Lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal

 

A változatosság kedvéért török ihletésű süteményt ajánlok, íme a lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal. Törökmogyoróval a legfinomabb, de ha véletlenül nem kapunk, akkor mandulával, vagy dióval is készíthetjük. Ha pedig nem kapunk hámozott törökmogyorót (a Lehelen például a héten nem volt), akkor 180C fokos sütőben kb. 10 perc alatt arany színűre pirítjuk a mogyorót, majd konyharuhában ledörzsöljük róla a héját. (Ezt azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a mogyoró teljesen hűljön ki, mert melegen nehezen darálható.) Sok minden illik mellé (vaníliafagyi, mascarpone), sima török joghurttal is kiváló.
Lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal
Hozzávalók (12 szelet)
Piskóta:
5 tojás, szétválasztva
15 dkg cukor
½ kávéskanál só
25 dkg darált törökmogyoró
Szirup:
1 dl víz
10 dkg cukor
1 narancs leve és reszelt héja
5 szem kardamom
néhány szem bors
2 teáskanál narancsvirágvíz
Tálaláshoz: török joghurt, gyümölcs (pl. szeder, málna)
A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
A tésztához a tojások sárgájához adjuk a cukrot és a sót, majd elektromos keverővel fehéredésig keverjük (azaz, amíg sűrű, világos színűvé válik). Hozzákeverjük a darált törökmogyorót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd először a hab kb. 1/3 részét határozott mozdulatokkal a tojásos-mogyorós masszába keverjük (ha így fellazítjuk, könnyebb óvatosan beleforgatni a hab nagy részét). A hab másik 2/3-át már óvatosan keverjük hozzá, hogy a hab ne törjön. Sütőpapírral kibélelünk egy 30x12cm-es, téglalap alakú (gyümölcskenyér sütéséhez használt) sütőformát. A papírt enyhén beolajozzuk, hogy a piskóta ne ragadjon bele. Sütőbe tesszük, és 30 perc alatt arany színűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe megsült. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: kis lábasban összeforraljuk a vizet és a cukrot, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt héját és a fűszereket. Néhány percig főzzük. A szirupot leszűrjük, a fűszereket eltávolítjuk. A szirupot kissé lehűtjük, és amikor langyos, hozzáadjuk a narancsvirágvizet. A kisült piskótát megszurkáljuk, majd még a formában hagyva, meglocsoljuk a sziruppal. Fél órát, vagy többet állni hagyjuk, amíg langyosra hűl (sőt másnap is kiváló, mivel a sziruptól szaftos marad.) Török joghurtot és gyümölcsöket kínálunk mellé.
(Visited 1 879 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük