A „stracciatella” kicsit trükkös: kétféleképpen lehet elérni a vékony, roppanós eredményt: 1. amikor a fagylalt már szinte teljesen megfagyott a gépben, magasról, vékony sugárban kell belecsorgatni a meleg, felolvasztott csokoládét, amely azon nyomban megfagy (ha túl korán tesszük ezt, akkor a csokit egyszerűen belekeveri a gép). 2. A kész fagylaltot úgy rétegezzük, hogy a rétegek közé ugyanúgy vékonyan olvasztott csokoládét csorgatunk. Az egyes verziót alkalmaztam, amit még kicsit gyakorolnom kell majd, hogy egyenletesebben legyen benne elosztva a csoki (és ne ússzon a teljes fagylaltgép, továbbá környéke a csokitól)
Ja, és elfelejtettem mentát venni, amellyel díszíteni szerettem volna, meztelenül azonban mégsem akartam tálalni, így egy ág koriander került mellé – azt kell mondjam, kifejezetten passzolt hozzá. 40 fokhagymagerezdes csirke utáni desszertként került asztalra.
Recept:
Hozzávalók ( kb. 7dl fagylalthoz)
4 tökéletesen érett, leves körte (1kg)
2dl víz
12-15dkg cukor (a körte édességétől függően)
1/2 citrom leve
1 vaníliarúd
2 ek körtepálinka
5 dkg keserűcsokoládé*
Lábasban, alacsony lángon feltesszük a vizet a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjával, rúdjával és a citromlével. Miközben felolvad benne a cukor, előkészítjük a körtéket: meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és egyenlő méretű, közepes kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a sziruphoz. Fedő alatt, kb. 10-15 perc alatt (körtétől függően) puhára főzzük. A vaníliarudat eltávolítjuk. Botmixerrel (vagy robotgépben) pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a pálinkát (ez a sorbet állaga miatt fontos), és teljesen lehűtjük. Fagylaltgépben elkészítjük. Közben a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. Olyan edénybe töltjük, amelyből egész vékony sugárban tudjuk majd önteni (pl. tubus, vagy keskeny kancsó). Amikor már majdnem teljesen kész a sorbet (már megfagyott), a csokoládét magasról belecsorgatjuk, miközben a gép még dolgozik.
*ha lehet csokoládékon belül is válogatni, akkor ehhez egy inkább kifejezetten keserű, fűszeres, dohányos aromájú a lagjobb szerintem
És ha adott ponton nagy lyukú reszelőn aprított csokoládéforgácsot adsz hosszá?
nekem a mokkáskanálról csorgatás bejött (miután eláztattam és is a konyhát olvasztott csokival). kicsit macera, de selejtmentes
Nagyon jól hangzik/látódik… >majd az a 40 gerezdes csirke is érdekelne…ecccer!>köszi!>M.
Nekem nem sikerült, belekeverődött 🙁 Folyamatosan kell csorgatni? És mennyire vékony sugárban? >>Ez a csokiforgács is jó ötlet.
Vera, igen, az én tapasztalatom az, hogy folyamatosan kell csorgatni, magasról, egész vékony sugárban. Én műanyag tubust használtam. Ha elég hideg a fagyialap, akkor abban a percben, ahogy belefolyik, megfagy az olvadt csoki. A csokiforgács szerintem nem működik, akkor inkább úgy, hogy az ember a fagyirétegek közé csorgatja a felolvasztott csokit.
Igazán jól néz ki ez a kedves kis körtés „sörbet”! Olyannyira, hogy gondolkodom egy fagylaltgép beszerzésén.
A fagylaltgép beszerzését mindenképpen csak támogatni tudom!>és tudom, hogy hivatalosan sörbet, de bocsássatok meg, nekem az nem megy
Kipróbáltam reszelt csokival! (Nagylyukú reszelőn) Tökéletes sztracsatella feeling :))) Próbáljátok ki!
Most van a fagyasztóban… Ígéretes 🙂 Xukor zéróval készítettem, némi darabolt körte került bele, és rózsabors, rózsavíz egy-egy gondolatnyi 🙂
Köszönöm!