A húsvéti kalácsok palettája világszerte rendkívül széles, lehet belőlük mazsolázgatni. Én idén a csehekét ajánlom, a neve: mazanec, az esetek többségében kelt tésztából sütik, ritkábban omlós, túrós tésztából is. A tetejébe éles késsel kereszt formát mintáznak (ami azonban a sütés során általában eltűnik). A péksüteményekbe nyomott kereszt már az ókori görögöknél is állítólag jellemző volt, a szászok pedig a termékenység istennőjének, Eostre tiszteletére sütöttek hasonlót, és a négyes felosztás a Hold négy fázisára utalt. Hasonló, hagyományos péksüteménnyel találkozhatunk Németországben és a Commonwealth országokban. Nagy Britanniában egyadagos, zsemle méretű bucikat készítenek („hot cross buns”), és Nagypénteken fogyasztják. A tészta lágy és vajas, bátran álljon neki az is, akinek mumus a kelttészta. A cseh változatban csak mazsola van, de lehet bele keverni más aszalt gyümölcsöket is, csokichipszet, magvakat, vagy fűszereket is. Az enyémbe kandírozott gyömbér került, azzal pompás, ne hagyjátok ki belőle, izgalmas tüzességet ad hozzá. Kellemes húsvéti ünnepeket!
Húsvéti mazsolás-gyömbéres kalács (mazanec)
Hozzávalók (két 1 kg-os kerek, 10-10 nagy szeletes bucihoz, )
6 dkg élesztő +
a felfuttatásához 0,5dl tej és 1 teáskanál cukor
90 dkg liszt
1 evőkanál só
20 dkg cukor
25 dkg olvasztott vaj
4 tojás sárgája + a kenéshez 1 egész tojás
5 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
20 dkg mazsola
10 dkg kandírozott gyömbér, apró kockákra vágva
A 0,5 dl langyos tejbe keverjük az egy teáskanál cukrot, valamint belemorzsoljuk az élesztőt. Tíz percig állni hagyjuk, ami alatt felfut az élesztő (kicsit fel tudjuk gyorsítani, ha néhány perc után egy csipet lisztet is szórunk hozzá.) Akkor jó, amikor habos a felülete. Miközben elkezd felfutni az élesztő, egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet. Hozzákeverjük a sót, a cukrot, kézzel elvegyítjük. Amikor felfutott az élesztő, a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a négy tojássárgáját, a langyos tejet, a citrom és a narancs reszelt héját. Robotgépben, vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával néhány percig keverjük, amíg a tészta összeáll. A mazsolát és a felaprított kandírozott gyömbért összekeverjük egy evőkanál liszttel (így nem fog a kalács aljára süppedni), és szintén a masszához adjuk. Tovább keverjük a dagasztókarral. Akkor jó, amikor a tészta lágy, de teljesen összeáll, és elválik az edény falától. Maradhat a keverőtálban is, vagy áttesszük egy még nagyobb tálba, vagy jénaiba, akkorába, hogy legyen helye kb. duplájára kelni. Letakarva, huzatmentes helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg kétszeresére nő. Előmelegítjük a sütőt 180C fokra. A legnagyobb tepsinket leterítjük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd kettévágjuk, így két külön kalácsunk lesz (süthetünk egy nagyot is). A tetejét megkenjük a felvert tojással. 180C fokon 15 percig sütjük, majd 170C fokra csökkentjük a sütő hőfokát, és további 45 percig sütjük. Ha nagyon elkezd pirulni a teteje, lefedjük alufóliával, vagy sütőpapírral. Langyosra hűtjük, csak akkor szeleteljük.
(Visited 1 593 times, 1 visits today)