1 zacskó, azaz 40 dkg tápiókagyöngyből összesen 4 kg tápiókapuding lesz (1,5 liter kókusztejjel készítve), ami kb. 40-50 főre elég. Ezt csak azért osztom meg veletek is, mert a tápiókapuding nem csak finom, hanem az egyik legpraktikusabb vendégváró is, ezért simán bevethető nagyobb partikra, bulikra is. Magában a desszert még nem egy ízorgia – semleges, kellemes, mint egy panna cotta, vagy tejberizs (legközelebb utóbbihoz áll), cserébe kiváló alap ahhoz, hogy az ember mindig az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel kínálja. Remekül mennek hozzá az egzotikus, trópusi gyümölcsök – mangó, ananász, passionfruit, de ahogy beindul a tavaszi/nyári gyümölcsszezon, azonnal arra váltok, és eperrel, málnával, ribizlivel, szederrel adom. Vagy ami éppen kéznél van, a képen pl. zöldalma, kiwi.
Tápiókagyöngy pár száz forintért kapható bioboltokban, ill. ázsiai alapanyagokat áruló üzletekben (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India). A tápiókagyöngy az ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga, elsősorban desszertekben jelenik meg. Magát a tápiókalisztet maniókagyökérből nyerik, utóbbi zöldséget egyébként számos konyha használja a világon: a dél-amerikai, indiai, dél-kelet ázsiai: csipszként, pürésítve, curryk-be főzve. Rendkívül magas a keményítőtartalma, a tápiókaliszt az egyik legkiválóbb sűrítő anyag, főzelékekhez, levesekhez, vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel készített süteményekhez is használható.
Tápiókagyöngy nagyobb és apróbb szemű kiszerelésben, fehér, vagy élénkzöld színben kapható. Ehhez a desszerthez az apróbb szeműt vegyük, főzés során teljesen áttetszővé válik. (A múltkor csak zöld színűt kaptam, ami pandanlevél kivonattal készül, és kicsit izgultam a színe miatt, de szerencsére csak addig volt bizarr, amíg a vízben főtt, utána, amikor hozzáadtam a kókusztejet, pasztellszínűvé vált.
Főzése egyszerű, de el lehet szúrni. Nekem két extra lépés vált be: az egyik, hogy először vízben teljesen megfőzöm a tápiókagyöngyöt, és csak utána keverem hozzá a kókusztejet. A másik, hogy a desszertet mindig előző este készítem el, és a kókusztej egy részét csak másnap adom hozzá, azzal lazítom fel a kissé összeállt tápiókát. Így könnyebben tudom szabályozni az állagát, az ugyanis az egyetlen kihívása.
Nyírfacukorral és kókusztejjel készül, így a mentes irányzatokban is megállja a helyét.
Kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel
Hozzávalók (6-8 adag)
8 dkg apró szemű tápiókagyöngy
5 dl víz
4 szelet friss gyömbér
1 zöldcitrom héja, egy-két darabban
2+1 dl kókusztej
5dkg nyírfacukor
csipet só
Tetejére: gyümölcsök, zöldcitromlével és mézzel összekeverve
A tápiókagyöngyöt 5 dl forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket a zöldcitrom héját és egy csipet sót. Állandó keverés mellett, kb. 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik. Ekkor hozzáöntjük a 2dl kókusztejet, és még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk. A pudingot lehűtjük. Tálalás előtt fellazítjuk a maradék kókusztejjel. Gyümölcsökkel tálaljuk.
Szia,
reggel csinaltam, delutan jonnek a vendegek, addig a hutoben pihen? mikor lazitom az allagat? mikor kerul ra a gyumolcs?
koszonom
Szia, mielott jonnek a vendegek, egy oraval elotte mar lazithatod! A gyumolcsot sztem kozvetlenul talalas elott.
Szia! Nekem múltkor szépen besűrűsödött, majd állni hagytam a fazékban és újból teljesen híg,iható állaga lett…szerinted ez miêrt lehetett?
Szia! A cukrot mikor adjuk hozzá?
Szia! A kokusztej alatt a zsiros kokusztejet vagy a tejhelyettesito kokusz tejet ertjuk? Koszonom!