A tökéletes állagú zöldségpüré: igazi konyhai alapdarab, ami profi színvonalra emeli a legháziasabb fogást is, készüljön az hétköznap, vagy akár az ünnepi asztalra. Két nagyobb titka van: egyrészt egy komolyabb teljesítményű turmix-, vagy robotgép, ami teljesen simára tudja pürésíteni, másrészt a pépesítés végén hozzáadott, hideg vaj, ami a selymes krémességről gondoskodik, a telt íz mellett. Aztán akad pár apróbb fortély is: például hogy a főzővizet ne egyszerre adjuk a puhára főzött zöldséghez, hanem fokozatosan, így elkerülhetjük, hogy túl híg legyen, és szabályozni tudjuk a sűrűségét. A legtöbb zöldségkrém az alapanyag saját cukortartalma miatt enyhén édeskés, ezt ellensúlyozandó, érdemes valamilyen kontrasztos fűszerrel kiegészíteni, például gyömbérrel, vagy csilivel. Az alábbi összeállítást a húsvéti ünnepi asztalra ajánlom. Bárányhúst a jobb henteseknél, illetve a török és arab henteseknél lehet beszerezni. Ha valaki ódzkodik a bárányhústól, bátran próbálja ki más darált hússal is. A tányér minden eleme előre is elkészíthető, és variálható. A sárgarépakrémből lehet még hummusz (kevés szezámpaszta hozzáadásával), mártogatós, tésztaszósz, vagy kissé felhígítva krémleves. Érdemes tarsolyban tartani.
Medvehagymás bárányfasírt gyömbéres sárgarépakrémmel
Hozzávalók (4-6 adag)
100 g (2 kis szelet kenyér)
150 ml langyos tej
800 g darált bárányhús (vagy más hús)
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 evőkanál currypor, vagy keleti fűszerkeverék
(római kömény, koriander, kardamom, csipet fahéj)
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
só, bors
Gyömbéres sárgarépakrém
1 kg répa
500 ml alaplé
4 szelet friss gyömbér
só
1 kis citrom leve
50 g hideg vaj, felkockázva
Medvehagyma olaj
100 g medvehagyma
200 ml nem túl markáns olívaolaj
csipet só
Az egyben sült fasírthoz a sütőt előmelegítjük 190C fokra. A kenyeret (héja nélkül) feldaraboljuk, meglocsoljuk a langyos tejjel, majd néhány percig állni hagyjuk, amíg teljesen megpuhul, és felszívja a tejet. Kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálban a darált húshoz adjuk, majd beletesszük a két egész tojást, a reszelt fokhagymát, a fűszerkeveréket (ezt akár el is lehet hagyni), sót, borsot, alaposan összekeverjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított medvehagymát. Egy 26x12 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, enyhén kiolajozzuk, majd beletesszük a húskeveréket, a tetején elegyengetjük. 50 percig sütjük, szeletelés előtt kissé lehűtjük. 12 szelet lesz ebből a mennyiségből. Közben elkészítjük a gyömbéres sárgarépakrémet. A répát meghámozzuk, felkarikázzuk, majd feltesszük főni az alaplével (vagy vízzel). A főzővízhez adjuk a gyömbérszeleteket és a sót. Fedő alatt, kb. 25 percig főzzük, amíg a répa teljesen megpuhul. A gyömbért eltávolítjuk. Szűrőkanállal kivesszük a répát, turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk először csak a főzővíz felét (így tudjuk szabályozni az állagát, a többi folyadékot csak fokozatosan adjuk hozzá, amennyiben szükséges). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a citromlevet és hideg vajat, azzal is pürésítjük. A medvehagymaolajhoz a zöldfűszert (szára nélkül) összeturmixoljuk az olajjal, majd hagyjuk néhány percig állni (ha áttetsző olajat szeretnénk, akkor átszűrjük). Langyosan tálaljuk a felszeletelt fasírtot a sárgarépakrémmel, kevés zöld olajat locsolunk köré. Adhatunk mellé pácolt hagymát, ehhez egy nagy hagymát vékonyra szeletelünk, összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és néhány evőkanál céklalével. Tálaláskor kaporral, petrezselyemmel, vagy rukkolával forgatjuk össze.