Fotó: Erdőháti Áron, Styling: Milutinovits Panka /hello.garlic
Klasszikus lasagna gombával és zöldfűszerekkel
Hozzávalók (8-10 adag)
12 lasagna lap
Töltelék:
1 kg gomba, vegyesen (csiperke, rókagomba, vargánya)
4 evőkanál olívaolaj
2 csokor petrezselyem, finomra aprítva
2 ág friss kakukkfű, morzsolva
2,5 dkg szárított vargánya
6 dl forró víz
2 dl tej
Besamelmártás:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej
só, bors
szerecsendió
Először elkészítjük a gombás tölteléket: a szárított vargányát leöntjük a forró vízzel, és legalább 10 percig állni hagyjuk. A gombákat megpucoljuk, és felszeleteljük. Különvesszük a rókagombát és a vargányát – ezeket külön pirítjuk (bármilyen más erdei gombát is használhatunk.) egy nagy serpenyőben. Olívaolajon megdinszteljük a felszeletelt csiperkegombát is. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a beáztatott szárított vargányát, annak a levét, valamint a 2dl tejet. Ez lesz az alapragu. A különlegesebb gombák (vargánya,rókagomba) csak a lasagna legfelső rétegébe kerülnek majd.
Besamelmártást készítünk: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd kis adagonként, hozzákeverjük a tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy fényes és csomómentes legyen. Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
Összeállítjuk a lasagnát: egy nagy tepsi aljára először egy-két merőkanálnyit szedünk a gombaragu levéből. Erre jön négy lasagnalap. A tetejére kanalazzuk a gombaragu harmadát (levével együtt). Lefedjük újabb 4 lap lasagnalappal. Erre jön a gombaragu következő harmada, valamint a besamel fele. Erre a rétegre jön az utolsó négy tésztalap, a gombaragu utolsó harmada, a megpirított, különlegesebb gombák (rókagomba, vargánya), végül a besamel másik fele. 190 C fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.
Tálalás előtt érdemes legalább szobahőmérsékletűre hűteni, úgy lehet szépen szeletelni.
(x)
„A Tolle az egészséges és fitt élet megőrzése érdekében garantálja a kiváló minőséget. Fogyasszunk minden nap legalább egy pohárral, ezzel is segítve egészségünk megőrzését! A Tolle FittKlub oldalán minden hónapban érdekes témákat, egészséges élettel kapcsolatos újdonságokat találhatunk.
Kedves Zsófia,
már hogy lenne hagyományos? A hagyományos „lasagne al forno” nem tartalmaz gombát. Pistikét ne szólítsuk Sanyikának, mert nem hallgat rá. Tiszteljük meg az ételt azzal,hogy nevén nevezzük.Tisztelje meg az Ön ételét is azzal, hogy nem „schmitteli” egy másik étel nevét…
Tisztelettel: egy „szakmabeli”
ok, jogos a megjegyzés, elfogadom! annyiban mégis merem „klasszikusnak” nevezni, hogy formáját tekintve mégiscsak hagyományos az elkészítési módja (sütőben, lerakva, besamelmártássa), és nem mondjuk „freestyle”, vagy serpenyős változat, ami manapság szintén előfordul a nemzetközi gasztronómiában. Így ok a magyarázat?:)
akkor inkább lehetett volna:
– „zöldfüves rakott-tészta erdeigombával”
-„rétegelt gombakirály finomfüvekkel,ruccolasalátával,konfitált paradicsommal”
-„csöbensült gombarakottas paradicsomos-ruccolával”
vagy valami ilyesmi.
de szíve-joga nevezni lasagnenak.hisz az Ön „gyermeke”.:-))
Tisztelettel:L.