Medvehagymás bárányfasírt gyömbéres sárgarépakrémmel

A tökéletes állagú zöldségpüré: igazi konyhai alapdarab, ami profi színvonalra emeli a legháziasabb fogást is, készüljön az hétköznap, vagy akár az ünnepi asztalra. Két nagyobb titka van: egyrészt egy komolyabb teljesítményű turmix-, vagy robotgép, ami teljesen simára tudja pürésíteni, másrészt a pépesítés végén hozzáadott, hideg vaj, ami a selymes krémességről gondoskodik, a telt íz mellett. Aztán akad pár apróbb fortély is: például hogy a főzővizet ne egyszerre adjuk a puhára főzött zöldséghez, hanem fokozatosan, így elkerülhetjük, hogy túl híg legyen, és szabályozni tudjuk a sűrűségét. A legtöbb zöldségkrém az alapanyag saját cukortartalma miatt enyhén édeskés, ezt ellensúlyozandó, érdemes valamilyen kontrasztos fűszerrel kiegészíteni, például gyömbérrel, vagy csilivel. Az alábbi összeállítást a húsvéti ünnepi asztalra ajánlom. Bárányhúst a jobb henteseknél, illetve a török és arab henteseknél lehet beszerezni. Ha valaki ódzkodik a bárányhústól, bátran próbálja ki más darált hússal is. A tányér minden eleme előre is elkészíthető, és variálható. A sárgarépakrémből lehet még hummusz (kevés szezámpaszta hozzáadásával), mártogatós, tésztaszósz, vagy kissé felhígítva krémleves. Érdemes tarsolyban tartani.

Medvehagymás bárányfasírt gyömbéres sárgarépakrémmel
Hozzávalók (4-6 adag)

100 g (2 kis szelet kenyér)
150 ml langyos tej
800 g darált bárányhús (vagy más hús)
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 evőkanál currypor, vagy keleti fűszerkeverék
(római kömény, koriander, kardamom, csipet fahéj)
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
só, bors

Gyömbéres sárgarépakrém
1 kg répa
500 ml alaplé
4 szelet friss gyömbér

1 kis citrom leve
50 g hideg vaj, felkockázva

Medvehagyma olaj
100 g medvehagyma
200 ml nem túl markáns olívaolaj
csipet só

Az egyben sült fasírthoz a sütőt előmelegítjük 190C fokra. A kenyeret (héja nélkül) feldaraboljuk, meglocsoljuk a langyos tejjel, majd néhány percig állni hagyjuk, amíg teljesen megpuhul, és felszívja a tejet. Kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálban a darált húshoz adjuk, majd beletesszük a két egész tojást, a reszelt fokhagymát, a fűszerkeveréket (ezt akár el is lehet hagyni), sót, borsot, alaposan összekeverjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított medvehagymát. Egy 26x12 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, enyhén kiolajozzuk, majd beletesszük a húskeveréket, a tetején elegyengetjük. 50 percig sütjük, szeletelés előtt kissé lehűtjük. 12 szelet lesz ebből a mennyiségből. Közben elkészítjük a gyömbéres sárgarépakrémet. A répát meghámozzuk, felkarikázzuk, majd feltesszük főni az alaplével (vagy vízzel). A főzővízhez adjuk a gyömbérszeleteket és a sót. Fedő alatt, kb. 25 percig főzzük, amíg a répa teljesen megpuhul. A gyömbért eltávolítjuk. Szűrőkanállal kivesszük a répát, turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk először csak a főzővíz felét (így tudjuk szabályozni az állagát, a többi folyadékot csak fokozatosan adjuk hozzá, amennyiben szükséges). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a citromlevet és hideg vajat, azzal is pürésítjük. A medvehagymaolajhoz a zöldfűszert (szára nélkül) összeturmixoljuk az olajjal, majd hagyjuk néhány percig állni (ha áttetsző olajat szeretnénk, akkor átszűrjük). Langyosan tálaljuk a felszeletelt fasírtot a sárgarépakrémmel, kevés zöld olajat locsolunk köré. Adhatunk mellé pácolt hagymát, ehhez egy nagy hagymát vékonyra szeletelünk, összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és néhány evőkanál céklalével. Tálaláskor kaporral, petrezselyemmel, vagy rukkolával forgatjuk össze.

(Visited 2 574 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük