A lencse ezúttal kapott egy kis ázsiai beütést, sós-édes-csípős öntettel (saját fejlesztés) forgattam össze, na meg a végén némi friss korianderrel. A kicsi, egyszemélyes sütőtököt szépen meg lehet tölteni a salátával, ha csak nagyobb tököt kaptunk, akkor egyszerűen villával nyomkodjuk össze a húsát, a lencsét pedig tálaljuk azon.
Lencsesalátával töltött sütőtök
Hozzávalók (2 nagy adag)
1 kicsi sütőtök (kb.30dkg-os)
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
10dkg beluga lencse (vagy más, rövid főzést igénylő lencse)
1 kicsi lilahagyma, finomra aprítva
Öntet:
2 evőkanál hoisin szósz
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál szezámolaj
¼ narancs reszelt héja
ujjnyi friss gyömbér, lereszelve
¼ kávéskanál schichimi togarashi, vagy más chilipor
1 csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőlapra helyezzük, és kb. 30 percig sütjük, amíg megpuhul és teteje színt kap. Közben megfőzzük a lencsét (a beluga lencsét nem szükséges előre beáztatni). Összekeverjük az öntetet: a hoisin szószhoz adjuk a narancslevet, majd lassan hozzákeverjük a szezámolajat is, hogy sűrű, fényes emulziót kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, gyömbért, és a chiliport (vagy pelyhet). A megfőtt lencsét alaposan összeforgatjuk az öntettel, végül egy csokor friss korianderzölddel.
Koriandergyűlölőként én petrezselyemmel próbálom majd ki, de elég jól hangzik…
igen, nálam már megszokhattátok a tonnányi koriandert, de természetesen lehet helyettesíteni petrezselyemmel:)
Melegen tálaltad, vagy hidegen is jó?