Megint zöldbab, ezúttal lecsóval párosítva, mindkettő szezonja csúcson jár! Ceruzabab, vajbab, Juliska, méteres, Romano lapos zöldbab, piacainkon halmokban pompáznak a különféle babok, külföldi ismerőseink pedig nem értik, hogy a sárga vajbabból készülő főzelékünket miért nevezzük zöldbabfőzeléknek, mikor az a bab nem is zöld, hanem sárga. A vajbab ugyanis másutt ritkaságszámba megy, többnyire a zöld ceruzabab, vagy a laposabb, szélesebb, ún. római fajtájú bab a gyakoribb. A francia konyhában leginkább a friss ceruzabab kap kiemelt figyelmet, hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül. A közel-keleti, arab, vagy török konyhákban sokszor fűszeres, paradicsomos ragukba főzik, gyakran báránnyal párosítva. Érdemes minél több formában kísérletezni vele, és kipróbálni rakottan, pörköltként, sütőben sütve, fűszeres morzsával, citromos, tárkonyos fűszervajjal, vagy éppen lecsósan, például az alábbi főzelékben. Használhatunk hozzá eltett, üveges lecsót (mert helyet kell felszabadítani az idei, eltett lecsóknak), vagy frissen főzöttet. Feltétnek bármilyen sült, fasírt, vagy akár grillezett, párolt hal is nagyszerű, de hatperces-, vagy tükörtojással is remek. A lestyán és a lecsó jó páros, zöldbab helyett más zöldséggel is jól működik, pl. cukkinivel, krumplival, fejtett babbal.
Lestyános, lecsós zöldbabfőzelék
Hozzávalók (2 nagy adag, vagy 4 kis adag)
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt pirospaprika
600 g zsenge zöldbab
1 babérlevél
2 szál friss lestyán
só, bors
500 g kész lecsó (friss, vagy üveges)
150 ml tejföl
2 evőkanál rizsliszt
1 csokor kapor, finomra aprítva
Előkészítjük, megpucoljuk a zöldbabot: szárát lecsipkedjük, a hegyes végét nem szükséges levágni, rengeteg íz van benne, kár lenne érte! 3-4 centis darabokra vágjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát és a finomra aprított fokhagymát. Meghintjük egy teáskanál pirospaprikával, elkeverjük. Rádobjuk a feldarabolt zöldbabot, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppenhogy ellepi, kb. 6 decivel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a friss lestyánt. Fedő alatt majdnem teljesen puhára főzzük. A nagyon zsenge zöldbabnál egy kb. 10 perc. Közben előkészítjük a lecsót – eltett, üvegeset használunk, vagy frissen főzöttet. Ha nagyobb darabok a paprikák, akkor esetleg kisebb darabokra vágjuk. Hozzákeverjük a majdnem puha zöldbabhoz, néhány percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük a rizsliszttel (ez gluténmentes és selymesebben is sűrít), hozzámerünk egy keveset a forró léből, elkeverjük, majd hagyományos módon visszaöntjük a lábasba, és besűrítjük a főzeléket. Végül hozzádjuk a finomra aprított kaprot. Sültek, oldalasok, fasírtok mellé is kínálhatjuk, de egy tükörtojással is pazar, nyári ebéd.
Végre egy egyszerű, gyors zöldbabfőzelék-recept, igen ízletes eredménnyel; nagy köszi érte!
Zöld 🙂 zöldbabbal (francia konyha), friss kapor és lestyán helyett szárítottakkal (hiába, minden itt sincs…) is kiváló, kisgyerek-barát.
Mi serpenyőben grillezett hallal ettük, az sem rontotta el 😉
Rita