mert ha túl hamar süti meg az ember, karácsonyra mind elfogy.
A hókifli talán a leggyakoribb karácsonyi aprósütemény, millió recept, mindenkinek van saját, beváltja. Bevallom, éppen ezért eszem ágában nem volt a receptjét leírni. DE. Van ez a narancsos porcukor. Amitől a hókifli teljesen új életre kel. Erről beszélek:

Narancsos porcukor (videó is van hozzá)
4 narancs héja lereszelve
5 dkg porcukor
1. A narancsok héját microplane reszelővel lereszeljük. Egy tiszta konyharuhára terítjük, és vagy a radiátorra, vagy a konyhapultra tesszük. Ebben a formájában egy éjszaka alatt tökéletesen megszárad. Közben totál narancs illat az egész lakásban. Ha nagyobb narancshéjdarabok (pl. filézés után), akkor annak a megszáradásához kicsit több idő kell.
2. Másnap: kávédarálóba tesszük a száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk. Elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor. Bármeddig eláll.
3. Hókiflire, csokoládés süteményekre, mákos gubára, mákos bejglire, piskótára…..stb.
4. Ezt természetesen lehetőség szerint kezeletlen narancsból készítsétek (vagy nagyon alaposan le kell mosni szappanos meleg vízben a narancsot). A Sarki Fűszeresnél most érkezik egy nagyobb adag, arra már lezárult a rendelés, legközelebb dec.16-án érkezik szállítmány Olaszországból, érdemes figyelni a fb oldalukat, hogy mikor lehet előrendelni.
Egyszóval, a narancsos porcukorral a hókifli is luxuskategóriába lép elő a leghétköznapibb aprósütiből. A tovább extra benne az, hogy a tésztába 2 egész vaníliarúd magjait tettem, amitől hihetetlenül intenzív. Anyukám hókifli receptje, de használja mindenki nyugodtan a sajátját, csak kérem, készítse el hozzá a narancsos porcukrot.
Ha valaki ma arra jár, sok szeretettel várlak Benneteket az új könyvem első dedikálásán, ma 18h órakor a Mammut Libriben. (Következő dec.13-án, majd írom a részleteket)
Nagyon vaníliás hókifli narancsos porcukorral
Hozzávalók (40 darabhoz)
15dkg liszt
5 dkg darált törökmogyoró
5 dkg porcukor
12,5 dkg puha vaj
2 vanília
Összekeverjük a lisztet, a darált mogyorót, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat. Elektromos kézi keverő dagasztókarjával (vagy fakanállal) összedolgozzuk, belekeverjük a két vaníliarúd kikapart magját. Összegyúrjuk, bucit formázunk, és folpackba csomagolva egy óráig a hűtőben pihentetjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A tésztát négy részre osztjuk, majd mindegyikből egyforma , kb. 35cm hosszúságú rudat sodrunk. Tíz darabot vágunk belőle, és a tenyerünkben sodorva, a két végét behajlítva, kifliket formázunk. Kb. 12-15 perc alatt világos színűre sütjük, ne kapjon sötétebb árnyalatot. Még melegen beleforgatjuk a narancsos porcukorba. (Ilyenkor egy kicsit ráolvad a cukor, amikor kicsit kihűlt a sütemény, akkor érdemes még egy réteg cukorban meghempergetni, hogy szépen rátapadjon.) Fémdobozban hetekig eláll. Hahaha…..

 

 

 

 

 

(Visited 6 349 times, 21 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. „hetekig eláll” – ezt meg tudom erősíteni. A mi receptünk gyakorlatilag grammra pontosan ugyan ez (én is mogyoróval szeretem a legjobban), egész kiskoromban mindig anyukámmal csináltuk. Nem csak Karácsonykor, hanem Húsvétkor is. Szóval egyik évben, elkészült egy adag süti, Anyu megkért, hogy menjek le a pincébe dobozért (ott tartottuk a sütis fém dobozokat), az egyik fura mód nehéz volt… kinyitottam, és tele volt egy adag karácsonyi hókiflivel… 🙂 Húsvétkor… és ehető volt 🙂 kicsit szárazabb, nyilván, de nem kőkemény!!! 🙂 Apukám például meg sem tudta állapítani a különbséget 🙂

  2. ki akartam próbálni, mert nagyon gusztának tűnt, de a tészta nem állt össze :(( Raktam bele még egy kis vajat és 1 tojás sárgáját. Remélem azért jó lesz,mert a narancsos porcukrot ezeknek a kifliknek készítettem.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük