Cseresznyéztem egy kicsit a külföldi kollégák cseresznyés receptjeiből, lehet szemezgetni (angolul):
Lisztmentes cseresznyés-mogyorós torta
Cseresznyefagyi
Mandulás csőben sült cseresznye
Cseresznyés süti
Cseresznye-lassi (magyarul)
Recept:
Hozzávalók (4 személy)
12dkg liszt
3dkg darált mandula
10dkg hideg vaj, kockázva
2-3ek porcukor
csipet só
4-5ek jéghideg víz
40dkg cseresznye
Morzsa:
5dkg liszt
5dkg hideg vaj, kockázva
egy marék mandula, durvára vágva
5dkg barnacukor
1kk fahéj
Előkészítem a tésztát: összekeverem a lisztet, cukrot, sót és összemorzsolom a jéghideg vajjal. Annyi jeges vizet adok hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjak. ( Robotgéppel még egyszerűbb).
Kis cipóra formázom, fóliába teszem és 1 órára a hűtőbe rakom.
Előmelegítem a sütőt 180C-ra. Amíg bemelegszik, elkészítem a morzsát: összemorzsolom a vajat, lisztet, durvára vágott mandulát, barnacukrot és a fahéjt. Lisztezett nyújtódeszkán kb.22cm átmérőjű kört nyújtok a tésztából (vagy négy kicsit). Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem (vagy szilikonlapra), közepére teszem a cseresznyét. Körben a tészta szélét szépen ráhajtom a cseresznyére. Rászórom a morzsát. 20 perc alatt aranyszínű, ropogósra sütöm.
A kiinduló recept ez volt.
sajnos az oldalon található „cseresznyés süti” link receptjében túlnyomó részt meggyet használnak, ezért inkább meggyes sütinek kellene nevezni, mert így megtévesztő.
helyesbítek, a cseresznyés süti link üres, az előbbi megjegyzés a cseresznye clafoutira értendő.
a crostata recept alján megadott kiinduló recept linknél egy napastyle nevű oldal jön elő…
azért is sütök ma valami cseresznyés finomságot!
kedves art, előfordul, hogy a linkek tartalmában változás áll be,ezt sajnos nem tudom figyelemmel kísérni. viszont a belinkelt cseresznyés receptekbe belenéztem, azok működnek, és nem meggyet, hanem cseresznyét használnak.
Köszönöm a receptet; némi átalakítással elkészítettem, és nagyon finom lett!
http://dulmina.blogspot.com/2009/06/cseresznyes-dios-morzsasuti.html