Hogy bizonyos hölgyek mely kvalitásai ihlettek vajon számos őszibarackos desszertet, fantázia dolga, minden esetre többen is híres édességeket inspiráltak: Madame Récamier-ról, 19.századi írók és államférfiak körülrajongott szerelméről, Chateaubriand szeretőjéről, vaníliakrémmel leöntött, szirupos őszibarackot neveztek el, Madame Pompadour-ról palacsintatésztában kisütött gyümölcsöt (őszibarack és briós váltakozik nyársra húzva). A világon az egyik legismertebb, klasszikus barackos finomság, a Péche Melba, pedig az ausztrál operaénekesnőről, Nellie Melba-ról kapta nevét. 1892-ben, Auguste Escoffier, a modern gasztronómia előfutára kreálta a hölgy tiszteletére. Az őszibarackból, málnaöntetből és vaníliafagylaltból álló kompozíciót eredetileg jégből faragott hattyúban tálalták, később ez szerencsére elmaradt. Annyi ilyenkor a barack, hogy érdemes vele kísérletezni, sósan, édesen, sütve, főzve.
Mézes-vaníliás, sült őszibarack
Hozzávalók (4-8 adag)
4 érett, magvaváló őszibarack
10dkg cukor
3ek méz
1 vaníliarúd
negyed citrom leve
6dkg hideg vaj
A sütőt előmelegítjük 200C-ra. A cukrot, a mézet és a vanília kikapart magjait serpenyőbe tesszük, közepes lángon felolvasztjuk, világos karamella színűre pirítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet (vigyázat, köpköd!), majd a vajat (amelyet előzőleg kockákra vágtunk). Sűrű, de folyékony karamellamártást kapunk. Közben meghámozzuk az őszibarackot: tetejére éles késsel x-et vágunk, forrásban lévő vízbe dobjuk fél percre, majd jeges vízben lehűtjük, héját eltávolítjuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Alufóliával bélelt tepsire, vagy jénaira állítjuk a barackokat, vágott felükkel felfelé, leöntjük a mártással. 30 percig sütjük, úgy, hogy közben 6-8 percenként meglocsoljuk a karamellával, amely közben keveredik a barack kisülő levével. Vanília-, mandula-, vagy pisztáciafagylalttal pazar.