Miniatűr vaníliás mascarpone-speculoos kehely

Ez volt a desszert a fondü után szombaton. Alapvetően szerintem semmilyen édesség nem passzol a fondü után (esetleg egy kis lájtos csokifondü, anyone?), mert az annyira tömény és laktató és jó sok bor fogy hozzá, hogy eléggé tele lesz az ember a végére. Na de hát, elnézést kérek, csak nem teszem meg én azt a kedves barátnőimmel, hogy nem készítek desszertet ?! Ne legyen a nevem Ch&V, ha csak úgy, minden édes záróakkord nélkül állunk fel az asztaltól. Úgyhogy lett. Ez. Nagyon szimbolikusan (tehát gyakorlatilag szinte nem is volt), ugyanis miniatűr változatban tálaltam, nagyon kis mutatós kiszerelésben: 6 darab likőrös mini pohárkában, egy hosszú téglalap formájú üvegtálon voltak felsorakoztatva és körberakva néhány darab egzotikus gyümölccsel.
A speculoos flamand specialitás: egy fűszeres keksz, amely itt Belgiumban (meg Hollandiában, meg Németországban, ahol szintén sajátjuknak érzik) főleg ilyenkor karácsonykor népszerű, de én nagyon szeretem máskor is, és használom különböző édességekhez, pl. cheesecake-hez. És nagyon ki kellene már próbálni a speculoos fagyi receptet, amit valahol vadásztam. Ahogy a cheesecake-nél is írtam, ez a keksz egy fűszeres ízû (fahéj, szegfűszeg), barna színű keményebb fajta keksz, amit egy speciális barna cukorral sütnek, amitől kicsit karamellizált ízt kap. (A receptje házilag: ½ kg liszt, 15dkg vaj, 30dkg barna cukor, 1 tojás, 1 tk őrölt fahéj és szegfűszeg. Kinyújtani, formákat kiszúrni, 175C-on 10 percig sütni, 24 órát állni hagyni. Nem kipróbált.)
A minikehely a következőkből állt: egy réteg kikevert mascarpone krém, egy réteg darált speculoos, végül megint mascarpone. A tetejét karamellel díszítettem, de ez persze opcionális (4 ek cukrot olvasztottam meg pici vízzel, amikor karamellizálódott, szilikonlapra csurgattam össze-vissza formában, meg picit szálaztam, amikor már olyan állagú volt, és amikor megdermedt, leszedtem.) A krém mascarpone és felvert tejszínhab kikeverve porcukorral és ideális esetben vaníliakivonattal (igen, igen ígérem..), ami helyettesíthető egy fél vaníliabab kikapart magjaival, esetleg vaníliás cukorral. Jó pár órával előre lehet megcsinálni, jót is tesz neki, hogy jól összeálljon. A krém ennél egyszerűbb nagyon nem lehetne, az egyetlen fontos elem, hogy a mascarpone szobahőmérsékletű legyen, hogy szép egyenletesen lehessen összekeverni a tejszínhabbal.
Hozzávalók:

Mascarpone
Tejszín (habbá verve)
Porcukor
Vanília (kivonat, vagy mag, vagy vaníliás cukor)
Speculoos (vagy más, fűszeres ízű keksz, darálva)
Pontos receptet most nem írok, mert nagyon mini adagokat csináltam, úgyhogy nem méricskéltem, a 6 likőrös pohárhoz használtam kb. olyan 4-5 darab kekszet, 6-8 dkg mascarpone-t, valamivel kevesebb mint 1dl tejszínt, 2-3 tk porcukrot és egy kk vaníliakivonatot. A szobahőmérsékletû mascarpone-t kikeverem a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt kemény habbá verem és óvatosan összeforgatom a mascarpone-val. Kis poharakba töltöm, először krém, aztán egy réteg darált keksz, végül ismét krém. A pici poharakba nagyon nehéz úgy belekanalazni, hogy ne legyen maszatos, úgyhogy én habzsákból nyomtam bele. Tetejét díszítem valamivel, amihez kedvem van.
(Visited 761 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

13 hozzászólás

  1. Sajtfondühöz én apró savanyúságokat is szoktam készíteni mártogatónak az asztalra – mini csemegeuborka, ecetes karfiol, -paprika, stb. -, ezek kicsit könnyítik a töménységet.Desszertnek pedig megint a könnyítés érdekében savanykás-savas-emésztés elősegítő jöhet: narancsból gyümölcssaláta.

  2. Jó, hogy megadtad ezt a kipróbálatlan Speculoos-recit, épp a cheesecake-edet akartam kipróbálni karácsony körül, mini változatban (muffintepsiben gondoltam), de a mézessütiket nem szeretem (ilyesmivel akartam helyettesíteni a kekszet), a Speculoos viszont finom.Addig is türelmesen várok a vaníliakivonatra 🙂

  3. Oh My God! Those look delicious. Given I don’t understand a word – maybe you could tell me the secret of getting the caramel design on top? Have been seeing it a lot, but it still is a mystery for me! 🙂

  4. Hi Andreea,the caramel decoration is really easy, although a little fussy: I melted about 4 tbs caster sugar with just a little water (without stirring)then when it got this nice caramel color, I drizzled it with a spoon in different shapes on a silicon sheet. When is sets (a few minutes) you can easily remove it.(Cleaning the saucepan: boil some water in it, then the sugar disolves. Zsofi

  5. Megsütöttem a Speculaas-utánzatot! Már nem emlékszem, milyen íze volt az eredeti hollandnak, és Spekulatiust is régen ettem, de a keksz nagyon finom lett, mondjuk elég enyhe fűszerezésű, mehetne bele sokkal több is. Persze nem álltam meg, hogy ne módosítsam: utánanéztem a neten, és szinte minden házi S. receptbe tettek gyömbért, így ez is kapott fél teáskanállal (az 1-1 tk fahéj és szerecsendió mellé). Továbbá 1 tojástól nem állt össze, 2 nagy kellett, és még így is kőkemény lett, de formázható. Nem cicáztam, hengerré gyúrtam, korongokat vágtam (gondolva, hogy utána úgyis rögtön ledarálom egy részét). Fél kiló lisztből 2 nagyobb tepsinyi, és a cheesecake kedvéért lemértem, egy kiló keksz lett 🙂 A nagy tepsinek inkább 11 perc kellett, frissiben ehető, aztán megkeményszik, de pár óra múlva visszapuhul. Szó, ami szó, nekem ízlett.U.I. Most sülnek a mini cheesecake-ek, a krém nyersen valami isteni!

  6. Sziasztok,a speculoos receptjéből úgy tűnik, hogy eléggé hasonlíthat az Ikeában kapható svéd fűszeres sütihez a pepparkakor-hoz. Esetleg azzal kipróbálható ez a naggggyyyon szimpatikus recept!

  7. Csodás…És mindez a „csokifondü” szóra rákeresve a google-on…Az a karamelldísz világbajnok!Üdvözlet Dunakesziről!Szilvia

  8. Magyarországon kapható a Mese-keksz, ami hasonló „karácsonyi” ízű, fűszeres, ropogós. Van félig mártott és natúr változata. Én a csoki nélküli kekszeket törtem össze mozsárban és ezt használtam fel, nagyon finom lett.

  9. Bár ez a bejegyzés elég régi, remélem még olvasod a hozzászólásokat.
    Mi a különbség a speculoos és a pepernoten között?
    Köszönettel:
    Zsuzsi

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük