A medvehagymának pedig szerencsére dübörög a szezonja, hazai és külföldi blogokon is remek ötleteket és inspirációkat lehet találni. Legszívesebben fognám magam, és jövő hétvégén leruccannék Orfűre, hogy a medvehagymafesztiválon szippantsak egy kis mecseki fokhagyma illatot. Egyrészt lehetne saját kezűleg szedni, másrészt medvehagymás ételeket kóstolni. Bár, tartok tőle, hogy nehezen lennék meggyőzhető, hogy nem a medvehagymás krumplipüré a legjobb étel belőle, rajta egy lágy-, vagy tükörtojással. Már csak egy kérdésem van: a medvehagyma gyökerével, azaz a hagymagumójával mi történik, miért nem azzal együtt szedik, hogy azt is fel lehessen használni?
Medvehagymás-ricottás gnocchi, kucsmagombával
Hozzávalók (4 kis adag)
25dkg ricotta, szobahőmérsékleten
15dkg liszt
1 egész tojás, felverve
fél csokor medvehagyma (kb. 5dkg)
Só, bors, szerecsendió
20dkg kucsmagomba
5dkg vaj
Egy mély keverőtálba tesszük a ricottát és a lisztet. Egy kenőkés segítségével, vágómozdulatokkal összevegyítjük a kettőt, úgy, hogy a liszt bevonja a ricottadarabokat. A tál közepében mélyedést képzünk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, borsot és frissen őrölt szerecsendiót. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, levelét éles késsel a lehető legfinomabbra aprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz. Fakanállal gyorsan összekeverjük, elég, ha éppen összeáll, nem kell túlkeverni. Cipót formázunk, amelyet négy darabra osztunk. A darabokból egy lisztezett gyúródeszkán hengereket sodrunk, és késsel kb. 3cm-es darabokat vágunk, majd a gnocchi-kra nyomjuk egy villa domború felét, hogy nyoma maradjon. Lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg feljön a víz a tetejére, akkor még egy percig. Szűrőkanállal kivesszük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A gombákat letörölgetjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor habzik, beletesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha vizet enged, addig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. A gnocchit ugyanebben a vajban átpirítjuk (a serpenyő méretétől függően valószínűleg két adagban kell). A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, tetejét megszórjuk vékonyra vágott friss medvehagyma csíkokkal.
Azért nem találkozol – szerencsés esetben – a gumójával, mert ha kiszednék, akkor azzal „meg is szüntetnék” a növényt. Tovább megyek, aki maga szedi, az legyen tekintettel a jövőre és egy tőről csak egy-két levelet szedjen, hogy a növény életben maradjon és kihajtson a következő évben is.
Pontosan. Egy medvehagyma-tő minden évben csak elég korlátozott mennyiségű levelet hoz, ezért el kell terjednie ahhoz, hogy „piacképes” mennyiség nőjön belőle. Ha kiszednék a gumóját, akkor sose terjedne el és még egy krumplipüréhez se lenne elég az éves termés.
És ez még csak a cseh, most jön az ízletes kucsmagomba szezonja 🙂
Igen, és ha jól tudom védett növény, így 'hivatalosan' nem is árulhatná ill szedhetné senki 😀
Több francia receptben láttam, hogy a kucsmagombát „jaune vin”-nel főzik együtt. Chili, Te tudod mi vagy milyen az a „sárga bor”?
vin de Jura – a tokaji aszúhoz hasonló
Én úgy tudom, védett és nem szabad kiásni.
Erika
a medvehagymát az internetes források szerint csak a természetvédelmi területeken tilos szedni, és egyelőre nem tervezik védett növénnyé nyilvánítani. bécsben még a városi parkokban is gomba módjára nő mindenfelé, de mondani sem kell: a mecseki közelébe sem ér 🙂 és ha már gnocchi, akkor a tojásos galuska és a sztapacska tésztájába keverve igazán isteni!!
áhá,értem, köszönöm. csak Amerikában sokszor láttam, hogy hagymagumójával együtt használják.
csicseri, igen, franciák tényleg sokszor párosítják a vin jaune-nel -ez egy Jura vidéken termő különleges bor, ami kicsit a sherry-re hasonlít, nagyon finom. én nem kóstoltam még kucsmagombával, de a franciák ízlésében bízni lehet:)
A Mecsekben a medvehagyma néhány éve kikerült a védettségi tiltás alól, mert sok van belőle. A legzsengébb levelekekel sajnos gyakran kijön az icipici hagyma is, ám a nagyobb tövek olyan erősen kapaszkodnak, hogy eszköz nélkül ki sem lehet szedni a hagymájukat. Ami szándékom ellenére tövestől jött ki, azt elültettem otthon egy árnyékosabb helyre. Már tavaly is. Szépen szaporodik annak ellenére, hogy állítólag ragaszkodik azoknak a fáknak a társaságához, amelyek alatt az erdőben nő.
Tavaly olvastam valahol, és kipróbáltam a következőt:
Medvehagyma bimbóját savanyúságként tettem el apró üvegekbe, a csemegeuborkához való édeskés lébe. Elképesztően finom!Különösen sültpaprika-salátába keverve. A szedése viszont elképesztően szaporátlan.
Szia! Ilyen fűszertartóid vannak?: http://i224.photobucket.com/albums/dd246/jkomenda/IMG_4268.jpg Csak itt kicsit máshogy áll 🙂
Éva, ez óriási tévedés. Éppenhogy tavaly került védettség alá, ugyanis az egész Nyugat-Mecsek tájvédelmi körzet lett. Tehát tavaly még lehetett szedni, idén már csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével.
Mint a felügyelő szerv, a Duna-Dráva Nemzeti Park munatársától megtudtam, a szabályozást egyelőre nem igazán képesek betarta(t)ni, ezért a magáncélra való gyűjtést „elnézik”, de az ettől még szigorúan tilos. Akár hagymástul, akár csak levelestül.
A Bakonyban is sok medvehagyma van.Már február végén megjelent.A hagymája is ehető,és akkor a legjobb,ha még a levelek kihajtása előtt ássák ki,igaz,ehhez célszerű ismerni a lelőhelyeket.Ha nem visszük túlzásba,szaporodik bőven de ez a nagy népszerűség lehet,hogy oda fog vezetni,mint a hóvirág-ügy és pár év múlva tilos lesz szedni.Szerintem nem is kéne népszarűsíteni.
Ja,és a medvehagymacapri a legjobb minőségű a hamis caprik közül.
kis küzdelem volt az utolsó darabokért ma délben :-)) nagyon finom!
Helga
a Gerecsében is elég sok a medvehagyma, és nincs messze Budapesttől. A medvehagyma Mo.-n nem védett, de term.védelmi területeken gondolom, nem szabad szedni. Sajnos láttam olyat, ahol látszott, sarlóval, késsel vágták le korábban, nem kézzel szedték. Sajnos így nem marad levele, nem lesz virága, azaz nem szaporodik. 🙁